Новините: Най-важното за деня, 11 август

3251
Новините: Най-важното за деня, 11 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 август.

БОЙКО РАШКОВ АЛАРМИРА ЗА ПРЕДИЗБОРНИ РОКАДИ В МВР, С КОИТО СЕ ВРЪЩАТ ГЕРБ И ДПС ВЪВ ВЛАСТТА

"Категорично се противопоставям на оценката за предишното правителство под наслов "хаос и разруха", още по-малко мога да я приема за МВР. Всички отбелязаха, че в България през изтеклата 2021 година в голяма степен е елиминиран криминалния вот."

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕЧЕ НЯМА СИЛАТА ДА НАПРАВИ ИСТИНСКИ ГОЛЯМА БЕЛЯ (ВИДЕО)

В България гражданското общество е по-самоуверено, по-енергично и по-стабилно от всякога. Това каза в Студио Actualno политологът проф. Евгений Дайнов.

ЩЕ ИМА ЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ КАК ВАС ОТСЪЖДА В ПОЛЗА НА ЕВРОЛАБ?

В последните две седмици на юли Административният съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд (ВАС) скоростно се произнесоха с общо шест акта по жалби на дружеството „Евролаб 2011“ ЕООД. Затова и неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) обръща внимание на случая, като сезира главният съдебен инспектор Теодора Точкова с въпроси дали има вътрешни нарушения по разпределянето на делата и неспазване на срокове.

ПЕКАНОВ КАЗА КОГА СЕ ОЧАКВА ПЪРВОТО ПЛАЩАНЕ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, ДВИЖИ И ТЕМАТА С ЕВРОЗОНАТА

Пеканов каза кога се очаква първото плащане по Плана за възстановяване, движи и темата с Еврозоната. Тези и други теми коментира служебният вицепремиер по време на пресконференция по представяне на приоритетите си. 

РОСЕН ХРИСТОВ: "ГАЗПРОМ" Е ПОСЛЕДЕН ВАРИАНТ. КИРИЛ ПЕТКОВ Е ЗАБАВИЛ ГРЪЦКИЯ ИНТЕРКОНЕКТОР

Сигурен доставчик ли е руският енергиен гигант "Газпром"? Енергийният министър Росен Христов не отговори категорично с "да" или "не", но уточни, че руската компания ще е последен вариант при търсенето на варианти за доставки на газ за България. Няма да поема ангажимент да не подписвам договор с "Газпром" при никакви обстоятелства – хората в Англия излизат на протест, защото не могат да си плащат сметките, добави Христов, но с уточнение, че според него не е редно служебно правителство да подписва дългосрочен договор за газови доставки с когото и да било.

ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА ИЗКЛЮЧИМ "ГАЗПРОМ" - МИКА ЗАЙКОВА ГОВОРИ ПРЕД ACTUALNO.COM

Вече седмица граждани протестират срещу подновяването на доставките на газ от "Газпром". Всичко това се случва на фона на заседанията на създадения от служебното правителство щаб за овладяване на "хаоса и разрухата" в енергетиката, който обаче се оказа реално работна група. Темата с газа започна след като в края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нареди всички т.нар. неприятелски страни, сред които е поставена и България, да плащат за руския газ в рубли. През април "Газпром" обяви, че преустановява подаването на газ за България, а впоследствие "Булгаргаз" излезе със съобщение, че това се случва въпреки изпълнените задължения към руския доставчик за месец април 2022 г. По темата "Газпром" и диверсификацията Actualno.com разговаря с икономиста и бивш депутат от ИТН Мика Зайкова.

НОВ УКРАИНСКИ УДАР С ГОЛЯМ ОБХВАТ, ЦИВИЛНИ РУСНАЦИ МАСОВО НАПУСКАТ КРИМ (ВИДЕО)

Макар че още никой не е обявил, че експлозиите на военното летище "Саки" в Крим са резултат от извършена с ракети атака от страна на Украйна и Киев не коментира конкретно въпроса, източници от украинската армия твърдят, че тя е нанесла далекобоен удар по руско оръжейно депо в Новоолексиивка северно от Крим, както и по руски команден пост на югозападния бряг в Херсонска област. Това са точки на между 100 и 170 километра южно от фронтовите линии в Херсон, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за войната в Украйна. Докладваните от украинското командване "Юг" руски жертви са 40.

РАЗСЛЕДВАНЕ: НЯМА КАК ЗАТВОРЪТ В ЕЛЕНОВКА ДА Е УДАРЕН С HIMARS, РУСКАТА ВЕРСИЯ Е ИЗМИСЛИЦА

Невъзможно е ракетната система HIMARS, използвана от украинците, да е поразила затвора в Еленовка, където в нощта срещу 29 юли взрив уби 53 украински военнопленници. Много вероятно е руската версия на събитията да почива на изфабрикувани доказателства. Това гласи материал на няколко журналисти на CNN, публикуван след обстоен анализ на сателитни изображения, видеа и снимки, публикувани от руснаците в социалните мрежи.

УКРАЙНА МОЖЕ ДА СТРЕЛЯ, АКО РУСНАЦИТЕ ОПИТАТ ДА ПРЕВКЛЮЧАТ АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ КЪМ КРИМ И РУСИЯ

Украинската армия е готова да обстрелва всеки електроповод, който руснаците биха опитали да използват, за да изключат украинската ел. система най-голямата европейска АЕЦ - Запорожката (ЗАЕЦ) и да я превключат към руската ел. система. Това буквално каза в интервю за РБК-Украйна президентът на "Енергоатом" Пьотр Котин.

ЩЕ ПОСМЕЕ ЛИ ПУТИН ДА ВЗРИВИ БЪДЕЩ ЗАВОД "БАЙРАКТАР" НА ЗЕТЯ НА ЕРДОГАН?

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира плановете на турската компания Baykar ("Байрактар") да уреди производството на ударни дронове Bayraktar TB2 в Украйна. Песков обеща, че обектът, с чието строителство ще се заеме съвместна турско-украинска компания ще бъде разрушен веднага. 

С ПОМОЩТА НА АРАБИТЕ И ПЕТРОЛА ИМ БАЙДЪН ПРИТИСКА ПУТИН - НО НА КАКВА ЦЕНА?

 

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 300 ракети Patriot за Саудитска Арабия в сделка за 3,05 милиарда долара и друга сделка за 2,25 милиарда долара с ОАЕ за 96 ракети за системата за противоракетна отбрана THAAD. Това пише азербайджанското издание Haqqin.az.

ВОЕННИ ИГРИ: САЩ И КИТАЙ ВЪВ ВОЙНА ЗА ТАЙВАН - КАКВО ЩЕ СТАНЕ? (ВИДЕО)

 

Неофициалната игра "ами ако" се играе на петия етаж на офис сграда близо до Белия дом. Тази симулация включва военен отговор на САЩ на евентуална китайска инвазия в Тайван през 2026 г. Въпреки че ситуацията се развива по американски модел, се оказва, че в случай на победа САЩ и Тайван ще понесат огромни загуби. Това пише Тони Капачио в материал за Bloomberg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com