Новините: Най-важното за деня, 12 август

2210
Новините: Най-важното за деня, 12 август
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 август.

КЕВР ОДОБРИ 60% ПО-СКЪП ГАЗ ЗА АВГУСТ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. август, считано от 1 август 2022 г., в размер на 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Толкова поискаха да е увеличението от "Булгаргаз".

РАДЕВ УВЕРИ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗОТО ПУСКАНЕ НА ГРЪЦКИЯ ИНТЕРКОНЕКТОР

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение", каза държавният глава Румен Радев по време на среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би".

АРМАН БАБИКЯН: ОПИТИТЕ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА ФОРМАЦИИТЕ НА ПРОТЕСТА СА ДОНИКЪДЕ (ВИДЕО)

Опитите за обединение на формациите на протеста са доникъде. Това каза в Студио Actualno Арман Бабикян от движение „Ние идваме“.

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА У НАС РАСТЕ С 8% ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ, ВИЖТЕ КОЙ ВЗИМА НАЙ-МНОГО

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение у нас към края на юни 2022 г. се увеличават с 1,5% спрямо края на март и достигат 2,31 милиона. През второто тримесечие на годината средната брутна месечна работна заплата нараства със 7,8% спрямо първото тримесечие и достига 1730 лева.

РАШКОВ ОБЯСНИ ЗАЩО СПОРЕД НЕГО АРЕСТИТЕ НА БОРИСОВ, ГОРАНОВ И АРНАУДОВА НЕ СА НЕЗАКОННИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не се съгласи изцяло, че арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са незаконни. По думите на Рашков, съдът бил казал, че трябвало да има разследване – т.е. това е правилно полицейско действие, утвърдено от съда. Но съдията не бил чел данни от преписки и не е изследвал доказателства, предоставени по делото (470 страници), което променя нещата – стигнало се до това съдията да изследва само формата на действие и тя да бъде решаващият елемент в съдебното решение. Не може един съдия да не чете данните и да разпореди само, че заповедта за задържане за 24 часа не отговаря на законовите изисквания , заяви Рашков в интервю за в. "Сега".

ПОРЕДНИ ОБСТРЕЛИ ПРИ АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ, БЕЗ ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ НА ФРОНТА (ВИДЕО)

Поредни обстрели в близост до най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката. Това е станало в последното денонощие. Кой извършва обстрелът – Украйна обвинява Русия, Русия обвинява Украйна.

ВОЙНАТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА РУСКИ ВОЙНИК: БЕЗДАРНО КОМАНДВАНЕ, ЛИПСА НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ И ШАНТАЖ

Сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна. Сред участвалите в нахлуването е Павел Филатев. 33-годишният десантчик прекарва два месеца на предната линия, след което се уволнява по здравословни причини. Сега Филатев се изказва срещу войната. Той е написал книгата "ZOV", в която разказва в какво състояние е била руската армия преди нахлуването и какво се е случвало в първите дни на нахлуването. Откъси от книгата публикува изданието "Важные истории"

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СЕ ВОДИ И ЗА МИНЕРАЛНИТЕ И ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ НА СТРАНАТА

Кремъл краде от Украйна основополагащите съставки на нейната икономика - природните ѝ ресурси. Това пише в анализ вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

СДЕЛКАТА МЕЖДУ ПУТИН И КИМ ЧЕН УН ЗА УКРАЙНА - КАК КНДР ЩЕ ПОМАГА НА РУСИЯ

 

Северна Корея ще получи значителни ползи за подкрепата на руската инвазията в Украйна, пише японското издание JB Press. Става дума за предоставянето от Москва на технологии, енергийни ресурси и валута, от които Пхенян отчаяно се нуждае, смята авторът на статията.*

ЗАЩО ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА САНКЦИОНИРА КИТАЙ ДОРИ ПРИ ПРЕВЗЕМАНЕ НА ТАЙВАН

 

Месеци наред Германия разочароваше много съюзници с подхода си "една крачка напред, две назад" в конфронтацията с Русия заради войната в Украйна. И все пак този мъчителен епизод не изглежда като нещо повече от увертюра към това, което се задава в Азия. Напрежението около Тайван принуждава Берлин да направи преценка как ще реагира, ако Пекин се опита да завладее острова, който смята за свой отцепнически регион.

ПОЗИЦИЯ: СТУДЕНА ВОЙНА, А НЕ БОРБА И СЪТРУДНИЧЕСТВО СРЕЩУ ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ - ЛОШ ИЗБОР НА САЩ

 

Когато Китай започна военни учения с бойни стрелби край бреговете на Тайван, симулиращи операция "обединение чрез сила" в отговор на официалното посещение на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, двупартийната мания за Студената война срещу Китай и Русия достигна нови висоти във Вашингтон. Това категорично становище изказва бившият главен редактор на The Nation Катрина Ванден Хювел в материал за The Washington Post.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com