Новините: Най-важното за деня, 15 юли

3793
Новините: Най-важното за деня, 15 юли
Снимка: Lockheed Martin

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешната неделя, 15 юли.

ЗАРАДИ F-16: КАБИНЕТЪТ ИСКА ОЩЕ 2,1 МЛРД. ЛВ. КЪМ БЮДЖЕТА НА ВОЕННОТО ВЕДОМСТВО

Правителството осигурява необходимия ресурс за придобиването на бойните самолети F-16 Block 70. Това става чрез проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Кабинетът ще настоява да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева заради закупуването на изтребителите.

ОТ НАП ИЗТЕКЛИ ДАННИ ЗА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ И ФИРМИ, ДАНС РАЗСЛЕДВАТ СЛУЧАЯ

До проверката се стигна, след като по-рано през деня на електронната поща на определени медии бяха изпратени файлове, за които се твърди, че са на Министерството на финансите. Данните съдържали ЕГН-та, имена и доходи. По информация в някои електронни медии, течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през руски имейл сървъри масив от 57 папки.

ЕВРОСТАТ: ПРЕЗ 2100 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СТОПИ ДО 4 МИЛИОНА ДУШИ

До 4 милиона ще се стопят българите до 2100 г., а населението ще застарява все повече, показват прогнозите на "Евростат". Отрицателната тенденция е отчетена и тази година, пише в. 24 часа.

ВАС ОКОНЧАТЕЛНО ЗАБАВИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА "ТУРСКИ ПОТОК" ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ

Строителството на "Турски" поток през България ще се забави, след като Върховният административен съд окончателно забрани на "Булгартрансгаз" да подмени строителя на продължението на "Турски поток" през българска територия. "Булгартрансгаз" трябваше да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България". Подписването няма са стане, докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад". А определението на съда потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени "Аркад" като строител на "Турски поток" през българска територия.

ХОТЕЛИЕРЪТ, БИЕЩ СЕ С ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТКИ, СЕ СЧИТА ЗА НАПАДНАТ

Ситуацията е извадена изцяло от контекста на случилото се. Това заяви Иван Тодоров, управител на четиризвездния хотел "Бест Уестърн" в Слънчев бряг, който се прочу със скандал с израелски туристи – жени.

КОНСПИРАЦИЯТА НА ВЕКА - ОПАСНА ЛИ Е ЗА ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА 5G ТЕХНОЛОГИЯТА?

Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това е технология, надграждаща 4G скоростта, която използваме в момента на мобилните ни устройства. 5G е петото поколение мобилна мрежа. Всъщност 5G, както и 4G/LTE преди това, е развитие в технологията, използвана от радиостанциите в продължение на повече от 100 години. 5G мобилната мрежа вече беше пусната в някои градове в Обединеното кралство и е доведе до множество въпроси относно това дали новата технология представлява риск за здравето.

ЩЕ ПОЗВОЛИ ЛИ РУСИЯ СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕЦА В ЛАБОРАТОРИИ?

Руски учен планира да създаде генетично модифицирани деца. Той вече дори е намерил родители, желаещи да участват в експеримента, пише германското издание Süddeutsche Zeitung.

Генетикът Денис Ребриков е открил пет двойки, които са готови да вземат участие в експеримента веднага, след като получи одобрение от руските власти. Това е заявил самият той в интервю за New Scientist.

ПО ЗНАКОВО ДЕЛО С КЛЮЧОВА РОЛЯ НА ЦВЕТАНОВ ЛЕКАР ОСЪДИ ПРОКУРАТУРАТА

Прочулият се и заради бившия вътрешен министър Цветан Цветанов лекар Михаил Милатович окончателно осъди прокуратурата заради набеждаване за убийство на новородено. Лекарят е от Горна Оряховица, а т.нар. случай с "бебето от фризера" стана много популярен, след като Цветанов чете записи от специални разузнавателни средства от пленарната трибуна.

КОГАТО ЕХОТО НЕ ЗАГЛЪХВА ИЛИ КАК ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА ОСЪМНЕ БЕЗ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Злополучният транспортен проект в Пловдив в частта си за електронната система за таксуване продължава да ражда новини, вместо да издава билети и карти. Последната е, че тримата големи превозвачи в изцяло частния градски транспорт в Пловдив предупредиха днес съвсем сериозно, че някоя близка сутрин от гаражите им може да не излезе нито един автобус поради простата причина, че няма гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com