Новините: Най-важното за деня, 10 ноември

10387
Новините: Най-важното за деня, 10 ноември
Снимка: БГНЕС

Протести в много градове на страната срещу замърсяването на въздуха, поскъпването на горивата и ниските доходи, предстоящи промени в държавната администрация и социалния сектор и чествания на 100-годишнината от края на Първата световна война. Тези и други акценти от деня подбра за вас Actualno.com във вечерния информационен бюлетин.

РУСЕНЦИ ИЗЛЯЗОХА НА АВТОПОХОД СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ, В ПЕРНИК ГИ ПОДКРЕПИХА С КОНЦЕРТ

Обявеният протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе потегли в 11 часа от централната част и премина през някои от основните булеварди в посока граничния пункт "Дунав мост". Там близо 150 автомобила блокираха напълно движението във всички посоки - към Силистра и към вътрешността на страната, което принуди полицията да помоли за прекратяване на протеста в тази част на града.

ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ НИСКИТЕ ДОХОДИ (СНИМКИ)

Недоволството бе срещу най-ниските доходи в Европа,  но и срещу ниските пенсии, корупцията, за премахване на партийните субсидии, за пряка демокрация и защита на правата на всеки българин. На протеста бяха спукани символично 100 балона с надпис „Бюджет 2019”.

ПРОТЕСТ ВЪВ ВАРНА СРЕЩУ СКЪПИТЕ ГОРИВА И В ПОДКРЕПА НА "СИСТЕМАТА НИ УБИВА"

Автошествие и протест срещу цените на горивата се състояха във Варна. Събралите се около 200 души изразиха недоволство и от предвидените промени в застраховането и данъчното облагане на колите. Протестиращите подкрепиха протеста на майките на деца с увреждания.

ЙОНЧЕВА ПОКАЗА ДОКУМЕНТ ОТ 2017 Г. С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА ЛОШАТА НАСТИЛКА НА ПЪТЯ КРАЙ СВОГЕ

Депутатът от БСП Елена Йончева заяви, че се е сдобила с документ от миналата година, който алармира за лоша настилка на пътната отсечка край Своге, където загинаха 20 души. По думите ѝ Камарата на строителите са се опитали да разубедят лидера на левицата Корнелия Нинова да не подава искане в Агенция „Пътна инфраструктура” за експертиза в независима лаборатория.

БОРИСОВ ЩЕ НАПРАВИ ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В САЩ В НАЧАЛОТО НА 2019 Г., ОБЯВИ ЗАХАРИЕВА

В началото на следващата година премиерът Бойко Борисов ще има официално посещение в Съединените щати. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която се върна от официална визита там. По думите й САЩ имат желание за работа с България и връщат интереса си към региона на Балканите.

РАДЕВ: ТРЯБВА ДА ОСМИСЛИМ ГОРЧИВИТЕ УРОЦИ ОТ ИЗМИНАЛИЯ ВЕК

Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Трябва да осмислим тези уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, взаимното уважение, добросъседството и отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията. За това призова президентът Румен Радев. Държавният глава е на посещение във Френската република по покана на президента Еманюел Макрон за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

ЦАЧЕВА: НЕ САМО В АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯ СЕ РАЗДАВАТ БОНУСИ

Бонуси са раздавани не само в Агенцията по вписванията. Това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо защо Агенцията е във фокуса на вниманието след срива на Търговския регистър през лятото. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира скандала с щедрите бонуси, раздадени в институцията с мотива за "постигнати резултати".

ПЕНСИОНИРАНИ СЛУЖИТЕЛИ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА РАБОТЯТ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Над 1600 пенсионери, които в момента работят в държавната администрация, ще останат без работа от Нова година. В преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина е включен текст, според който пенсионери няма да могат да са на държавен пост.

ОТ 2021 Г. ВСЕКИ ЩЕ ПЛАЩА РАЗЛИЧНО ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Потребителите ще плащат в различна степен за специализираните социални услуги от 2021 г. От такси ще бъдат освободени децата до 18 години, хората без доходи и тези, които са изпаднали в кризисна ситуация, предвижда подготвения законопроект за социалните услуги. Той ще регламентира още кои от тези услуги ще останат безплатни и общодостъпни.

ГОТОВА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПЛАСТМАСОВИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА?

Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки предизвика множество коментари у нас. Потребителите са склонни да се откажат от тях, докато производителите се надяват забраните да влязат в сила възможно най-късно, за да могат да преоборудват производствата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com