Новините: Най-важното за деня, 12 декември

4378
Новините: Най-важното за деня, 12 декември
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 декември.

ТЕРЕЗА МЕЙ ПОЛУЧИ ПОДКРЕПАТА НА МНОЗИНСТВОТО

Приключи гласуването на вота на доверие на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините, съобщи телевизия „Скай Нюз“. В тайното гласуване трябваше да участват 317 депутати консерватори. Тереза Мей се нуждае от подкрепата на най-малко 159 депутати, ако иска да запази постовете си на лидер на партията и премиера на страната. Малко преди края на гласуването Ройтерс разпространи информацията, че 198 депутати са подкрепили Мей.

ТЕРЕЗА МЕЙ СЕ ОТТЕГЛЯ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2022 Г., НО ПРОДЪЛЖАВА С BREXIT

Британският премиер Тереза Мей съобщи на депутатите си, че планира да се оттегли преди изборите през 2022 г., търсейки тяхната подкрепа при вота на доверие. "Тя каза, че няма намерение да води партията в изборите през 2022 година, но ще продължи да изпълнява задачите по сделката с Brexit", заяви консерваторът Алек Шелбрук пред журналисти след заседанието при затворени врати, цитиран от BBC.

ДВЕ ТРЕТИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМАТ ГОТОВНОСТ ДА НАЕМАТ БЕЖАНЦИ СОЧИ НОВО ПРОУЧВАНЕ

Най-малко една трета от българите нямат нищо против да имат колега бежанец, но повече от две трети не биха искали да имат за началник бежанец. Това съобщи на специална конференция Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България, позовавайки се на резултатите от проучване през 2017 година, възложено от ВКБООН.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, ОДОБРИ ЧАСТИЧНО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ

Парламентът гласува на първо четене промените в Изборния кодекс. „За“ измененията гласуваха 115 народни представители, двама бяха „против“, а 65 се въздържаха.

НА НИВО КОМИСИЯ: ПРИЕХА СПЕШЕН РЕМОНТ НА АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН

С 12 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се"депутатите от правната комисия на парламента приеха внесения преди два дена от председателя на комисията Данаил Кирилов проект за промени в т.нар. антикорупционен закон, с които се "анулира" тълкувателното решение на ВКС от 7 декември т.г., предвиждащо спиране на гражданската конфискация на имущество при прекратяване на наказателно производство.

СЪДИЯ ГЕОРГИ УШЕВ СЕ ОПАСЯВА, ЧЕ ПОЛИТИЦИ МОЖЕ ДА АТАКУВАТ СЪДА ЧРЕЗ МЕДИИТЕ

"Тепърва в съда ще се разглеждат дела – поради самото му естество, срещу депутати, срещу политици, срещу кметове. Тези лица са членове на политически партии, които използват огромен медиен ресурс, този ресурс, когато не са доволни от това определение ще бъде използван срещу съда, за да се инспирират скандали, за да се изкарват тези подсъдими герои." Това каза председателят на апелативния специализиран съд Георги Ушев.

БАНЕВИ ОБЖАЛВАТ ПРЕД АПЕЛАТИВНИЯ СПЕЦСЪД МЯРКАТА СИ

Николай и Евгения Баневи обжалват пред Апелативния специализиран съд мярката си за неотклонение. Заседанието ще се проведе на 13 декември, предаде репортер на БГНЕС.

Николай и Евгения Баневи са в ареста с мерки за неотклонение "задържане под стража". Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември.

АДВОКАТЪТ НА БИЛЯНА ПЕТРОВА: ИЗНЕСЕНИТЕ СРС-ТА НЕ СЪБАРЯТ ТЕЗАТА НА ЗАЩИТАТА

"Изнесените СРС-та не събарят тезата на защитата, че парите не са искани, защото те не променили през съответната процедура, не са проверени, не са слушани в съдебна зала." Това заяви в интервю за bTV Ирен Савова, адвокат на бившият зам.-кмет на столичния район "Младост" Биляна Петрова.

ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК: НИКОЛАЙ БАНЕВ СИ КУПИ КОЛА С ПАРИ НА "ПОЛИМЕРИ", ВМЕСТО ДА ДАДЕ ЗАПЛАТИ

Първият казус, по който работех и е свързан със семейство Баневи, беше свързан със съдружие с Ветко Арабаджиев. Към 2008-2009 година отидох в "Полимери" и тогава имаше шанс това да е работещо дружество. Може би с търговския анализ, който бяха направили семейство Баневи, нямаше шанс "Полимери" да заработи. Това обяви Мария Николова, представена от Нова телевизия като юрист и вътрешен човек за бизнеса на Баневи.

СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ В ОРГАНА ЗА СРС-ТАТА, ЧЛЕНОВЕ ОТСЪСТВАЛИ ОТ РАБОТА СТОТИЦИ ДНИ

Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще премине в сянката на съмнения за тежки нарушения. Депутатите ще изберат петима души, които в следващите години трябва да контролират подслушването и следенето да се извършва законно. Информацията за досегашните практики в бюрото обаче предвещава много неприятен за гражданите сценарий.

РАВНОСМЕТКАТА ОТ АТЕНТАТА В СТРАСБУРГ - ЧЕТИРИМА ЗАГИНАЛИ

Четирима души са загиналите след снощната стрелба на коледния базар в Страсбург, а 12 са ранени, някои от тях са в критично състояние, като засега данните са за шестима по-тежко ранени. Стрелецът още не е заловен, но френската полиция е наясно със самоличността му.

TИХАТА ВОЙНА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ЗАЕМИ ИЛИ САГАТА В МЕЗДРА ПРОДЪЛЖАВА

Междуинституционална война се развихри в Мездра - между кмета на града и председателя на Общинския съвет. И причината, както е лесно да се досети човек, са пари. Стигна се дотам, че кметът за кратко блокира заплатата на председателя на Общинския съвет, а тепърва конфликтът ще намира решение.

ИЗЛЪГА ЛИ СОБСТВЕНИКЪТ НА ФИРМАТА, АСФАЛТИРАЩА ВЪРХУ СНЯГ ВЪВ ВЕЛИНГРАД?

Този точно асфалт аз гарантирам, че ще издържи повече от 15 години - не 8, колкото е по гаранционния му срок, а повече от 15 години". Това заяви собственикът на строителната фирма "ИСА 2000" инж. Юлиян Инджов в коментар относно асфалтирането на улици по обществена поръчка в квартал "Каменница" във Велинград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com