Новини или novini: Картината на печата за 6 декември

5300
Новини или novini: Картината на печата за 6 декември
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com представя кратък преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 6 декември, петък.

"24 часа"

Посланиците на страните членки на ЕС не са постигнали съгласие по бюджета за следващия 7-годишен период. 16 от държавите членки, сред които и България, са били категорично против заложените в него параметри. Сред несъгласните са също така Италия, Испания, Малта и Кипър.

Според оповестеното предложение на финландското председателство, в бюджета за периода 2021-2027 г. са заложени 1.87 трлн. евро, като средствата по земеделската и кохезионната политика са орязани. Финландското председателство на ЕС предлага парите за селскостопанска политика за следващия период да са с 39 млрд. евро по-малко, а намалението при средствата по кохезионна и регионална политика да е с 29 млрд. евро.

"Монитор"

Вече не е нужно да се подменят табелите с български регистрационен номер при покупка на автомобил. Това предвиждат влезлите в сила законови промени, свързани с регистрацията на превозните средства. При покупко-продажба или промяна на постоянния адрес, не е нужно да се подменят табелите с регистрационен номер, когато са български. Подменя се само свидетелството за регистрация.

"Сега"

Медията цитира Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), според която да правиш "безплатно" саниране на панелки т.е. по националната програма за енергийна ефективност е като да гримираш мъртвец. "Жизненият цикъл на тези сгради свършва, те стават не само нерентабилни, но и опасни за живеене", заяви Асен Чавдаров от "Контракт сити".

Друг акцент - Русия е готова до края на годината, без повече условия да удължи срока на действие на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (т.нар. Нов СТАРТ), обяви Владимир Путин. Договорът между Москва и Вашингтон е подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен по взаимно съгласие за срок не по-дълъг от 5 години. 7 години след влизането му в сила всяка от страните трябва да съкрати стратегическите си оръжия до 1550 разположени ядрени бойни глави и до 700 балистични ракети и тежки бомбардировачи.

"Труд"

Африканската чума по свинете се превръща в глобална заплаха и пандемия, като нищо не е в състояние да я спре. Тя уби стотици милиони прасета в Китай, като за нея още не е открито лечение. Вирусът е крайно опасен, защото е много трудно да се убие. Според един доклад "той е в състояние да оцелее 11 дни в изпражненията и 15 седмици в кръвта. Той живее в осоленото месо 182 дни, в сушеното месо почти една година, а в замразеното месо в течение на 3 години".

Въпреки всички усилия на китайците болестта не е удържана вътре в страната. Тя вече се разпространява в Япония, Тайван и Австралия, както и във Виетнам (където са убити 6 млн. прасета), Монголия, Камбоджа и Северна Корея, а под заплаха е и Южна Корея. Заразата се среща и във Филипините, Лаос и Източен Тимор. А дивите свине, които пренасят тази болест, бяха открити на границата с Русия и Монголия.

Свинската чума се разпространи и в страни от ЕС, включително България, Румъния и Унгария, които бързо предприемат стъпки за овладяването на разпространението ѝ. Документирани са случаи и в Молдова, Беларус и Украйна. Наскоро прасета с африканска чума бяха открити в Полша, близо до границата с Германия. Скандинавските държави също са заплашени. Дори САЩ не е в безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com