Новините: Най-важното за деня, 16 януари

4449
Новините: Най-важното за деня, 16 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 16 януари, вторник.

ДИМОВ СЕ ИЗПЛАШИ ОТ НОВ СКАНДАЛ И СЕ ОТКАЗА ДА ИЗКЛЮЧВА ЗЕМИ ОТ ПАРК "ВИТОША"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отказа да отписва 10 дка от парк "Витоша", въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС). Причината - жалба на "За да остане природа в България".

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ НЕ ЗНАЕ КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА "ЮЛЕН"

Това стана ясно след запитване по Закона за достъп до обществена информация от страна на сайта за журналистически разследвания "Биволъ".

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: НЯМАМ ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО ИМАШЕ САМО ЕДНА ОФЕРТА ЗА ОБЩИНСКА БАНКА

В интервю за Actualno.com общинският съветник и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма отговори на въпроси като този дали е доволен от развоя на събитията и не го ли притеснява, че банката беше взета от български бизнесмен, но през взаимен фонд, регистриран в Лихтенщайн.

ДОБРОВОЛНАТА КАЗАРМА ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕНА, ПРЕМИЕРЪТ И ПАРЛАМЕНТЪТ ОБЕЩАЛИ

Доброволната военна служба в България ще бъде въведена. Това обяви в Смолян министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментира, че е получил уверението на премиера и парламента, че ще подкрепят първата стъпка от идеята - въвеждане на доброволна служба в продължение на 6 или 9 месеца, в зависимост от специалността.

МЗ И ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СЕ РАЗБРАХА ЗА МЕРКИТЕ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че с екипа си ще бъдат в постоянен контакт с ръководствата на областните здравни заведения, за да може чрез интензивен диалог да се извършат всички планирани от министерството промени, свързани с преструктуриране, управление и финансиране, които като краен резултат да доведат до по-добро лечение на пациентите на територията на всички области в страната.

СЪДЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ОБЯВИ ЛИМИТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ 2015 Г. ЗА НЕЗАКОННИ

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението на Надзорния съвет на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София-град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. Според ВАС, НЗОК не спазва законите, като определя лимитите на база "обем на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на правилата", а не според изрично предвидени в Закона за бюджета на НЗОК стойности. Със своето тълкуване Касата изземва функциите на законодателя т.е. на Народното събрание относно определянето на бюджета на НЗОК, смятат съдиите.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ СОФИЯ ЩЕ ЗАБРАНЯВА ПАРКИРАНЕТО В ЦЕНТЪРА И ЩЕ ПУСКА САМО КОЛИ С ОПРЕДЕЛЕНИ НОМЕРА

Комисията по околна среда в Столичния общински съвет прие днес нови мерки за борба с мръсния въздух. Те предвиждат пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобили, като в опасните дни ще бъдат допускани в определени райони да се движат или само колите с четни, или само тези с нечетни номера.

БСП - ПЛЕВЕН ИСКА ОТМЯНА НА МОРАТОРИУМА ЗА "БЕЛЕНЕ"

Ръководството на БСП в Плевен настоява на днешното заседание на парламентарната група на левицата, да се обсъди темата за АЕЦ "Белене". В писмо до лидера Корнелия Нинова се иска бързо внасяне на предложение в Народното събрание за отмяна мораториума за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НЕ ЗНАЕ КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА "ЮЛЕН"

Макар в началото на годината адвокатът на "Юлен" Петър Петров да обяви в интервю, че всички компетентни органи знаят кой е собственикът на концесионера на ски зоната.

В КРАЙНА СМЕТКА ХИЛЯДИ РАБОТНИЦИ МОГАТ ДА ОСТАНАТ БЕЗ НЕИЗПЛАТЕНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ

Пропуск в пакета от мерки за защита при неполучени заплати лишава хиляди работници и служители от обезщетения. Промените, приети в края на миналата година с много хвалби, подминават именно заварените случаи, заради които бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова.

РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПРОТИВ НАЛИВАНЕ НА ПАРИ В МВР

„Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) със съжаление констатира поредното огъване на изпълнителната власт у нас пред натиска от страна на синдикатите. На единадесетия ден от изпълнението на бюджета, публично беше дадено обещание за неговото ревизиране в полза на 100 милиона лева допълнителни разходи в сектор „Сигурност“. Това е повече от смущаващо". Това се посочва в позиция на АОБР, изпратена до медиите.

СРЪБСКИ ЛИДЕР Е УБИТ В КОСОВО

В разделения град Косовска Митровица при покушение беше убит лидерът на гражданската инициатива на сърбите в Косово „Свобода, демокрация, истина” Оливер Иванович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com