Новините: Най-важното за деня, 1 декември

4604
Новините: Най-важното за деня, 1 декември
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 1 декември:

ВАЖНО! ОТ ДНЕС ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ

От днес, 1 декември, започва дългоочакваното издаване на електронни направления за PCR тестове от личните лекари. Електронните направления за PCR тестове ще бъдат издавани само на хора, които са със симптоми. Няма да се издават направления на хората, които са изследвани веднъж, на тези които заминават за чужбина, както и на тези на които е направен антигенен тест.

ЕТО КАК СЕ ДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR

До 11 часа около 100 лични лекари са успели да издадат близо 2 хил. електронни направления за PCR тестове, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя добави, че все пак ще остане възможността и за издаване на хартиени направления. По думите ѝ за момента само за няколко области няма информация дали успяват да издадат такива направления.

НОВО ПРОУЧВАНЕ: КОГА COVID-19 E НАЙ-ЗАРАЗЕН И КОЛКО ДНИ ТРЯБВА ДА Е ИЗОЛАЦИЯТА?

Хората с COVID-19, заболяването, причинено от коронавируса, са най-заразни около два дни преди да започнат симптомите, както и пет дни след появата им. Това показва нов анализ на вече направени предишни изследвания, пише авторитетният вестник The New Tork Times в свой материал под заглавие "Трябва ли периодите на изолация да бъдат по-кратки за хората с COVID-19?"

КОЛЕДА ПОД КАРАНТИНА В ЕВРОПА

Коледа под карантина в Европа. От момента, в който Европейската комисия и подчинената й Агенция по лекарствата започнаха, след сключването на договори, регистрацията на няколко ваксини в Европейският съюз (ЕС). Въпросът за провеждането на масови ваксинации се измести от теорията към практиката, информира БГНЕС. В Германия възнамеряват да организират кампания за инжектиране на 20 000 души на ден.

ФАНДЪКОВА ВИЖДА НАВРЕМЕННИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19, НО СЕ ЗАКАНИ НА КОЛЕДНИТЕ БАЗАРИ, КОИТО ПОЗВОЛИ

Следим много внимателно всеки ден. Трябва да има баланс, да се вземат реални мерки, които действително ще доведат до резултат. Смятам, че последователно се вземат тези мерки, които да доведат до намаление на събирането на хората и защитата на рискови групи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали управляващите не са закъснели с вземането на мерки.

ВЪЗЛОЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ДА СЛУХТЯТ И ДОНОСНИЧАТ - ТОВА ИСКА КЗК

Възложителите на обществени поръчки да слухтят и доносничат – и то в истинския смисъл на тези две думи, изисква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Обединения и консорциуми пък може да се окажат докладвани за тръжна манипулация. Изработени са 45 обстоятелства, при които на възложителите би трябвало да им светне лампичката, че поръчката се манипулира.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: РАДЕВ Е КРЪГЛА НУЛА, ДЪРЖИ СЕ КАТО ЛЕНИН

Нищо, кръгла нула, няма доверие, плюене на държавата денонощно и вече нямам надежда, че нещо ще се промени. По време на пандемия той не си мръдна пръста. Той направи комунистическо изказване пред протестиращите като Ленин и ходи по партийни събирания. Така Росен Плевнелиев коментира изявите на държавния глава Румен Радев от последните месеци.

КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ: БОРИСОВ ЦЕЛИ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЮНИ, С ПИАРСКИ МЕТОДИ ПАЗИ ВЛАСТТА

Хаосът по отношение на икономическите мерки е тотален и ефектът ще бъде близък до нулата. Това, което се случва в държавата ни, са по-скоро някакви пиарски методи, за да се постигат някакви цели. Основната цел, разбира се, е запазване на властта. Това каза пред btv Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП, бивш регионален министър и дългогодишен кмет на Благоевград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com