Новините: Най-важното за деня, 16 януари

7120
Новините: Най-важното за деня, 16 януари
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 16 януари.

РАДЕВ ПОМАГА НА ГЕРБ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ - ДАЛИ?

4 април, 2021 година – тогава трябва да бъдат проведени парламентарните избори в България. Датата беше официално обявена в нарочно обръщение от президента Румен Радев. И веднага се почна с коментарите – защо точно тази дата и кой печели от нея?

ЦВ. ЦВЕТАНОВ: ПОВЕДЕНИЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ Е ПРИМЕР ЗА ПРОВАЛЕНАТА ПОЛИТИКА НА КАБИНЕТА

"Винаги съм вярвал, че изграждането на училище се прави в отговор на нуждите на хората, а не заради необходимостта от излъчване на видео във Фейсбук." Това се казва в позиция на лидера на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. „Вчера жители на село Скребатно, община Гърмен се обърнаха към премиера Бойко Борисов във връзка с неизпълнено към тях обещание. През януари 2019 г. в следствие на пожар изгаря обществената сграда на селото, в която се помещават читалище, библиотека, пенсионерски клуб, кметство, здравна служба и други частни обекти. Месец след това, с изявление по медиите са обещани средства от Комисията по бедствия и аварии за възстановяването на сградата. Днес, две години по-късно, такива все още не са отпуснати.

БОРИСОВ: 2.4 МЛРД. ЛВ. ВЛОЖИХМЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА И ЗА ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИТЕ

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Заедно с премиера, бе и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

НАЙ-ДОБРЕ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ДА ХВАНЕ САМОЛЕТА - ЗА КЪДЕТО И ДА Е. ЕДНОПОСОЧНО

Когато Господ иска да накаже някого, първо му отнема разсъдъка. Съдейки по изявите на нашите пишман-патриоти, Господ сериозно им се е ядосал. Иначе няма как да си обясним серията от глупости, изръсени в последните дни? Но Валери Симеонов взе горно "до" с изявлението си, че който иска да гласува, да хваща самолета към България, вместо да чака гласуване в чужбина.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: СПАД В ПРОЦЕНТА ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ, ОТНОВО ИМА ОГРОМЕН БРОЙ ОЗДРАВЕЛИ

Броят на заразените с коронавирус за денонощие в България е 552, което е със 17 повече спрямо отчетените вчера 535 случая. Направени са 8 850 теста, т.е. 1 419 повече спрямо 7 431 вчера. Така процентът на положителни проби бележи спад - от 7,19 на сто вчера до 6,23% днес.

ГЕОРГИ ГЕРГОВ Е С КОРОНАВИРУС, ПРИЕТ Е В БОЛНИЦА

Пловдивският олигарх и бивш областен лидер на БСП Георги Гергов е приет в болница. Той е заразен с COVID-19. Състоянието му не е чак толкова тежко, но в последните дни той започнал да се притеснява, че ще се влоши рязко, тъй като страда и от диабет.

БОЙКО БОРИСОВ: ВЪЗНАМЕРЯВАМЕ ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ ДА СЕ ВЪРНАТ В КЛАС СЛЕД 31 ЯНУАРИ

Възнамеряваме големите ученици да се върнат в клас след 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов, докато беше на инспекция в Разлог и Добринище.

ИЗКУСТВОТО И ТАНЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДЕЙНОСТ ДО ДНИ?

"На този етап няма да има нова заповед за отваряне на танцовите зали и школите. Но в следващата ще бъдат предвидени нашите занятия да бъдат освободени от забрана." Това обяви Милена Налбантова - председател на Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), която се срещна със здравния министър професор Костадин Ангелов и министърът на културата Боил Банов. Основание за подобна промяна е очаквания спад на заболеваемостта - под 120 на 100 000 души. Разхлабване на мерките ще има със сигурност от 1-ви февруари, надява се Налбантова.

НЕЗАКОННИ ПАРТИТА В ПЛОВДИВ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ГЛОБЯВАТ НАРЕД

Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установиха тази нощ контролните органи в Пловдив. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

ЧИСТЯТ ИСКЪР ОТ ТОНОВЕТЕ ОТПАДЪЦИ

Започна разчистването на плаващото сметище на река Искър. Тонове боклуци вече се изгребват от водата пред стената на ВЕЦ-Своге, след като правителството отпусна близо четвърт милион лева за справяне с проблема. Обемът на сметището е около 6 000 кубика, смятат от комисията, която е сформирана, за да работи по отстраняването му.

ИСТОРИЧЕСКИ ДЕН ЗА АЛПИНИЗМА - ПЪРВОТО УСПЕШНО ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА К2 ВЕЧЕ Е ФАКТ (СНИМКИ)

Екип от 10 непалци осъществи първото успешно зимно изкачване на осемхилядника К2. Те достигнаха най-високата му точка в 16:58 часа местно време. Това е първото зимно изкачване на втория по височина връх на Земята - 8611м. Той е единственият осемхилядник, към който няма технически лесен маршрут и е значително по-труден за изкачване, дори през лятото, от първенеца Еверест. К2 се смяташе за непокорим през зимата, заради температурата от минус 40 градуса и ветровете със скорост от 200 км. в час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com