Новини или Novini - картината на печата за 19 октомври

5710
Новини или Novini - картината на печата за 19 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Последният ден на работната седмица е – и това май е единствената истинска новина. Никой не е подал оставка, независимо колко се е издънил или колко не може да си понася коалиционния партньор. А причините да не виждаме никога повече някои публични лица изплуват и от миналото, не се трупат само сега.

Вестник "Сега"

Централен акцент на медията е припомнянето за поправката в Наказателния кодекс, заради която в случаи като убийството на Виктория Маринова убиецът може да се размине с до 30 години затвор. Поправката беше одобрена от ГЕРБ, „Атака” и Синята коалиция през 2009 година – първият мандат на Бойко Борисов. А самият Борисов тогава обеща, че ще види как така тази поправка е имало, след като още тогава имаше протести на роднини на жестоко убити хора. Явно все още проверява.

Вестник "24 часа"

Медията обръща внимание, че кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила призив до държавната администрация и бизнеса да не ползва автомобили в столицата ан 16 ноември. Друг акцент е финансов сигнал номер едно в Европа – кражбата на 55 млрд. евро от бюджетите на Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия, Дания, Австрия, Норвегия и Швейцария. Това е станало чрез данъчна измама – изплащане на възстановяване на данъци за покупки и продажби на акции в рамките на само едно дружество, което е ставало повече от веднъж, понеже смяната на собствеността е била толкова бърза (в рамките на часове), че данъчните не са могли да проследят както трябва нещата. За автор на схемата се сочи бившият германски данъчен инспектор Хано Бергер.

Вестник "Труд"

Вестникът се съсредоточава върху поскъпването на „Гражданска отговорност”, като прогнозира, че догодина тя може да поскъпне три пъти. Причината – решението на ВАС за обезщетение при катастрофа да претендират по-широк кръг роднини и близки на пострадалия, включително такива, които могат да докажат силна емоционална връзка. Затова председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова изчислява, че поскъпването на застраховката трябва да стане тройно, за да може да се плащат обезщетения.

Вестник "Монитор"

Централната тема на вестника е колко струва зимнината. Сметката на медията е 300 лева. Според изчисленията, най-много бихме спестили от затварянето в буркани на мешаните салати и краставичките. Домашното приготвяне на 24 обикновени буркана с царска туршия, по един за всяка седмица до края на зимата, сега биха ни стрували най-много 20 лв. По магазините цената е 3 лева. Домашната консерва от домати в края на втората десетдневка на октомври също би ни излязла около 2 пъти по-евтина. Все още по сергиите може да се намерят изостанали домати за консерви по 1,00 - 1,20 лв./кг. На тази цена един буркан от 800 грама би ни струвал на същата цена. По магазините опаковките с двойно по-малък грамаж тръгват от 1,15 лв. и стигат до поне 2 пъти въпросната цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com