Новините: Най-важното за деня, 14 октомври

6621
Новините: Най-важното за деня, 14 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Новините от 14 октомври, неделя, събра за вас дежурният екип на Actualno.com.

"ЛЕСЛИ" УДАРИ НАЙ-СИЛНО ОКОЛО СТОЛИЦАТА НА ПОРТУГАЛИЯ

Ураганът Лесли, който удари централната и северната част на Португалия, остави близо 300 000 домакинства без ток. Буреносните пориви на вятъра на моменти достигаха до близо 180 километра в час. Според Гражданска защита 27 души са получили леки наранявания. Проливните дъждове са предизвикали наводнения, а вятърът е изкоренил стотици дървета. Заради лошото време са били отменени и полети. Най-тежко засегнати от бурята райони са около столицата Лисабон – Коимбра и Лейрия.

ЗАПАЛИХА ГУМА ПРЕД ДОМА НА ФОТОРЕПОРТЕР В БУРГАС

Неизвестни лица запалиха входната врата на апартамента на фоторепортера от вестник "Черноморски фар" Борислав Пенков.Това не е първият инцидент при който Борислав Пенков е потърпевш. През месец ноември 2016 година той беше нападнат, докато снима горящо заведение в морската градина. Става дума за ресторант "Царско село". Тогава Пенов лежа в болница. По-късно бяха счупени стъклата на апартамента му.

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ: ИЗВИВАТ МИ РЪЦЕТЕ ЗА ДВОРЕЦА "ВРАНА"

На директен въпрос "Извиват ли Ви ръцете?", Сакскобургготски отговори: "Извиват ми ги всъщност по този начин. Защото 9 години, говоря от фамозния мораториум, вече навлизаме в една изцяло абсурдна ситуация." Бившият премиер намекна, че има апетити към двореца, но типично в негов стил не уточни чии са те.

БАВАРИЯ МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ ИСТОРИЧЕСКА ПРОМЯНА

Един местен вот с особено висок заряд: изборите за Ландтаг на Бавария днес могат да сложат край на дългогодишното самостоятелно управление на ХСС там и да предизвикат политическо земетресение, което ще се усети чак в Берлин. Така започва анализът на германския журналист Максимилиане Кошик.

НАДЕЖДА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА BREXIT ИМА - НА НИВО "ПРЕГОВАРЯЩИ" Е ПОСТИГНАТО ИЗВЕСТНО СЪГЛАСИЕ

Има споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз. С тази новина гръмна американското издание Politico, но с изричното уточнение, че става въпрос за договорка на ниво "преговарящи". Уточнява се и, че въпросът за границата между Северна Ирландия и Ирландия все още трябва да се изглади.

ПАСТОР БРАНСЪН СЕ ЗАВЪРНА В САЩ

Американският пастор Андрю Брансън, освободен от турски съд на 12 октомври, се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и се моли за него в присъствието на журналисти.

АДРИАН АНДРЕЕВ ВЗЕ СРЕБРО НАДВОЙКИ НА МЛАДЕЖКИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ

Българският тенисист Адриан Андреев спечели сребърен медал на продължаващите в Буенос Айрес Младежки олимпийски игри.В турнира на двойки финалът противопостави двойката на Андреев с Ринки Хиджиката от Австралия срещу поставените под №1 представители на домакините Себастиан Баес и Факудно Диас Акоста. Аржентинците победиха с 6:4, 6:4, мачът продължи час и три минути, а Адриан не бе напълно възстановен от болките в гърба, които получи в срещата за бронза на сингъл.

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА МЕСТАТА ЗА СПОРТ И ПОЧИВКА В ПЛОВДИВ?

Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както вече е известно, тялото на младата жена бе намерено на изолирано място в парк край река Дунав, който е бил предпочитано място за спортуване на много хора от крайречния град. Подобни места има във всеки по-голям град в България. Кои са те в Пловдив?

МЕСТАТА В АСЕНОВГРАД, КЪДЕТО НЕ ИЗГЛЕЖДА БЕЗОПАСНО ДА СТЕ САМИ

Трагедията в Русе провокира екипът на Actualno.com да проучи всъщност само в Русе ли съществуват зони, които биха могли да бъдат опасни за посещение, и кои са тези места в града на Иван Асен. Анкета показа, че има доста потенциално опасни кътчетав Асеновград.

ПРОФ. СТИВЪН ХОКИНГ СЕ СТРАХУВАЛ ОТ ДЕЛАТА НА "СВРЪХЧОВЕЦИТЕ"

Професор Стивън Хокинг се е опасявал, че нова раса от „суперчовеци” може да унищожи останалата част от човечеството, ако генното инженерство продължи да се развива без регулации. В последната си книга „Отговори на фундаменталните въпроси”, ученият твърди, че основното му опасение е, че богатите ще започнат да роменят своята ДНК и тази на децата си, за да създадат „суперчовеци”, които ще са по-интелигентни и ще живеят по-дълго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com