Новините: Най-важното за деня, 15 май

6917
Новините: Най-важното за деня, 15 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип представя по-важното от деня накратко.

НЕ ПОДАРЯВАНЕТО НА КУЧЕНЦА НА ПУТИН, А ГАЗОВАТА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ Е В НАШ ИНТЕРЕС, СПОРЕД ВАСИЛЕВ

Българският интерес е в истинската диверсификация. А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако него го няма, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА: БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАНА ЗАВИСИМА В СФЕРАТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, НО ТОВА СЕ ПРОМЕНИ

България години наред е била държана зависима в сферата на енергетиката. Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ. Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени. Това каза в ефира на БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова.

БЪЛГАРИЯ Е ЗАПОЧНАЛА ПРЕГОВОРИ С ТУРЦИЯ ЗА АЛТЕРНАТИВНО ТРАСЕ ЗА ДОСТАВКА НА ГАЗ

България е започнала преговори с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут. Това съобщи  изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който е на посещение в района на газовото хранилище "Чирен".

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЦЕНАТА НА ГАЗА ОТ САЩ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ЕКВИВАЛЕНТНА НА ТАЗИ НА РУСКИЯ

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Това каза премиерът Кирил Петков в ексклузивно интервю в „На фокус с Лора Крумова” относно газовите доставки към страната ни.

БЛИНКЕН: ПРЕНАСОЧИХМЕ ВТЕЧНЕНИЯ СИ ГАЗ КЪМ ЕВРОПА, ЩЕ ПРАВИМ ТОВА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Съединените щати вече са пренасочили значителни обеми от своя втечнен природен газ към Европа и се ангажират да продължат тези доставки до края на годината. Това съобщи в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция в Берлин след неформална среща на външните министри на страните членки на НАТО.

ОЩЕ ОРЪЖИЯ ОТ САЩ ПЪТУВАТ КЪМ УКРАЙНА, ЗАЯВИ КУЛЕБА

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че се е срещнал днес с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Берлин и че "още оръжия и друга помощ пътуват към Украйна".

ОФИЦИАЛНО: ФИНЛАНДИЯ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ЧЛЕН НА НАТО

Финландия ще подаде официално искане за членство в НАТО. Това обяви президентът Саули Нинистьо на съвместна пресконференция в Хелзинки с премиера на страната Сана Марин.

САЩ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ, АКО БЪДАТ АТАКУВАНИ ПРЕДИ ВЛИЗАНЕТО ИМ В НАТО  

Съединените щати ще могат да предоставят необходимата подкрепа на Финландия и Швеция, ако имат нужда от нея, преди да се присъединят към НАТО. Това съобщи в неделя в интервю за Би Би Си говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби, предаде БГНЕС.

ПОСЛЕДНИТЕ РАЗГОВОРИ НА КРАЙЦЕРА “МОСКВА“: ДВЕ ПРОБОЙНИ, КРЕН 30 ГРАДУСА (АУДИО)

Украинското Оперативно командване "Юг" публикува разговорите от крайцера "Москва" при катастрофата на флагмана на Черноморския флот на Руската федерация преди месец.

РУСИЯ Е ЗАГУБИЛА ЕДНА ТРЕТА ОТ СИЛИТЕ СИ В УКРАЙНА, ТВЪРДИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Русия вероятно е загубила около една трета от сухопътните сили, които е разположила в Украйна, и нейното настъпление в Донбас "значително изостава от графика", твърди Великобритания, като се позова на данни на военното си разузнаване.

УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ АКТИВНО НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Тя няма информация дали бежанците избират други държави от ЕС или се връщат в родината си. По думите й ситуацията е динамична и това не е само в България, а във всички държави.

АВТОРЪТ НА УКРАИНСКАТА МАЙКА: ИСТИНАТА Е ГРОЗНА И НЯМА ДРУГА ИСТИНА (ВИДЕО)

През седмицата скулптурата "Викът на украинската майка" беше представена в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия. Автор на творбата е Неделчо Костадинов, а по неговите думи идеята е да се осъди руската агресия срещу Украйна. Полемиката за естетическите качества в медиите и социалните мрежи също продължава да се води.

С ОГРОМНА ПОДКРЕПА ОТ ЗРИТЕЛИТЕ: УКРАЙНА СПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ (ВИДЕО)

С огромна подкрепа от публиката Украйна спечели конкурса Евровизия. Страната събра общо 631 точки, като 439 от тях дойдоха от зрителски вот.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК С КУП ВЪПРОСИ КЪМ ФАНДЪКОВА КАК ПОДКРЕПЯЩИТЕ ПУТИН СА С ПРЕДИМСТВО ЗА ПРОТЕСТИ

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева е подготвила цели 15 въпроса за столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка с шествията и протестите, касаещи войната в Украйна. Това сподели самата Георгиева в публикация в затворената фейсбук група "Шествие за Украйна".

КИРИЛ ПЕТКОВ НАМЕКНА, ЧЕ БИВШИ УПРАВЛЯВАЩИ МОЖЕ ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА СЛЕД 6-8 МЕСЕЦА

"Ако национална катастрофа се води това, че има риск бившите управляващи да влязат в затвора след 6 - 8 месеца, за тях може би е национална катастрофа". Това заяви пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков по повод мненията на опозицията, че е задействан план за унищожение на държавата.

ГЕОРГИ ГЬОКОВ: ОБСЪЖДА СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ С 21,6% ОТ 1 ЮЛИ

Пенсиите може да се увеличат с 21,6% от 1 юли. Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред Би Ти Ви. По думите му предложението вече е обсъдено с финансовия министър Асен Василев.

ДВЕ НОВИ СЪМНИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА ОСТЪР ХЕПАТИТ ПРИ ДЕЦА У НАС

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, като се очаква да се потвърди наличието на вируса. Единият от случаите е от софийско, а другият от Пловдив. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ПОВЕЧЕ ТЕСТОВЕ, ПО-МАЛКО СЛУЧАИ

За щастие, ограничаването на заразата с коронавирус в България продължава и числата са оптимистични дори в сравнение с миналата седмица, когато имаше само 3 работни дни. Повече тестове, по-малко случаи - това е обобщението за настоящата седмица.

ДОЦ. КУНЧЕВ: ПОСТАВЯНЕТО НА ЧЕТВЪРТА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 НЕ Е ЕФЕКТИВНО

Поставянето на четвърта доза на ваксината срещу COVID-19 не е особено ефективно. Това заяви в ефира на БНТ доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че тя се препоръчва само за много рискови групи, но тук става дума за наистина много малък брой хора.

ОТИДЕ СИ ГОЛЕМИЯТ ИЛЮЗИОНИСТ АСТОР

Почина известният български илюзионист Астор. В последните месеци Антраник Шаварш Арабаджиян е имал здравословни проблеми.

ЛЕВСКИ ТРИУМФИРА С КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПОБЕДА НАД ЦСКА

Дългогодишната серия на Левски без трофей остана в историята! "Сините" сложиха край на 13-годишната пауза, след като във финала за Купата срещу ЦСКА надделяха над големия си съперник с 1:0, за да триумфират в надпреварата за пръв път от 2007 година насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com