Новини или Novini: Картината на печата за 20 февруари

3834
Новини или Novini: Картината на печата за 20 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 20 февруари, четвъртък.

"24 часа"

ЕС планира да създаде единен пазар на данни, стана ясно от плана за цифрова трансформация на Еврокомисията. Цифровото бъдеще на Европа ще покрива от киберсигурност до критичната инфраструктура, от цифрово образование до умения, от демокрация до медии. Еврокомисията предлага да се създаде дигитален еквивалент на единния европейски пазар и данните да се третират на ниво Европа, а не на ниво държави. Данните ще бъдат събирани в "басейни за данни" и ще могат да бъдат използвани от други играчи в съответната индустрия.

Вторият стълб на стратегията на ЕК е Бяла книга за изкуствения интелект, с която се цели създаване на "поне един хъб за дигитални иновации във всяка страна-членка". Тя е обект на обществени консултации до 19 май. До края на годината ЕК ще представи Закон за цифровите услуги, европейски план за демокрация и ще прегледа регулацията за електронната идентичност (eIDAS).

"Монитор"

В края на декември миналата година вземанията на компаниите за бързи кредити стигнаха 2,908 млрд. лв., или 2,4% от БВП при 2,436 млрд. лв. в края на декември 2018 г. Те се увеличават с 19,4%, или 471,7 млн. лв. на годишна база и с 4,8%, или 132,2 млн. лв. на тримесечна. Това сочат данните от статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Върху вземанията по бързите заеми оказват влияние и нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 90,7 млн. лева. На годишна база продадените кредити са в размер на 102,4 млн. лв., а закупените – 11,7 млн. лв. Сред изтеглените бързи кредити най-голям е делът на заемите над 5 години, които достигат 1,282 млрд. лв.

"Труд"

Разрешителните за строеж на сгради скоро може да бъдат издавани онлайн. Електронното разрешително ще се разработва от работна група в регионалното министерство, а за създаването ѝ са настояли строителите. Това обяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) на строителен форум в София.

Строителните фирми се надяват и да бъде съкратен срокът за издаване на документа с около 10%, тъй като в момента той се връчва на строителя средно за 3 години. По този начин ще може да следим в реално време коя институция забавя издаването на документите за строеж на сграда и с колко време. Моделът вече работи успешно в Сърбия и Македония. Габрово може да бъде градът, в който проектът ще бъде тестван пилотно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com