Новините: Най-важното за деня, 17 ноември

4216
Новините: Най-важното за деня, 17 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини от изминалия ден.

НИНОВА СПЕЧЕЛИЛА ПОРЕДНА БИТКА С ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ В БСП?

Корнелия Нинова е успяла да спечели още една вътрешна битка в БСП. Част от опонентите й тази седмица отново й поискаха оставката във връзка с резултатите от местните избори. Днес имаше заседание на Националния съвет на БСП (т.нар. пленум). Той се проведе "на тъмно", като журналисти не бяха допуснати на заседанието, но от него вече започна да изтича предварителна информация.

ВЪЛЧЕВ: УЧИТЕЛИТЕ У НАС МАСОВО СЕ ПЕНСИОНИРАТ, ДЕЦА СА ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ

Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас - 45%. Трябва да обезпечим системата с добри учители. Това призна пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По данни на Вълчев в предишни години е имало недостиг на учители по информационни технологии и по английски език, а през следващите години се очаква търсене на кадри по математика, физика и химия. По думи на Вълчев за първи път в системата на образованието има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите. Според него това се дължи на демографското възпроизводство.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: НЯМА РАЗЦЕПЛЕНИЕ В БСП

„Категорично не приемам аргумента за разцепление и разединение в партията. Обясних на другарите си защо. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21, ако зад тях стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е катастрофа за партията. Ако зад това писмо стоят 50 общински организации, това е тежко. Направихме проверка и се оказа, че в нито една от организициите не е приемано такова решение, не е обсъджан такъв доклад, обяви лидерът на БСП.

БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И АРМИЯ СА ПРИКРИВАЛИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В АФГАНИСТАН И ИРАК

Правителството на Великобритания и военните са прикрили достоверни доказателства за военни престъпления от британски войници срещу цивилни в Афганистан и Ирак, сочат резултатите от разследване на BBC и Sunday Times. Изтичането на информация от две разследвания, поръчани от правителството, за поведението на войски в конфликтите, предполага замесване на войски в убийството на деца и изтезанията на цивилни, установи разследването.

БСП ПОДКАНИ ПЕС ДА ПОВДИГНЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО ВЪПРОСА ЗА ЧЕСТНОСТТА НА ИЗБОРИТЕ У НАС

БСП подкани Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. Това се казва в доклада, разгледан на заседанието на Националния съвет на пратията днес.

ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ИСКА ЕРДОГАН

Настъпление по всички фронтове - в икономиката, образованието и религията. Турция не пести средства за разширяване на влиянието си на Балканите. Албания играе ключова роля в "неоосманската външна политика” на Ердоган.

ВЕНЕЦИЯ ПОТЪВА, ИДВА ПРИЛИВ. ЗАЩО НЯМА ЕКШЪН ПЛАН?

Нова трета приливна вълна се задава към Венеция. Безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица ще трябва да посрещне града, след като морската вода вече опустоши историческия център, където е обяовено и извънредно положение. Прогнозата за града "висока вода" от 160 сантиметра за малко след обяд, е с малко по-ниска от 187 сантиметра във вторник - най-високото ниво от половин век - но все пак опасна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com