Новините: Най-важното за деня, 15 юли

7482
Новините: Най-важното за деня, 15 юли
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното от днешния ден в традиционния вечерен бюлетин.

ФРАНЦИЯ Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ФУТБОЛ СЛЕД СКАНДАЛЕН И ЗРЕЛИЩЕН ФИНАЛ

Франция е новият световен шампион по футбол! След 1998 година, французите за втори път покориха най-големия футболен връх, при това във финал, който ще се помни дълго. "Петлите" надделяха с 4:2 над Хърватия, но освен дъждът от голове, този финал ще се запомни и с две много спорни отсъждания в полза на французите, които им донесоха два гола.

ПРОДЪЛЖАВА ЕВТАНИЗИРАНЕТО НА ЖИВОТНИ В ЯМБОЛСКОТО СЕЛО ШАРКОВО

И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума. Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни.

ЖИВОТНОВЪДИТЕ ИДВАТ ДА ТЪРСЯТ СМЕТКА ОТ МЗХ, БАБХ ОТГОВОРИ: НЕДОСТАТЪК НИ Е ДА ИНФОРМИРАМЕ

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на животни в Ямболско. Той ще се проведе на 18 юли, от 12:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. "Христо Ботев" в София. Протест вече се състоя пред президентството.

Заради многото работа допуснахме недостатък, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджанско. Ясно е, че не сме ви информирали достатъчно добре. Изглежда, че това си ни е недостатък. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребнопреживните животни. А земеделският министър Румен Порожанов призна същото.

НИНОВА ИСКА ПРОКУРАТУРАТА ДА СПРЕ УМЪРТВЯВАНЕТО НА ЖИВОТНИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е пуснала жалба до прокуратурата с искане да спре умъртвяването на животни в населените места, обявени от властите за огнища на чума по овцете и козите. Левицата споделя съмненията на местните жители, според които доказателствата за заболяването не са безспорни. Нинова съобщи днес, че разполага с официални документи, от които се вижда, че заповедта за унищожаване на животните е издадена пет дни преди да е излязъл протоколът с лабораторните резултати.

ЩЕ ИМА УИКЕНД ВИНЕТКИ – ОТ НАЧАЛОТО НА 2019 ГОДИНА

От догодина, освен електронни винетки, ще има и уикенд винетки. В това увери новият председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. По думите му, цената на винетката за почивните дни ще е около 10 лева. Глосов наблегна и, че цената на винетките е една от най-ниските в Европа.

ТРЪМП СКАРАН С ЕТИКЕТА - ХИЛЯДИ СЕ ВЪЗМУТИХА ОТ ПОВЕДЕНИЕТО МУ ПРИ СРЕЩАТА С ЕЛИЗАБЕТ II

На излъчени в медиите кадри се вижда как американският президент Доналд Тръмп в началото върви пред кралицата, а тя се опитва да го заобиколи. След това американският президент спира и й прегражда пътя. А после, когато двамата преминават пред строените гвардейци, Тръмп отново застава малко пред британския монарх.

ДВЕ ГОДИНИ ОТ ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ

Днес се навършват две години от опита за преврат в Турция. По време на метежа близо 250 души бяха убити, а около 2200 ранени. Все още в Турция действа извънредно положение, а заради случилото се Реджеп Ердоган успя да направи промяна в конституцията и превърна Турция в авторитарна държава.

ТРЪМП ПЛАНИРА ВТОРИ МАНДАТ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че планира да се кандидатира за втори мандат на изборите през 2020 година. Американският държавен глава ще се цели пак в Белия дом, след като даде ексцентричен съвет за ЕС на британския премиер Тереза Мей.

ДЖОКОВИЧ СЕ ЗАВЪРНА – СЪРБИНЪТ ГРАБНА ЧЕТВЪРТА ТИТЛА НА "УИМБЪЛДЪН"

Хем категорично, хем след немалко треперене – така може да се определи представянето на новия шампион на „Уимбълдън” Новак Джокович във финала на най-авторитетния турнир от всичките четири от короната на Големия шлем. Сърбинът грабна четвъртата си титла на свещената трева, като има само един загубен финал в Лондон – от Анди Мъри през 2013 година. Ноле надигра изненадата на турнира Кевин Андерсън с 6:2, 6:2, 7:6 (3).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com