X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 23 април

2367 0
Новини или Novini - картината на печата за 23 април
Снимка: iStock/Guliver
Ето какви са темите в българския печат на 23 април - Велики вторник.

"Сега"

Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в курортно селище и ще връщат пари на собствениците, които са побързали да платят задълженията си към местните бюджети. Това предвижда промяна в Закона за местните данъци и такси, внесена спешно от депутати от ГЕРБ. Тя ще бъде гласувана по бързата процедура: още във вторник е насрочено извънредно заседание на парламентарната бюджетна комисия.

Собствениците на апартаменти и вили в курортите ще получат съобщения с преизчислените нови стари данъци. Платилите по-високите налози 20 април ще получат обратно надвнесените суми от местните данъчни администрации. Те ще ползват и правото на 5% отстъпка, която важи за платен данък сгради в пълен размер до 30 април. Иначе данъкът се дължи на 2 равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври.

"24 часа"

Търгът за продажбата на къщата, ползвана от Николай и Евгения Баневи, отпадна. Това е решение на частния съдебен изпълнител, а не на съда. Причината – длъжникът т.е. фирмата „Партнерс комерс”, е заявил, че е готов да изплати цялата сума по изпълнителното дело в размер на 2 милиона лева. Управител на фирмата е Николай Банев.

"Монитор"

2069 камери, поставени в училищните коридори, дебнат за крадливи деца и търсят кои са виновните при възникнали спречквания и побоища. Това показва справка за "Монитор" от просветното министерство. С поставени на входовете камери в 1786 училища директорите следят кой излиза и влиза в школото, ръководено от тях. В 1908 пък наблюдават какво се случва в дворовете. Най-малко използваният метод от училищното ръководство за следене за спазването на реда е видеонаблюдението в класните стаи. Само в 1729 училища са поставени камери в помещенията, където се обучават възпитаниците в тях.

От справката на просветното министерство става ясно, че всяко осмо школо в страната е без каквото и да било видеонаблюдение. Най-много училища без поставени охранителни камери са в област Смолян – 28. След нея се нареждат областите Пазарджик с общо 26 школа без камери и Варна – с 20. Най-добре защитената област пък се оказва Габрово, където няма училище без видеонаблюдение.

"Труд"

Всеки втори е готов да нарушава закона, особено ако има материална изгода. Това показва научноизследователски проект „Икономиката в сянка като девиантно поведение“ на екип учени от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. 56,9% от анкетираните заявяват, че за нищо на света не биха погазили закон, дори и да виждат, че от това ще имат материална полза. Около 1/4 обаче смятат, че повечето закони не са приложими в реалния живот.

Всеки трети иска да е от "тарикатите", за които нормите не важат. А докато има хора, които са над законите, останалите няма да имат равни шансове за развитие, считат половината от анкетираните.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители