Новините: Най-важното за деня, 15 май

8999
Новините: Най-важното за деня, 15 май
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 15 май, събота.

РАЗРУШИТЕЛНА ВОЙНА ЩЕ НАПРАВИ ИВИЦАТА ГАЗА НЕУПРАВЛЯЕМА

Размириците и военните действия в ескалиралия конфликт между Израел и Палестина са били напълно предотвратими, но са допуснати много грешки от двете страни. Това мнение изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток. По думите му напрежението е било оставено да се трупа седмици наред, преди да се стигне до интензивните военни действия, на които сме свидетели в момента.

КАТО В МАФИОТСКИ ФИЛМ, НО БОСЪТ НА БОСОВЕТЕ Е БОРИСОВ

На едно от партитата шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за това какво се е случило на бизнесмен, който е отказал да изпълни исканото от тях. Сниман е, докато се намира в ареста и над него е извършено сексуално посегателство.

Друг член на групата, известен като "Пилето", платил 2500 евро на бляскава жена, за да се "погрижи" за шефа. Останалите подаряват на големия мъж златни кюлчета като подарък. Звучи като извадка от гангстерски филм, но "босът" е Бойко Борисов – доскорошният премиер на България.

Така започва най-новата статия за България в The Economist, посветена на скандала в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание, където бизнесменът Светослав Илчовски даде "шокиращи" (както ги определя изданието) показания срещу властта. Материалът в авторитетното международно издание не е подписан от конкретен автор. Отбелязва се, че статията е включена в секцията "Европа" в печатното издание – със заглавие "Битката срещу Борисов".

РАДЕВ ЗА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ: ЗАПОЧНА ДА СЕ ВРЪЩА ДЪРЖАВНОСТТА

Моята оценка за първите дни на служебния кабинет е, че започна да се връща държавността в държавата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в село Руня.

„Това е най-важната задача - българите да бъдат убедени, че има укрепване на тази държавност, връщане на нормалността. Разбира се, два месеца са прекалено малък период, за да се направят някакви съществени неща. Но аз съм убеден, че хората, които са в този кабинет, ще направят всичко възможно българите да го усетят“, посочи Радев. 

ОТ НАП ТВЪРДЯТ, ЧЕ НОВИЯТ ДИРЕКТОР РУМЕН СПЕЦОВ НЯМА УЧАСТИЯ В ЧАСТНИ ДРУЖЕСТВА

Румен Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, съобщи пресцентърът на Приходната агенция.

В съобщението се посочва, че Спецов е придобил фирма след напускане на системата на НАП през 2015 г и до момента на продажбата ѝ през април 2016 г., тя не е имала задължения към фиска. От НАП уточняват още, че през 2018 г. Румен Спецов е подал декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, където живее със съпругата си, работеща за голяма международна компания в Дубай.

ПРОФ. ЧОРБАНОВ ОЧАКВА МАСКИТЕ НА ЗАКРИТО ДА ОТПАДНАТ

Тази есен в страната ще бъде представена българската ваксина срещу COVID-19. Toва заяви имунологът в БАН проф. Андрей Чорбанов в сутрешния блок на БНТ.

Проф. Чорбанов изтъкна, че хората трябва да знаят, че никой не е застрахован от срещата си с вируса и за това обществото трябва да промени начина си на живот. Ако ваксината е ефикасна, човек няма да даде възможност на другите да прекарат заболяването, поясни имунологът.

АРЕСТЪТ НА ПЛАМЕН БОБОКОВ Е НЕЗАКОНЕН

Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото му задържане през юли 2020 г. приключи окончателно. На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) прие, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, задържан е незаконно и без мотиви, както и че тази мярка несъразмерно е ограничила правата му. 

БСП ИЗБРА КРИСТИАН ВИГЕНИН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ СИ ЩАБ

Националният съвет на БСП избра нов Национален предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори. В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален до 8 души. Всеки член на щаба ще отговаря за различен ресор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com