Новини или Novini - картината на печата за 27 януари

3965
Новини или Novini - картината на печата за 27 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 27 януари, понеделник.

24 часа

Поне 10 души са издигнати от червените структури срещу Корнелия Нинова за предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер на 26 април. Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна.

Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам.-шефа на БСП Кирил Добрев и на зам.-шефа на червената група Георги Свиленски, на шефа на БСП в София Калоян Паргов и на Костадин Паскалев. Сред номинираните са и явните опозиционери на соцлидерката Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Всички те обаче са номинации на основните партийни организации и предстои отсяването им от районните или общинските конференции. До 31 януари е срокът за основните структури, а от 15 февруари започват следващите заседания.

Труд

Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред “Труд”, която е един от вносителите на промените в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон.

Тези промени се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни в еврозоната, обясни Стоянова. По думите ѝ, няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация. Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори за включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това – курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия.

Монитор

Данъчното приключване на фирмите ще бъде олекотено вероятно още от следващата година. Бизнесът и данъчните са се договорили компаниите да се отчитат само пред националната приходна агенция в срок до края на юни, а статистическият институт и Търговският регистър ще получават от данъчните по електронен път попълнените вече годишни отчети за дейността си.

В момента бизнесът подава годишни финансови отчети два пъти веднъж до 31 март се подават годишните финансови отчети до Националния статистически институт (НСИ), а от там служебно се изпращат към НАП. Другият срок за фирмите е 30 юни, при който се публикуват в Търговския регистър финансовите отчети заедно с решението за тяхното приемане.

Предложението е направено от големите работодателски организации във връзка с изработването на единна входна точка за подаване на годишни финансови отчети, коментира пред „Монитор“ изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com