Новините: Най-важното за деня, 16 януари

5992
Новините: Най-важното за деня, 16 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното от деня, 16 януари:

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЦАЦАРОВ Е ИМАЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТНЕТИЯ ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ

Премиерът Кирил Петков заяви, че председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров е имал предварително информацията, че ще му бъде отнет достъпът до класифицирана информация. "Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение.

МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО ЗАГОВОРИ ЗА КОНКРЕТНИ НАРУШЕНИЯ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Министерството на правосъдието работи по конкретни сигнали за нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви министър Надежда Йорданова в интервю за bTV. По думите ѝ сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия. "Когато изясним всички факти и обстоятелства, ще информираме обществото за това. Подготвяме механизми за отстраняването му", обеща тя.

АМЕРИКАНСКИ КОНГРЕСМЕН ЗАПЛАШИ БЪЛГАРИЯ СЪС САНКЦИИ ЗАРАДИ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Санкциите са възможен вариант, ако България не промени позицията си за наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Тази позиция е изразила републиканският конгресмен Клаудия Тени в интервю пред македонската редакция на "Гласът на Америка". Припомняме, че в края на миналата година тя и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на РС Македония.

ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ У НАС НЕ РАБОТЯТ, СПОРЕД АЛЕКСАНДЪР СИМИДЧИЕВ

Зелените сертификати в България не работят, каза по БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Търсят се фалшиви сертификати, за да прецакат хората системата, каза той. По средата е някякъв баланс между локдауна и пълната свободия. „Във всички държави, където те се прилагат както трябва, тези сертификати са ефективна мярка да възстановят част от социалните активности и да можем да се върнем към една нова нормалност. Това, което се случва е, че когато ние говорим за тях като дискриминация, като липса на права, затваряне и т.н. хората масово са против тях и те реално не могат да работят.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: РЕКОРД ПО НОВИ СЛУЧАИ, НО НЕ И РЕКОРД НА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ И ПОЧИНАЛИ

Нови случаи на коронавирус в България удариха рекорд на седмична база. Само за 7 дни почти достигнахме 40 000 регистрирани нови заразени, при това при по-малко направени тестове на седмична база. Досега такъв резултат от началото на пандемията не е имало. Добрите новини са, че натискът върху болниците през изминалата седмица е по-слаб. 228 души повече са влезли в лечебно заведение заради COVID-19 през тази седмица спрямо 950 повече през миналата. През тази седмица са починали повече ваксинирани на седмична база (40:27) и по-малко неваксинирани (486:506), но през миналата седмица бяха починали по-малко ваксинирани на седмична база (27:33) и повече неваксинирани (506:422).

АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ: 25% КОМПЕНЗАЦИИ ЗА ГАЗ ЗА ДОМАКИНСТВАТА

Битовите потребители ще получат 25% компенсация от цената на сметката за енергия за декември 2021, както и 1/3 от цената за януари 2022 г. каза министърът на енергетиката Александър Николов по бТВ. „Още тази седмица ще излезе решение максимално бързо ресурсът да се освободи още през януари – тоест за януари и декември да има компенсация в едно. За декември месец – компенсацията ще е 25% от размера на сметката. Например, ако сметката ви е 300 лева, ще ви се приспаднат 75 лева“, пресметна министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com