Новините: Най-важното за деня, 16 юни

7677
Новините: Най-важното за деня, 16 юни
Снимка: БГНЕС

Екипът на ACTUALNO.COM подбра за вас най-интересното от новините днес, 16 юни.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Корнелия Нинова остава лидер на БСП. Тя обяви, че не внесе оставката си пред Конгреса на партията, заседаващ в зала 1 на НДК. До този ход се стигна след продължили повече от час и половина бурни дебати и остри реплики по уточняването на дневния ред на конгреса.

"Наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите, уважаеми господа" - така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към едрите бизнесмени, които се опитват да я махнат от поста ѝ на председател на Столетницата.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: МИСЛЯ, ЧЕ НИНОВА ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ

"Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки.", така кометира неподадената оставка президетът Румен Радев. "Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация", каза още той за случващото се на Конгреса на БСП.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: СЛУЖИТЕЛИ НА ДФЗ СА КОНСУЛТАНТИ ПО ПРОЕКТИ ЗА КЪЩИ ЗА ГОСТИ

Според бившият земеделски министър Мирослав Найденов, служители на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са консултанти на фирмите, които предлагат услуга - кандидатстване по проекти за къщи за гости, финансирани с евросредства. Затова трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите обяви той.

ПРЕДИ ДЕБАТИТЕ ЗА ИСТАНБУЛ- ЕДИН ОТ СТЪЛБОВЕТЕ НА ЕРДОГАН

Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на властта на Ердоган. Битката е за добре напълнената хазна на града, която осигурява охолен живот на роднини на президента и свързани с него бизнесмени. Истанбул е безспорният икономически център на Турция. В града на Босфора се създава почти една трета от БВП на страната (31%). Затова градската управа винаги разполага с много пари. Не е изненадващо, че в кампанията за кметските избори всичко се върти основно около парите.*Автор на анализа "Това може да срине "системата Ердоган", публикуван от "Дойче веле", е Даниел Белут.

ГОЛЯМАТА БАЛКАНСКА БЪРКОТИЯ НА ЕС

В статия озаглавена „Голямата европейска бъркотия на ЕС“ европейската редакция на авторитетното издание POLITICO коментира отлагането на началото на преговорите с Македония и Албания и последствията до които това забавяне може да доведе. Преди година Европейският съюз каза на две балкански страни, че може да получат зелена светлина този месец, за да започнат преговори за членство, ако направят правилните стъпки.

АВАРИЯ ОСТАВИ БЕЗ ТОК МИЛИОНИ В ЮЖНА АМЕРИКА, ЗАСЕГНАТИ СА НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ

В Южна Америка се стигна до най-масовото спиране на тока. Десетки милиони хора в Аржентина, Уругвай, Парагвай и южната част на Бразилия останаха без електричество. Енергийната компания „Едесур Аргентина“ официално призна в профила си в Туитър, че се е стигнало до масово спиране на електроподаването в общата електрическа система.

Г-20 СЕ ДОГОВОРИ ДА СЕ БОРИ С ПЛАСТМАСАТА В СВЕТОВНИЯ ОКЕАН

Участниците в двудневната среща на министрите на енергетиката и екологията на страните от Г-20 се договориха да създадат международна структура за сътрудничество, която си поставя за цел намаляването на изхвърляната пластмаса в Световния океан. По данни на ООН ежегодно в се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци. Около 8 милиона от тях попадат в Световния океан, което се превърна в екологичен проблем от глобален мащаб.

ПЪРЖОЛАТА И ХАМБУРГЕРИТЕ СА МАРИХУАНА ЗА МОЗЪКА

Група изследователи от Австралийския национален университет установиха, че яденето на бърза храна допринася за преждевременното стареене на мозъка. Констатациите на учените са представени в прессъобщение, публикувано на сайта на списание „MedicalXpress”. Нездравословното хранене и игнорирането на физическото натоварване на тялото, казват изследователите, допринасят за риска от развитие на диабет тип 2 и нарушават когнитивните функции, което от своя страна може да доведе до деменция и атрофия на мозъка.

ЗАСНЕХА ЧУДОВИЩЕТО ОТ ЛОХ НЕС (ВИДЕО)

"Тъмната фигура, която можеше ясно да се наблюдава от разстояние, включително ясно изразената му глава и шия, остана неподвижна за минута, преди да се потопи в дълбините на водата.”, твърди Глория Дейвидсън, заснела видео клип, публикуван в Туитър. Колкото и голям да е броят на свидетелствата за съществуването на легендарното чудовище от Лох Нес, заснетото от двойката Глория и Иън Дейвисън, изглежда наистина нещо необичайно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com