Новините: Най-важното за деня, 17 януари

4445
Новините: Най-важното за деня, 17 януари
Снимка: Прессекретариат на президента

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 17 януари.

Р. РАДЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ДАТА ЗА ИЗБОРИ БЕШЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Партиите нямат основания за претенции по отношение на датата на вота, според президента на България Румен Радев. Държавният глава посочи, че става въпрос за редовни избори. "Да си пожелаем 4-ти април да бъде Великден за католици и арменци, но да е Великден и за възкръсващата демократична България", каза Радев. По негово мнение, "най-добрата дата за избори е била през септември, след като като през юли властта изчерпа търпението и хората масово поискаха нейната оставка". "Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията", посочи държавният глава и допълни, че през тези месеци били източени милиарди от държавния бюджет.

БОЙКО БОРИСОВ: УСПЯВАМЕ ДА УПРАВЛЯВАМЕ КРИЗИ

„Успяваме да управляваме кризи, затова и с най-меките мерки срещу COVID-19 сме на 27-мо място в Европа по заболеваемост и заводите в България работят“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Индустриална зона „Раковски”, където 24 компании са се възползвали от помощта на държавата в размер на 7 000 000 лева по линия на мярката за запазване на заетостта в пандемията 60/40. Премиерът Борисов изтъкна, че до този момент правителството е подпомогнало бизнеса и хората в условията на пандемия с общо 1,3 милиарда лева.

РУМЕН ПЕТКОВ: ПРОКУРАТУРАТА СЕ ДЪРЖИ КАТО ОПГ, РЪКОВОДЕНА ОТ БОРИСОВ

Прокуратурата се държи като организирана престъпна група (ОПГ), ръководена от Бойко Борисов. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти и уточни: "Прикриват престъпленията на Борисов, прикриват престъпленията на Джамбазки, прикриват престъпления за сигнали, които аз съм пратил".

ЕКСПЕРТИ ОТ СЗО: КОРОНАВИРУСЪТ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ С ВАКСИНАТА

Все по-вероятно е коронавирусът SARS-CoV-2 да стане ендемичен при хората, при някои животни или и при двете, тоест да не изчезне с ваксини, твърдят двама признати експерти по инфекциозни заболявания.

КУНЧЕВ: ПРОБЛЕМЪТ Е КАК ДА ОБЯСНИМ НА ХОРАТА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ

Ще трябва да се организират изследвания на хора, които са преболедували COVID-19, за да се направи проучване колко време трае имунитетът. Това коментира главният държавен здравен инспектор доцент доктор Ангел Кунчев. Той увери, че в България не са констатирани официално случаи на новия щам на коронавирус, "но вероятно сме си го внесли". Кунчев посочи, че са установени хора, които са повторно заразени с COVID-19. И предположи, че има и други, но за да се докаже, трябва да се направят нови наблюдения. Пациентите следва да са имали отрицателен резултат за коронавирус и след това повторно доказване на заразяване. Според експерта, за да не се "засели" наново вирусът в човешкия организъм, трябва антителата да са толкова много, че да не допуснат повторно заболяване.

УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО XII КЛАС СЕ ВРЪЩАТ В УЧИЛИЩЕ

"От 4-ти февруари вероятно ще разрешим три класа от 5 до 12 клас да учат присъствено, ако така продължава да спада заболеваемостта и се надяваме да достигне под 120 на 100 000 души", обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който посети заедно с премиера Бойко Борисов ОУ „Христо Ботев“ в град Раковски. Министър Ангелов докладва на министър-председателя, че утре предстои да разговаря по темата с министъра на образованието и науката и ще бъде взето решение кои ще бъдат точно класовете, които ще се върнат в училищните сгради.

233 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС

233 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в националния информационен регистър при направени 4 628 теста, от които 3 321 PCR и 1307 антигенни. Положителните резултати са 5,03%.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ЗАПАЗВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ПО-МАЛКО ЗАРАЗЕНИ, ТЕСТОВЕТЕ СЪЩО НАМАЛЯВАТ

2196 официално регистрирани случая на новия коронавирус в България по-малко има през тази седмица (11.01 - 17.01.21) спрямо миналата (04.01 - 10.01.21), но и 13 081 теста (PCR и антигенни общо) по-малко на седмична база. Това означава, че тенденцията на ограничаване на епидемията, която се вижда от 5 седмици насам, се запазва.

ЕКОМИНИСТЪРЪТ: БОКЛУЦИТЕ В ИСКЪР ДОЙДОХА ОТ СОФИЯ

„Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да отиде в питейната вода. Сега не само щяхме да имаме трансгранично замърсяване, а и всичката риба до Дунава щеше да е измряла”, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Според него, причини за преливането на реките е системното им замърсяване и липсата на почистване. Голям проблем създават и незаконните изкопни дейности от строителни фирми, за които и прокуратурата е назначила проверки.

"БЕНОВСКА ПИТА" ОТПАДНА ОТ ЕФИР

"Нова телевизия" придоби "Канал 3" и го прекръсти на "Нова нюз", а от програмата му бе свалено предаването на Илиана Беновска - "Беновска пита", в което всяка неделя гостуваха министри и управляващи политици, а водещата му често атакуваше опозицията. Не е известно на какво се дължи това решение. В момента собственикът "Адванс медиа груп" е във финална фаза на продажба на цялата медийна "Нова броудкастинг груп" и дали промените в програмата са свързани с купувача "Юнайтед груп", очакващ одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, или с други причини, няма официален коментар.

НАВАЛНИ СЕ ПРИБРА В МОСКВА, ОКТЛОНИХА ПОЛЕТА МУ ЗАРАДИ ТЪЛПА ОТ СИМПАТИЗАНТИ И МЕДИИ

Самолетът с критика на Кремъл Алексей Навални обратно до Русия кацна в Москва, след като беше отклонен до друго летище, заради насъбрали се негови привърженици и медии. Критикът на Кремъл Алексей Навални се завърна в Русия след лечение в Германия от отравяне. Полетът с Навални от Германия, където 44-годишният прекара месеци, възстановявайки се от отравянето през август, излетя от летището в Бранденбург в Берлин малко след 15:15 ч. (14:15 централно гринуичко време). Самолетът е на руската авиокомпания "Победа", собственост на контролирания от държавата "Аерофлот".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com