Новините: Най-важното за деня, 15 юли

4558
Новините: Най-важното за деня, 15 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното за деня, 15 юли.

ПРЕМИЕРЪТ ПОИСКА И ЩЕ ПОЛУЧИ ОСТАВКИТЕ НА МИНИСТРИТЕ ГОРАНОВ, МАРИНОВ И КАРАНИКОЛОВ

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Те изразиха готовност да ги подадат, предаде БНТ. Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията поискаха от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ: ОСТАВКИТЕ НА ТРИМАТА МИНИСТРИ СА НЕДОСТАТЪЧНИ (ВИДЕО)

Протестиращите изразиха недоволство от поисканите три оставки на министри от кабинета "Борисов 3" и отново настояха за оставка на цялото правителство. Те изказаха подозрения, че тези оставки целят потушаване на напрежението и стихване на протестите срещу кабинета "Борисов 3".

БОРИСОВ КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ: ЧУВАМЕ ВИ. ДА МИНЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ, ЩЕ ГОВОРИМ ПАК

"Мъчно ми е за полицаите, за невинно битите хора. Взривяват се бомби в хората и целта е да се окървавява протеста. Защото знаят, видя ли кръв на улицата - веднага тръгвам – затова са и бутилките с червена боя, симулират кръв". Това каза в началото на заседанието на Министерския съвет премиера Бойко Борисов, коментирайки последните сблъсъци на протеста пред Партийния дом вчера. Така премиерът намекна, че може да се стигне до оставката на правителството. "Единствения суверен е народът, той определя какво да е управлението. Побеждавали сме много пъти само в честни избори, ясно е как се прекратява мандат. Само че с кадрите от президентството съм разочарован, и това, което видях там, не очаквах да е в такива огромни мащаби. Така че да мине Европейският съвет и ще говорим пак", каза Бойко Борисов.

РУМЕН РАДЕВ: ОСКЪРБИТЕЛНО Е ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ХОРАТА ПО ПЛОЩАДИТЕ СА ПЛАТЕНИ

"Вече седмица хиляди българи са по площадите с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Излезлите да протестират в различни градове са доказателство, че протестът обединява всички възрасти и социални категории. Младото поколение върна надеждата за бъдещето на България". Това каза държавният глава Румен Радев дава в обръщение към нацията на "Дондуков" 2. "Мобилизацията българите е израз на националния консенсус Антимафия. Това е огромен исторически капитал, който може да промени бъдещето. не е притежание на никой лидер или партия, а на целия български народ. Това, което става днес на улиците е достояние на всички граждани, които отстояват своето бъдеще.

6 ЛИЦА СА ЗАДЪРЖАНИ ВЧЕРА И 7 ДНЕС ЗА НАПАДЕНИЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ

СДВР и представители на прокуратурата дадоха информация във връзка с ескалацията на снощния протест. Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев призова онези групи от млади хора, хвърляли самоделни взривни устройства в множеството, да се замислят дали не мога да наранят свои близки. "Като възникне някакъв проблем хората се обръщат към МВР. Няма как при промяна в обществено-политическата обстановка ние да се превръщаме в репресивен орган. Как е възможно млади българи физически да се саморазправят с полицаи ?", каза още той. По думите му няма да бъде позволено определени групи от лица да опорочават мирния протест.

БСП ВНАСЯ ПЕТИ ПОРЕДЕН ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ СРЕЩУ КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ ще внесат днес, 15 юли, в деловодството на парламента готвения от тях вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, предава БГНЕС. Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството. Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в София, а от началото на седмицата и в редица градове на страната. През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

СЪДИИТЕ МАСОВО НЕ ПОДКРЕПИХА ИВАН ГЕШЕВ – ЗАРАДИ ДЕМАГОГИЯ, ЛИЦЕМЕРИЕ И НЕУТРАЛИТЕТ, НО ВСС ГО ПОДКРЕПИ

Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи декларацията на прокуратурата, оповестена заради твърдението на президента Румен Радев, че мафията е превзела прокуратурата. Декларацията сега беше „преименувана” на позиция

Не искаме да бъде атакувана прокуратурата или атакувана която и да е институция в България. Смятаме, че е редно ВСС да изрази позиция по 3 въпроса – комуникацията между институциите, върховенство на правото и спазване на Конституцията относно разделението на властите. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който не гласува. „Не може всички проблеми на държавата да се прехвърлят на съдебната власт”, добави той.

ПОМПЕО: ЩЕ ИМА САНКЦИИ ЗА "СЕВЕРЕН ПОТОК 2" И "ТУРСКИ ПОТОК"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да бъдат наложени санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Първият дипломат на САЩ разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, предават световните агенции. "Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза Помпео на пресконференция. Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти.

БЪЛГАРИЯ НАПРАВИ ОЩЕ ЕДНА ВАЖНА СТЪПКА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА СИ

През последния месец дебатите за ядрената енергетика в България отново се разгорещиха покрай идеята за рестартиране на проекта "Белене". Ядрената енергетика обаче не трябва да се изчерпва само с темата "Белене". Секторът е комплексен и включва в себе си множество взаимосвързани вектори – инженерно-технически, политически, финансово-икономически, научни. Това пише в специален анализ за Actualno.com eнергийният икономист Борислав Боев по темата, свързана с бъдещето на енергийната система на страната.

МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ - СРЕД НАЙ-НЕГРАМОТНИТЕ В ЦИФРОВО ОТНОШЕНИЕ В ЕС

България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност сред младежите, предаде БГНЕС. У нас 58% от младите хора на възраст между 16 и 24 години могат да се похвалят с основни или над основни цифрови умения. По-зле от нас е „вечният ни конкурент“ Румъния, където този процент е 56. В дъното на класацията заедно с нас са още Италия с 65% и Унгария с 68%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com