Новини или Novini – Картината на печата за 19 февруари

2839
Новини или Novini – Картината на печата за 19 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 19 февруари, сряда

24 часа

Бюлетините твърде дълги, за да се броят като тотофишовете. Машините на вота да дават баркод, който също да се отчита - по това БСП и ГЕРБ съгласни. Няма начин хартиени бюлетини да се броят машинно, като се използват скенери и софтуер като на тотото. Това стана ясно на заседанието на работната група за промени в изборните правила в Народното събрание във вторник.

Предложението за машинно преброяване на хартиени бюлетини в малките секции е на ДПС, но депутати на движението дори не дойдоха на заседанието. Там обаче бяха поканени експерти от спортния тотализатор, които да разяснят дали е технически възможно изборните бюлетини да се броят както се отчитат тотофишовете. Бюлетините са твърде дълги и по тях има прекалено много мастило, което ще зацапва четеца, разяснили тото експертите. Освен това подобен скенер за броене на гласовете би струвал твърде скъпо - около 3000 лв. Депутатите от работната група не успяха да постигнат съгласие и по другите две точки - как точно да се провежда пълното машинно гласуване и дали да има активна регистрация на избирателите. 

Труд 

Купуваш винетка, за да отидеш на работа. Околовръстният път на столицата е платен, глобяват водачите без електронни талони. Камионите плащат за 3 хил. км, колите за 20 хил. км

Винетка трябва да купят близо 20 хил. софиянци, за да отидат на работа. Причината за това е, че в момента е платено преминаването по целия околовръстен път на София, който разделя столицата от крайните квартали, както и по третокласните шосета към Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница. След включването на толкамерите само през последните дни над 800 души в цялата страна бяха глобени заради липса на валидна електронна винетка, като част от санкциите са за преминаване по пътищата край София.

Монитор

Без винетка до сателитите на София. Автомобилите, които пътуват по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, както и до Нови Искър и Банкя, няма да плащат електронни винетки. След година и половина преговори Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Столична община са се разбрали за маршрутите, които остават без таксуване твърдят от кметството на Йорданка Фандъкова. До редакционното приключване на броя от пътната агенция не потвърдиха участъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com