Новините: Най-важното за деня, 17 декември

4952
Новините: Най-важното за деня, 17 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 17 октомври, понеделник.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ГЛОБИ БЕХ СЪС 77 МЛН. ЕВРО

Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ (групата БЕХ) в размер на 77 068 000 евро. Причината - блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. "Готова съм, ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност за глобата за БЕХ", коментира на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова.

ПОДПАЛИХА АВТОМОБИЛИ НА КЛЮЧОВИ СВИДЕТЕЛИ ПО ДЕЛОТО "СУДЖУКГЕЙТ"

Два автомобила са били опожарени тази нощ в Добрич. Има нанесени щети и по гараж пред кооперация. Няма пострадали хора. Колите са собственост на свидетели по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който нашумя с аферата "Суджукгейт".

ЯСНА Е ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО В МОЛДОВА, СРЕЩУ САМОСЪЗНАНИЕ - НЕ СТАВА

За около 500 евро се търгува българското гражданство в Молдова. Посредници уреждат срещу заплащане български паспорти, като използват връзки директно в институциите в София.Това признава пред Дарик председателят на Българската община в Молдова Феодор Сабий. Според него тази корупционна практика продължава години наред.

КАТЯ МАТЕВА С НОВА ПОРЦИЯ РАЗКРИТИЯ ЗА СХЕМИТЕ С ФАЛШИВИ БЪЛГАРСКИ СЕРТИФИКАТИ

Електрически стълб в българско село е част от национална измама за продажба на фалшиви сертификати, необходими за придобиване на българско гражданство, казва Катя Матева, бивш шеф на дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието. В интервю за EUobserver в Брюксел, Матева разкрива, че местен кмет е регистрирал стълба като адрес за македонци, които са закупили сертификати с пари в брой за придобиване на гражданство в България.

АНКАРА: ТРЪМП РАБОТИ ПО ЕКСТРАДИЦИЯТА НА ГЮЛЕН

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че американският президент Доналд Тръмп е казал на Реджеп Тайип Ердоган, че неговата администрация „работи“ по екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Това съобщи турското издание Hürriyet Daily News, цитирано от БГНЕС.

НАД 330 МЛН. ЛВ. СА ИЗТЕКЛИ ОТ ХАЗНАТА ЗАРАДИ ДЪЛГИТЕ БОЛНИЧНИ

Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите девет месеца на 2018 г. Само за последните 4 месеца изплатената сума е скочила със 118,2 млн. лв.

ЗА 50% ОТ ФИРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ 2018-та Е БИЛА НЕУСПЕШНА

За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била неуспешна, показва проучване на БСК за изтичащата 2018 година през погледа на бизнеса. И по отношение на състоянието на фирмите, спрямо миналогодишното изследване, е установено отстъпление. 49% от анкетираните отчитат застой в развитието си, съобщи председателят ан БСК Радосвет Радев, представяйки резултатите от бизнес анкета сред 740 компании.

С 1.6 МЛРД. ЛВ. БЮДЖЕТ ПРЕЗ 2019 г. СОФИЯ ПРОДЪЛЖАВА РЕМОНТИТЕ В ГРАДА

Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова и заместниците ѝ представиха официално проекта за бюджет на Столична община за 2019 г., заедно с отчет за направеното през 2018 г.

МЛАДА ЖЕНА БЕ УБИТА В СТОЛИЧЕН ХОТЕЛ

Тялото на 24-годишна жена е било открито в столичен хотел. Сигналът е подаден малко след 8 часа тази сутрин в полицията.

ПРЕЗ 2023 г.: ОТ СОФИЯ ДО ГЪРЦИЯ ЗА 1 ЧАС И 30 МИНУТИ

В изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите, които сме си поставили, АМ „Струма“ „порасна“ с 24 км. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при откриването на новоизградения участък.

СЛЕД 8 МЕСЕЦА ПРОКУРАТУРАТА ПРАТИ В СЪДА КВЕСТОРИТЕ НА КТБ

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

ЛАЦИО-СЕВИЛЯ Е ГОЛЕМИЯТ СБЛЪСЪК НА 1/16-ФИНАЛИТЕ НА ЛИГА ЕВРОПА

Днес бе изтеглен жребият за 1/16-финалите и в Лига Европа. Първите мачове ще се играят на 14 февруари, а реваншите са седмица по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com