Новините: Най-важното за деня, 16 август

3871
Новините: Най-важното за деня, 16 август
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

 "Продължаваме промяната" би трябвало да реши днес ще се коалира ли с "Демократична България" за изборите. Това стана ясно от думите на Никола Минчев от "Продължаваме промяната" след като партията подаде документи за регистрация в ЦИК за изборите на 2 октомври. "Продължаваме промяната" се регистрираха с Волт и "Средна европейска класа", тъй като регистрацията на партията им не е приключила все още. Минчев обърна внимание, че със сигурност "Продължаваме промяната" ще продължат да работят с "Демократична България". "Дали под формата на предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика. Днес ще получим резултатите от дълбочинната социология, която сме получили, за да видим кой е по-добрия вариант за събиране на повече избиратели", добави още той.

Йорданова: Очакваме отговор от ПП за общо явяване, желанието ни е ясно заявено

"Заявихме своето желание за участие с 8088 подписа на наши съмишленици. Събирахме подписи сред хората, чухме техните желания - да довършим започнатото." Това заяви след края на регистрацията на коалицията "Демократична България" бившият правосъден министър Надежда Йорданова. По думите й тяхното желание за общо явяване с "Продължаваме промяната" е ясно заявено, а сега на ход били ПП: "България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите от 2020 година, които заявиха, че не може страната да се управлява от корупционно статукво", каза Йорданова и доуточни, че въпреки заявяването на отделна регистрация, то те ще очакват отговор от ПП до 27 август.

Само "Възраждане" можели да възстановят всички връзки с Русия

"Влизаме със заявка да спечелим изборите и очакваме това да се случи. Убедени сме, че хората ще ни гласуват доверие." Това заявиха от партия "Възраждане" след регистрацията си в ЦИК за предстоящите избори. Бивши депутати от партията на Костадин Костадинов, по-известен с прякора си на руска валута, изразиха нагласата си, че щели да бъдат първа политическа сила. Повториха многократно, че "това ще се случи" и че са "убедени в победата".

Нинова: Предлагаме 4 мерки, с които ще преведем България през зимата (ВИДЕО)

"Благодарение на нас имаше мощна социална програма за 22 милиарда лева, която помогна на хиляди семейства да преминат през зимата. Бяхме фактор на стабилност, на сигурност, на диалогичност." Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след регисрацията на партията в ЦИК за предстоящия вот на 2 октомври. Тя обяви, че "столетницата" се е борила с корупцията, спряла е пипалата на мафията и резултатът е бил първо място в Европа по промишлено производство: "Хората ще ни оценяват по резултатите", посочи бившият вицепремиер обяви, че има решения как да се продължи оттук насетне. Тя представи общо 4 мерки, които за Нинова са "работещи решения, които гарантираме, че ще преведат България през кризата":

ДПС с нагласа за победа и призив за обединение и диалог

 Победа - това е нагласата, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след като от партията подадоха документи за регистрация в ЦИК за изборите на 2 октомври. „ДПС трябва да има много добър изборен резултат, за да победят българските граждани. Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само в политиката. Крайно време е да възстановим нормалността в политиката. Ние от много време, от дълги години призоваваме за това“, коментира Карадайъ. Той уточни, че нормалността и възстановяването на нормалността не означава пък реваншизъм.

Назначен е нов шеф на "Булгаргаз"

Назначен е нов шеф на "Булгаргаз". Това е Деница Златева. Целият борд на директорите също е сменен. За това съобщава БТВ. Деница Златева е бивш вицепремиер в служебния кабинет, назначен от Румен Радев през 2017 година. Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че промяна в управлението на държавното газово дружество ще има.

Здравните власти намаляват карантината за COVID-19

 Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика. Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. „Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", заяви той.

Предложение: Вучич да награди българите, помогнали на сръбските деца при катастрофата на "Тракия"

 Премиерът на сръбската автономна област Войводина – Игор Мирович, предложи президентът Александър Вучич да връчи най-високи държавни отличия на българите, оказали помощ на сръбските деца при катастрофата на АМ „Тракия“.

Инцидентът стана в неделя, когато автобусът със сръбска регистрация се обърна в канавка на магистралата в близост до Стара Загора - в посока София. Водачът беше задържан, а 17 от общо 48-те пътници (повечето от които деца) бяха настанени в болница. Двете най-тежко пострадали деца се лекуват в „Пирогов“, а останалите вчера бяха транспортирани с линейки до ГКПП „Калотина“ на сръбската граница.

Кола с дете самокатастрофира и изгоря напълно на АМ "Тракия"

"Отново тежък пътен инцидент на АМ "Тракия". Информацията, с която разполагаме до момента е, че има жертви, сред които има и дете". Това написа във Фейсбука си Диана Русинова от Европейския център по пътни политики. Тя сподели и снимки от инцидента.

Ефрейтор уби приятелката си и се самоуби в Стара Загора

Военнослужещ е застрелял приятелката си и после се е самоубил. Трагедията станала в Стара Загора. Труповете били открити, след като вчера сутринта в полицията в Стара Загора жена е подала сигнал, че от два дни не може да открие дъщеря си. При проверка в жилището на изчезналата жена са открити два трупа. Според първоначалния оглед, военнослужещия първо застрелял приятелката си, а след това слага край на живота си. Огледите в жилището продължават и в този час. Очаква се разследването да бъде поето от Военната прокуратура, тъй като извършителят е военен, с чин “ефрейтор”. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com