Новини или Novini - картината на печата за 21 февруари

3560
Новини или Novini - картината на печата за 21 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 21 февруари, петък.

Вестник "24 часа"

"Българите обменят повече евро в последните дни, но парите си остават в банките под формата на депозити". Така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 милиард лева, с които са купени евро, отбелязва изданието. Като причина за засиления интерес се посочват дебатът дали да влезем в чакалнята на еврозоната и приетата от парламента поправка в Закона за БНБ, която “закова” курса лев - евро на сегашните нива.

По-рано председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че покритието на валутния борд е 160%. Това означава, че дори всички хора и фирми да поискат да заменят едновременно левовете си с евро, няма да има никакъв проблем. Същото потвърди и икономистът Владимир Каролев. От националната банка са категорични, че няма тенденции, които биха поставили паричния режим под натиск. Банкери добавят, че атрактивни депозити в евро допълнително привличат клиенти.

Вестник "Труд"

Заплатите на изпълнителните директори в държавните предприятия ще бъдат до 10 980 лв., пише ежедневникът. Освен това при отлични финансови резултати на дружествата, те ще взимат и годишни бонуси, които може да бъдат до около 40 хил. лв. Това предвижда проект на Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане.

Става ясно, че заплатите на шефовете в държавните фирми ще зависят от показатели за дейността им като размер на активите и брой на персонала, наличие на задължения, както и дали печалбата и ефективността на работа се подобряват или влошават. За всеки от тези показатели ще бъдат давани бални единици. За всеки бал изпълнителните директори ще взимат по една и половина минимална заплата, а членовете на борда – по половин минимална заплата.

Вестник "Монитор"

Какво представлява електронната рецепта и кой има полза от нея? На тези въпроси отговаря днешният материал на вестника.

"Монитор" отбелязва, че става дума за документ, описващ ясно и конкретно медикамента, за какво заболяване е, на кое лице се издава, за какъв период трябва да послужи, каква е цената и различни индикативни номера. За рецептата обаче задължително трябва да има изградено електронно здравно досие с всички работещи атрибути в него, което да е свързани с единната електронна система на Националната здравноосигурителна каса.

Проблемът е, че все има някакъв сегмент, който не е свързан с единната система. А щом това не е направено, няма как да се въведе и все още е-рецептата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com