Новините: Най-важното за деня, 13 ноември

5412
Новините: Най-важното за деня, 13 ноември
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 ноември.

НАЦИОНАЛНИЯТ ПРОТЕСТ СЕ РАЗРАСТВА, БЛОКИРАХА АМ "ЛЮЛИН" ЗА НЯКОЛКО ЧАСА

Националният протест с искания за оставка на правителството и редица социални искания доведе до ново блокиране на пътища. Протест блокира магистрала "Люлин" при Перник, а стотици варненци излязоха на шествие в централната част на морската столица,

ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО НА ПРОТЕСТИТЕ ВЪВ ВАРНА И БУРГАС

Напрежението между протестиращи и полиция ескалира по време на националния протест във Варна и Бургас. Множеството е тръгнало от сградата на Общината и продължи към „Аспаруховия мост”, за да го блокира за кратко.

МЕНДА СТОЯНОВА И ГЕРБ "ИЗМИСЛИХА" КАК ДА НЕ ПОСКЪПВА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"

Един таван - на неимуществено обезщетение от само до 5000 лева за по-далечни роднини при смъртен случай заради катастрофа - това е новото предложение на ГЕРБ след снощната Изпълнителна комисия на партията.

МВР КЪМ ГРАЖДАНИТЕ: НЯМА ПРОТЕСТ, КОЙТО ДА РАЗРЕШАВА БЛОКИРАНЕТО НА ПЪТИЩА

Предварително заявените в много градове в страната протести преминават при добър обществен ред. Въпреки отделни провокации, които създават напрежение, служителите на реда действат съобразно правомощията си, съобщават от пресцентъра на МВР.

ПОЗНАТИ ЛИЦА СТАВАТ ЧАСТ ОТ И ОРГАНИЗАТОРИ НА ПРОТЕСТ

Протест – със сигурност това е актуалната дума в България в момента, а заявките са да си остане актуална още доста време. Познати лица вече се появяват на сцената като организатори и обявяват бъдещи дати на протестни шествия.

РАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ Е НАЛОЖИЛ ВЕТО НА ПО-ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ ВЪРХУ СТАРИТЕ КОЛИ

Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус". “С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, посочи още Радев.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: БСП СТОИ ЗАД ПРОТЕСТИТЕ

"БСП стои категорично зад протестите. Има и други политически формации, които са извън парламента, които също желаят да има оставка и предсрочни избори." Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

ЕС СЧИТА, ЧЕ РУМЪНИЯ СЕ Е ОТКАЗАЛА ОТ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

Европейската комисия (ЕК) се оплака, че Румъния се е "оттеглила" от реформите в съдебната система и настоя Букурещ да възстанови незабавно усилията си за борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната власт, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

ЕК ПРЕКРАТЯВА ЧАСТИЧНО НАБЛЮДЕНИЕТО НАД БЪЛГАРИЯ

Европейската комисия (ЕК) частично прекратява наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и е готова да го отмени изцяло през 2019 година, "ако напредъкът продължава". Това се казва в прессъобщение на Брюксел, като се посочва, че ЕК е приела най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти, по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на мониторинговия механизъм.

ЕС И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА БЛИЗО ДО СДЕЛКА ПО BREXIT

Правителството на Великобритания потвърди, че е постигнато споразумение между Лондон и Брюксел за Brexit, съобщава AFP. По-рано беше разпространена информация, че двете преговарящи страни са договорили споразумението на техническо ниво, след като съгласуваха текста по ключовия въпрос за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия.

ИЗДИРВАНИЯТ ГРУЕВСКИ ТВЪРДИ, ЧЕ Е ПОТЪРСИЛ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ В УНГАРИЯ

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен за общодържавно издирване, е избягал в Унгария. "През последните няколко дни получих безкрайно много заплахи за живота ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да отстъпя от нея", написа преди малко в собствения си профил във Facebook Груевски.

ХРИСТО ИВАНОВ: АКО БЪДЕ ИНСТАЛИРАНО НОВО УПРАВЛЕНИЕ АЛА ОРЕШАРСКИ, БОРИСОВ Е ВИНОВЕН

Ако стигнем до предсрочни избори, на които бъде инсталирано ново управление ала Орешарски, това ще бъде пряко и непосредствено следствие от действията и главно бездействията на Борисов - заради неговата безрезервна принадлежност към корупционния модел на управление. Това заяви лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, който сега е част от формацията "Демократична България", в която другите основни партии за ДСБ и "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com