Новините: Най-важното за деня, 14 октомври

6636
Новините: Най-важното за деня, 14 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Новините от 14 октомври, неделя, събра за вас дежурният екип на Actualno.com.

"ЛЕСЛИ" УДАРИ НАЙ-СИЛНО ОКОЛО СТОЛИЦАТА НА ПОРТУГАЛИЯ

Ураганът Лесли, който удари централната и северната част на Португалия, остави близо 300 000 домакинства без ток. Буреносните пориви на вятъра на моменти достигаха до близо 180 километра в час. Според Гражданска защита 27 души са получили леки наранявания. Проливните дъждове са предизвикали наводнения, а вятърът е изкоренил стотици дървета. Заради лошото време са били отменени и полети. Най-тежко засегнати от бурята райони са около столицата Лисабон – Коимбра и Лейрия.

ЗАПАЛИХА ГУМА ПРЕД ДОМА НА ФОТОРЕПОРТЕР В БУРГАС

Неизвестни лица запалиха входната врата на апартамента на фоторепортера от вестник "Черноморски фар" Борислав Пенков.Това не е първият инцидент при който Борислав Пенков е потърпевш. През месец ноември 2016 година той беше нападнат, докато снима горящо заведение в морската градина. Става дума за ресторант "Царско село". Тогава Пенов лежа в болница. По-късно бяха счупени стъклата на апартамента му.

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ: ИЗВИВАТ МИ РЪЦЕТЕ ЗА ДВОРЕЦА "ВРАНА"

На директен въпрос "Извиват ли Ви ръцете?", Сакскобургготски отговори: "Извиват ми ги всъщност по този начин. Защото 9 години, говоря от фамозния мораториум, вече навлизаме в една изцяло абсурдна ситуация." Бившият премиер намекна, че има апетити към двореца, но типично в негов стил не уточни чии са те.

БАВАРИЯ МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ ИСТОРИЧЕСКА ПРОМЯНА

Един местен вот с особено висок заряд: изборите за Ландтаг на Бавария днес могат да сложат край на дългогодишното самостоятелно управление на ХСС там и да предизвикат политическо земетресение, което ще се усети чак в Берлин. Така започва анализът на германския журналист Максимилиане Кошик.

НАДЕЖДА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА BREXIT ИМА - НА НИВО "ПРЕГОВАРЯЩИ" Е ПОСТИГНАТО ИЗВЕСТНО СЪГЛАСИЕ

Има споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз. С тази новина гръмна американското издание Politico, но с изричното уточнение, че става въпрос за договорка на ниво "преговарящи". Уточнява се и, че въпросът за границата между Северна Ирландия и Ирландия все още трябва да се изглади.

ПАСТОР БРАНСЪН СЕ ЗАВЪРНА В САЩ

Американският пастор Андрю Брансън, освободен от турски съд на 12 октомври, се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и се моли за него в присъствието на журналисти.

АДРИАН АНДРЕЕВ ВЗЕ СРЕБРО НАДВОЙКИ НА МЛАДЕЖКИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ

Българският тенисист Адриан Андреев спечели сребърен медал на продължаващите в Буенос Айрес Младежки олимпийски игри.В турнира на двойки финалът противопостави двойката на Андреев с Ринки Хиджиката от Австралия срещу поставените под №1 представители на домакините Себастиан Баес и Факудно Диас Акоста. Аржентинците победиха с 6:4, 6:4, мачът продължи час и три минути, а Адриан не бе напълно възстановен от болките в гърба, които получи в срещата за бронза на сингъл.

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА МЕСТАТА ЗА СПОРТ И ПОЧИВКА В ПЛОВДИВ?

Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както вече е известно, тялото на младата жена бе намерено на изолирано място в парк край река Дунав, който е бил предпочитано място за спортуване на много хора от крайречния град. Подобни места има във всеки по-голям град в България. Кои са те в Пловдив?

МЕСТАТА В АСЕНОВГРАД, КЪДЕТО НЕ ИЗГЛЕЖДА БЕЗОПАСНО ДА СТЕ САМИ

Трагедията в Русе провокира екипът на Actualno.com да проучи всъщност само в Русе ли съществуват зони, които биха могли да бъдат опасни за посещение, и кои са тези места в града на Иван Асен. Анкета показа, че има доста потенциално опасни кътчетав Асеновград.

ПРОФ. СТИВЪН ХОКИНГ СЕ СТРАХУВАЛ ОТ ДЕЛАТА НА "СВРЪХЧОВЕЦИТЕ"

Професор Стивън Хокинг се е опасявал, че нова раса от „суперчовеци” може да унищожи останалата част от човечеството, ако генното инженерство продължи да се развива без регулации. В последната си книга „Отговори на фундаменталните въпроси”, ученият твърди, че основното му опасение е, че богатите ще започнат да роменят своята ДНК и тази на децата си, за да създадат „суперчовеци”, които ще са по-интелигентни и ще живеят по-дълго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com