Новини или Novini - картината на печата за 17 октомври

2991
Новини или Novini - картината на печата за 17 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Средата на тунела е ... така де, средата на седмицата. Има светлина в тунела – въпросът е дали е от изхода или от влака насреща. Всеки сам да си избере – според светоусещането и битието. Ето какво избрахме ние от българския печат:

Вестник "Сега"

Акцентите на медията са миграция и финанси. По първата тема – 2000 мигранти без разрешение да влязат в България са били задържани за първото полугодие, като това кара вестникът да направи предположението, че те са преминали някак „Великата българска стена” (по Валери Симеонов). Не е изненадващо и, че мигрантите, отзовали се в България, по най-бърз начин търсят път на Запад. Бягат и тези, настанени в общежитията на Агенцията за бежанците – от 1166 настанени от началото на годината са избягали 1032-ма.

Вторият акцент касае първото четене на ниво "комисия" на данъчните промени за догодина. Категоричното заключение на „Сега” е, че например за облагането на автомобилите няма никаква направена от държавата сметка колко ще се оскъпят старите коли, след като по данни на КАТ автомобилите над 15 години в България са 65% от всички коли. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче пресметна, че данъкът на старите коли бил приблизително 6-7 лева годишно, а увеличението през предходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подходно облагане щяло да вдигне нещата „само с 30%” т.е. несъществено според Стоянова.

Вестник "24 часа"

Основен акцент е презентацията на зам.-министъра на икономиката на Лъчезар Борисов от имотна конференция в София. Той каза, че правителството прогнозира 8,9% растеж на инвестициите в структурата на БВП. Държавата се надява на възходящ тренд и догодина – до 9,5%.

Вестник "Труд"

Основният акцент на вестника пада върху качеството на пътищата в България. От браншовата асоциация „Пътна безопасност” предлагат пътищата да се оценяват като хотелите – със звезди. Преди 3 години в България е правено изследване по такъв начин, с оценка на настилка, трудност на маршрута и т.н., като тогава от пет проучвани шосета само 1,1% от цялото разстояние било с максималните 5 звезди.

Вестник "Монитор"

И този бисер в перлата на Пеевски се съсредоточава върху пътищата. От същото събитие от Правец, както и "Труд", акцентът обаче е друг – че ЕК е назначила одит на второкласната ни пътна мрежа, който трябва да даде яснота за проблемните и опасни участъци на пътя. Брюксел има и препоръки – да обновим знаците, посочващи места с концентрация на катастрофи, да се ограждат о обезопасяват дървета и стълбове край пътя. Според натовареността на трасето и позволената максимална скорост, ограждането може да е с мрежи или мантинели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...