Новините: Най-важното за деня, 16 декември

9383
Новините: Най-важното за деня, 16 декември
Снимка: iStock/Guliver

Най-важното от деня събра за вас екипът на Actualno.com.

ЗАВАЛЯ СНЯГ И НАСТАНА ХАОС ПО МАГИСТРАЛИТЕ

На магистрала "Хемус" имаше няколкочасова блокада заради аварирал камион. В момента колите се изтеглят в посока София, но опашкат е километрина. Задръстването беше предизвикано от усукал се ТИР при тунел "Топли дол", който вече е отстранен от пътя. И още...

АПИ ЩЕ САНКЦИОНИРА ФИРМАТА, ПОЧИСТВАЩА АМ "СТРУМА" В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил.Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности.

ЗАРАДИ СНЕГА МАКЕДОНИЯ СПРЯ ДВИЖЕНИЕТО НА КАМИОНИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА

Пътната агенция в Македония забрани движението на тежкотоварни камиони и ТИР-ове от град Крива Паланка към българския граничен пункт "Деве Баир"- "Гюешево". Забраната е въведена поради обилния снеговалеж, който не спира от тази сутрин. От пътната агенция в Скопие уточниха, че движението по пътищата в страната е затруднено и по-специално на тези в североизточната част на републиката.

СНЯГ ПРЕДИЗВИКА ХАОС ПО ПЪТИЩАТА НА ХЪРВАТИЯ, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Тежките зимни условия предизвикаха сериозни проблеми с трафика в Хърватия, където повечето от пътищата са със снежни покривки, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“. За камиони с ремаркета и полуремаркета е забранено движението по посока от вътрешността на страната към Риека, Истрия и Далмация и обратно, съобщи Автомото съюзът на Хърватия.

ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ В СЪРБИЯ ЗАТРУДНЯВА ТРАФИКА

В продължение на повече от 30 часа в Сърбия вали сняг. В по-голямата част на страната през нощта се очаква да се образува снежна покривка от 20 до 50 сантиметра, докато в Банат се очаква да бъде още по-голяма. Поради обилния снеговалеж трафикът е забавен. В районите на Пожега и Косиерич е забранено движението на камиони с ремаркета по пътищата от втора и трета категория.

УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА СТАВА АВТОКЕФАЛНА СЛЕД НОВА ГОДИНА, В НЕЯ ЩЕ ИМА ЧАСТ ОТ МИНАЛОТО

"Патриархът приветства успешното провеждане на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей е поканил митрополит Епифаний на 6 януари, за да му връчи Томос за автокефалност", се казва в информацията, предаде БГНЕС. Междувременно представителят на новата църква в Украйна архиепископ Евстратий (Зоря) съобщава, че в уставните документи на църковната организация се вписва името - Православна църква на Украйна.

ИМА ЛИ РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ СРЕЩАТА С КАТОВИЦЕ?

В ООН, разговорите за климата, завършили в събота в Катовице, Полша представиха основополагащ наръчник от правила за прилагане на Парижкия договор за климата от 2015г., но се провалиха в обединяването на националните усилия за намаляване на въглеродните емисии.Пактът на 195 нации призовава за ограничаване до 2 градуса на повишаването на температурата на Земята и дори на 1,5 С, ако е възможно.

СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ В БРЮКСЕЛ

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Брюксел, съобщава АФП. До употребата на сила се стигна, след като хиляди крайнодесни активисти влязоха в сблъсъци с органите на реда по време на протест срещу Пакта за миграция на ООН. Около 5500 души се отзоваха на призива да излязат на демонстрация в квартала, където са разположени европейските институции. Някои държаха плакати с надписи „Нашите хора на първо място“ и „Достатъчно, затворете границите“.

ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ЛЕКАР, БИЛ УВОЛНЕН ЗАРАДИ ТРУДЕН ХАРАКТЕР

Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа. Управителят на болницата в Сандански д-р Томов освободил Алексиев заради „трудния му характер и лошо отношение към пациенти”. В момента в града се провежда протест в защита на уволнения лекар.

РИБАРИ И ЕКОЗАЩИТНИЦИ НА ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА МЕСНОСТТА "ГЕРЕМАНКАТА"

Недоволни рибари и еко-любители от цялата страна се събираха на протест в местността „Германката” край Созопол. Недоволството им е породено от изникналата в средата на октомври ограда на строеж, която блокира достъпа им до емблематичните скали на морското крайбрежие.

СТРОИТЕЛНА ФИРМА ЗАПОРИРА СМЕТКИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, СПРЯ СТИПЕНДИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ

Строителна фирма запорира сметките на Великотърновския университет, което блокира изплащането на трудовите възнаграждения и стипендиите в края на годината, предава БНР. Претенцията на русенската строителна фирма „Скални материали“ е за извършени, но неплатени ремонти от времето на предишното ректорско ръководство. Водя се три дела, по които общата сума е 167 хиляди лева, посочи сегашният ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

РЕДИЦА НАРУШЕНИЯ СА ОТКРИТИ В ДВЕ СТОЛИЧНИ ПСИХОЛАБОРАТОРИИ ЗА ТЕСТОВЕ НА ШОФЬОРИ

Служители на „Икономическа полиция“ – ГДНП, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите извършиха съвместни проверки на четири лаборатории за психическа годност на кандидати за водачи в София и Стара Загора.

РУМЕН РАДЕВ ПОИСКА ПОСОЛСТВО НА КРАЛСТВО ЙОРДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Президентът подчерта, че откриването на посолство на Кралство Йордания в България ще укрепи още повече отношенията между двете приятелски държави и ще насърчи диалога между хората и бизнеса.Работим за задълбочаване на диалога между България и Йордания на най-високо ниво, защото от това зависи да се развиват всички останали сфери от взаимен интерес, заяви президентът.

ЦВЕТАНОВ: АКО ПРЕЗИДЕНТЪТ ИСКА ДА ГОВОРИМ ЗА ИЗБОРИ, НЕКА КАЖЕ КАК Е ФИНАНСИРАНА КАМПАНИЯТА МУ

Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?

РУМЕН ОВЧАРОВ: НОВАТА ЕНЕРГИЙНА СТРАТЕГИЯ Е, ЗА ДА СЕ ФИНАНСИРА ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ ФИРМИ

Според Румен Овчаров новата енергийна стратегия на България е свързана промени, които целят да се пуснат нови обществени поръчки. Целта на правителството на ГЕРБ е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми.Показателен бил фактът, че срокът за прилагане на стратегията не е в рамките на 10 години, а до края на 2018 г.

САЩ НЕ ПОДКРЕПЯ "ТУРСКИ ПОТОК" И НАСТОЯВА БЪЛГАРИЯ ДА ДИВЕРСИФИЦИРА ИЗТОЧНИЦИТЕ СИ НА ГАЗ

Американското правителство не подкрепя проекта „Турски поток”. Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан в интервю за "120 минути" по btv. Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на „Южен поток”.

"ПО СЛЕДИТЕ НА ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ" НА МАРСЕЛ ПРУСТ БИ ВСИЧКИ РЕКОРДИ НА ТЪРГОВЕ

Оригиналното издание на романа на френския писател бе продадено в Париж за рекордните 1,51 млн. евро, съобщават от аукционната къща „Сотбис“. Никое друго литературно произведение на френски език не е стигнало на търг до такава сума.

ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ ЗАД ОТКРИВАНЕТО НА "ТИТАНИК"

В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките на „Титаник“ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на усилията на учените. Но това се оказа заблуда, съобщава Си Ен Ен. В интервю за американската телевизия Робърт Балард, откривателят на „Титаник“, разказва за събитията, довели до откритието, които вече не попадат в графата „класифицирана информация“. Балард твърди, че научната експедиция е част от секретна мисия на американските военни, чиято цел била да си върнат две потънали на океанското дъно ядрени подводници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com