X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 24 октомври

1315 0
photo of Новини или Novini - картината на печата за 24 октомври
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти, за днешния 24 октомври, четвъртък.

Вестник "Сега"

Изданието отбелязва, че НАП смята да отпише 20 млрд. лв. данъци като несъбираеми. Това стана ясно от одита на Сметната палата на дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г. Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата. Под обществен натиск Сметната палата възстанови важни данни от одита си, който бе публикуван преди около месец, а няколко дни по-късно Сметната палата изненадващо изтри голяма част от съпътстващите таблици с информация за просрочените публични вземания и извършените мерки по тяхното събиране. Тогава обяснението бе, че заличаването се наложило, тъй като има данъчна тайна, коментира още "Сега" на своята първа страница.

Вестник "24 часа"

Всекидневникът обръща внимание, че 27 магистрати не са обявили влогове и имущество в чужбина. Това стана ясно от съобщение на прокуратурата. За Иван Гешев обаче проверката е показала, че няма банкови сметки и друго недекларирано имущество. На 13 май главният прокурор Сотир Цацаров поискал от шефа на ДАНС цялата информация относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от хора, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях, става ясно от съобщението на прокуратурата, припомня "24 часа".

Вестник "Труд"

Ежедневникът се спира на горещата тема за еврофинансирането на автомагистрала "Струма". Изданието пише, че в дописка, озаглавена “Магистрала “Струма” остава без еврофинансиране засега” "Капитал" твърди, че ЕК не одобрява проекта. Разказът се позовава на “отговор” от Брюксел до българските официални власти, който е част от конфиденциалната кореспонденция между нашето правителство и Комисията. Според “Капитал” ЕК имала редица забележки към апликационната форма, подадена на 9 август от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), с която България кандидатства за 267 милиона евро за участъка между Крупник и Кресна.

“Труд” е потърсил официално информация от АПИ. Оттам отговориха следното: “На 15 октомври тази година е получено писмо, с което се изискват допълнителни разяснения. Това е част от работния процес и обичайна практика при подготовката на големи инфраструктурни проекти, какъвто е и АМ “Струма”. От Агенцията добавят, че по аналогичен начин е преминал и процесът по одобряване на апликационните форми и на всички останали пътни проекти, финансирани от фондовете на ЕС. И разясняват, че вече подготвят аргументиран отговор до ЕК и ще спазят 3-месечният срок за изпращането му в Брюксел.

Вестник "Монитор" 

843 са образуваните преписки в Комисията за защита от дискриминация от началото на годината до момента, като за цялата 2018 г. са били 721 преписките за различни дискриминационни сигнали. Това съобщиха за „Монитор“ от КЗД. Постановените решения до октомври 2019-а са 521, а за цялата 2018 г. те са били 511. Самосезиранията за 2019 г. са също рекордни за институцията от нейното създаване досега – 600 на брой, коментират експерти от комисията. Според тях тази година се очертава рекордна и от гледна точка на постъпилите жалби и издадени решения за различен вид дискриминация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители