Новините: Най-важното за деня, 10 март

3809
Новините: Най-важното за деня, 10 март
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип на Actualno.com подбра най-важното от света на информацията за днешната неделя.

БАЩАТА НА ТИТА УРЕЖДАЛ ПО VIBER КОЙ ДА ПОЛУЧИ ПО-ВИСОКА ПЕНСИЯ

Шефът на НОИ - Силистра Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита, се разбирал по Viber с осъждания Тодор Тодоров кой да получи по-висока пенсия чрез фалшификация на документи и как да се избегне проверката, за да не се разкрие измамата. В схемата участвала и Стоянка Симеонова, която за 6 месеца е ръководила отдел "Пенсии" в подразделението на НОИ. Спецсъдът остави и тримата в ареста.

ТРЪМП ЩЕ ПОИСКА ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ ДА ПЛАЩАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да поиска много повече пари от правителствата на държавите-съюзници на Вашингтон заради присъствието на американските военни на тяхна територия. Тръмп иска съюзниците му да поемат всички разходи, свързани с поддържането на базите и оборудването, както и заплатите на американските военни, а в същото време всяка страна ще трябва да заплати още 50% от тази сума.

Така страните ще бъдат принудени да плащат на САЩ около 5 пъти повече, отколкото в момента. Съюзниците на Вашингтон наричат тази формула изнудване, а най-потърпевши ще бъдат Германия, Япония и Южна Корея, където са разположени няколко хиляди американски военни.

КОЛКО СЕРИОЗНО МОЖЕ ДА ПОРАЗЯТ C-400 ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ТУРЦИЯ И САЩ?

Заради покупката на ракетни комплекси С-400 статутът на Турция като американски съюзник изглежда все по-проблематичен. САЩ губи търпение към Анкара и се замисля окончателно да спре обещаните ѝ изтребители F-35. Вашингтон готви все по-големи ограничения за доскорошния си съюзник, в опит да го приднуди да се откаже от руските оръжия. Ердоган обаче до последно ще държи на дружбата с Москва, очаквайки американците да се огънат.

BREXIT ДО КРАЯ НА МАРТ - КАКВО ПРЕДСТОИ?

Британските депутати ще имат финален вот за предложението на Тереза Мей за напускане на ЕС. Ако го отхвърлят, ще трябва да изберат дали да напуснат без споразумение, или да отложат Brexit. В обществото расте подкрепата за Brexit без сделка, а предстоящата седмица е решаваща за начина, по който Лондон ще се раздели с ЕС.

Британските депутати ще имат финален вот за предложението на Тереза Мей за напускане на ЕС. Ако го отхвърлят, ще трябва да изберат дали да напуснат без споразумение, или да отложат Brexit. В обществото расте подкрепата за Brexit без сделка, а предстоящата седмица е решаваща за начина, по който Лондон ще се раздели с ЕС.

ДЕСНИЦАТА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПРОШКА ДА ИСКА, ЧЕ И 100 ГОДИНИ НЯМА ДА Ѝ СТИГНАТ

Това заяви бившият лидер на ДСБ и настоящ неин зам.-председател Радан Кънев пред БНТ. И добави - "ако някой си прави сметката, че може да се коалира с ГЕРБ, ще бъде ритан на собствената си квартална улица", коментирайки темата "Петър Москов" и какво ще прави бившият здравен министър, като изрази учудване, че Москов засега върви по националистическия път.

БИВШ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР СМЕТНА КАК ДЪРЖАВАТА НИ ВЗЕМА ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКО – ЗА КАКВО?

Ако смятате ефективен данък от 47,8% за нисък, то тогава да, ниски са, пише в своя публикация във Facebook бившият служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той заемаше поста по времето на служебния кабинет на Марин Райков, който управляваше България веднага след първата оставка на Бойко Борисов. Василев прави и "една проста и нагледна сметка", с която показва как данъчното бреме в България всъщност наистина отговаря на определението за думичката "бреме".

ДЕЦАТА, КОИТО СЕ РАДВАХА, ЧЕ ЩЕ СЕ ВОЗЯТ НА ВЛАК - 76 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Сара Биджерано тогава е била на 4-5 години. Помни как родителите ѝ са и казали да не плаче, отиват да се возят на влак. И най-страшното - помни колко се е радвала, че ще се вози на влак. А той е бил вече композиран на гара Пловдив и е очаквал евреите, за да ги закара в концентрационните лагери.

Докато вътре в училището еврейските семейства са мислели, че ги изселват, вън по-информирани и решени да се борят българи започват трескава подготовка на акт, който така и остава безпрецедентен в териториите и на враговете, и на съюзниците на Третия райх - те не допускат българските евреи да бъдат депортирани. Имената на видните пловдивчани, застанали с целия си авторитет и решителност в тази битка, трябва да се помнят - това са пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, създателят на Пловдивския панаир Обрейко Обрейков, Ангел Станков - председател на Адвокатската колегия, общественикът и журналист Недко Каблешков, журналистът Лука Говедаров, адвокатите Йордан Ковачев и Георги Кръстев. Помнят се и се предават от поколение на поколение думите на митрополит Кирил, произнесени пред уплашените хора със жълти звезди на реверите: "На релсите ще легна, ако и един човек от вас напусне Пловдив."

ИЗДИРВАНАТА ОТ САЩ БЪЛГАРСКА КРАЛИЦА НА КРИПТОВАЛУТИТЕ Я ЧАКАТ ПОНЕ 20 ГОДИНИ ЗАТВОР

38-годишната Ружа Игнатова, която се издирва от властите в Германия и от прокуратурата в САЩ по обвинения за откраднати милиарди долари чрез криптовалутата OneCoin, е била забелязана през лятото в Созопол.

НАСЛЕДНИЦАТА НА МЕРКЕЛ ОТГОВОРИ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА МАКРОН ЗА НОВА ЕВРОПА – БЕЗ МИНИМАЛНА СОЦИАЛНА ЗАПЛАТА

Отговорът на Крамп-Каренбауер на предложенията на Еманюел Макрон включва общ банков пазар и паневропейски климатичен пакт. И въпреки че е защитник на просперитета в ЕС, Крамп-Каренбауер обаче е против въвеждането на единна минимална работна заплата в ЕС.

ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ СЕ РАЗБИ В ЕТИОПИЯ

Става въпрос за "Боинг 737-800 Макс", който е същият тип като машината на индонезийската компания Lion Air, която катастрофира миналия октомври само 13 минути след излитането си от Джакарта. Загинаха всички 158 души на борда.

ДЕСЕТКИ ПОСТРАДАХА ЗАРАДИ ТУРБУЛЕНЦИЯ (ВИДЕО + СНИМКИ)

30 души пострадаха при силна турбуленция по време полет на авиокомпания Turkish Airlines от Истанбул за Ню Йорк.

ПАК ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ВУЧИЧ В СЪРБИЯ

Масови протести срещу сръбския президент Александър Вучич се проведоха снощи в 25 града на Сърбия. Най-големият беше в Белград - там се събраха най-много демонстранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com