X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 18 април

2490 0
Новини или Novini - картината на печата за 18 април
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя накратко прегледа на по-важното от печатните издания за днешния четвъртък.

 Вестник "Сега"

Водеща новина на ежедневника е темата за цените на електроенергията у нас. Става ясно евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята. Причината е, че ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. ПОт ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС. Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя финансово затъналата ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента). По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%. Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас.

Вестник "24 часа"

Изданието обръща внимание на трагедията с "Нотр Дам", като отбелязва, че камбаните в катедралите из цяла Франция са били точно в 18:50 часа снощи (19:50 ч. бълг. време) - часът, в който в понеделник вечерта лумна пожарът, опустошил Парижката "Света Богородица". На някои места камбанният звън в знак на солидарност е продължил повече от 10 минути.

Водещите европейски ежедневници също пишат, че случилото се с един от безспорните символи на Европа е успяло до обедини до голяма степен разединената френска нация. 

Вестник "Труд"

Още една международна тема във вестниците днес. Над 800 000 мигранти от Африка, задържани от властите в Либия в лагери по бреговете на Средиземно море, може да се насочат към Европа, ако задълбочаващата се гражданска война дестабилизира международно признатото правителство в Триполи. За това предупреди премиерът на страната Файез ал-Сарадж. Според него освен тези стотици хиляди имигранти, кризата в Либия ще тласне и мнозина обикновени либийци да потърсят спасение в Европа.

Вестник "Монитор"

Идват баловете, а сметките почти винаги излизат солени. Родителите изплащат кредитите за разходите по абитуриентския бал до 3 години, казва за „Монитор“ кредитният консултант Тихомир Тошев. По негови думи няма тенденция да се теглят заеми предварително. Практиката е по-обичайна за по-бедните региони като Северозападна България и Родопите. „Обикновено става въпрос за малки суми от рода на 200-300 до 500 лв., които не достигат при организацията на събитието“, поясни Тошев. За тази година все още не е ясно дали ще наблюдаваме същата тенденция, но за момента няма такива случаи. Повечето родители разчитат на спестявания, които започват да събират още през миналата година, след 15 септември.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално