Новините: Най-важното за деня, 17 ноември

7702
Новините: Най-важното за деня, 17 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 ноември.

ДЕМОНСТРАНТИ СИГНАЛИЗИРАТ ЗА НЕЗАКОННА ЗАБРАНА НА ПРОТЕСТИ

Граждани и организатори на протести от няколко града сигнализират за незаконни действия на властта, с които се нарушава правото им на мирни демонстрации. Първият сигнал дойде от Смолян, където е било забранено планираното за днес протестно автошествие против високите цени на горивата.

МАЙКИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НИ УБИВА: ПОЛУЧИХМЕ ЛИЧНИ ЗАПЛАХИ, НО ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ С ПРОТЕСТИТЕ

Получихме лични заплахи заради протеста си, някои от тях бяха изпратени на телефоните ни - че ще ни изринат и т.н.. Въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов, протестът ни ще продължи, докато тя не бъде приета от парламента (бел. ред - оставката означава, че Симеонов би трябвало да стане депутат).

РАЗНОБОЙ В "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ", СИДЕРОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА И НА КАРАКАЧАНОВ

Все по-сериозно изглежда противопоставянето в коалицията на "Обединени патриоти". След като по-рано през деня Волен Сидеров разкри, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов не е съгласувана с него и е закъсняла, той предложи и на лидера на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов да последва примера на Симеонов и да си подаде оставката.

НИНОВА: ОСТАВКАТА НА СИМЕОНОВ БЕШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, СПРЕДЛИВОСТТА НАДДЕЛЯ НАД СТРАХА

Оставката на Валери Симеонов беше задължителна. Голямата победа обаче не е самата оставка, а събудената гражданска енергия. Преди две години това би било невъзможно. Хората се страхуваха да имат различно мнение и бяха апатични към случващото се. Чувството за справедливост надделя над страха и апатията."Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията.

САЙТЪТ НА ПАРЛАМЕНТА ПАДНА, НОВА ФОРМА НА ПРОТЕСТ?

Официалният сайт на парламента падна след хакерска атака. Към този момент той още не е достъпен за посетители. На пощата на Actualno.com пристигна имейл от anonymousemail. Публикуваме краткото съдържание на съобщението без редакторска намеса:

АНТИПРАВИТЕЛСТВЕН ПРОТЕСТ В НЕДЕЛЯ, ДЕМОНСТРАНТИТЕ ОБЯВИХА ИСКАНИЯТА СИ

На 18 ноември, неделя, от 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Протестът е организиран от познати лица и всъщност техните мероприятия почнаха още от петък, но днес специално пред паметника на Цар Освободител имаше десетина души.

В УКРАЙНА ОБУЧАВАТ ДЕЦА ДА СТРЕЛЯТ С КАЛАШНИЦИ, ПРИЗНАВАТ ЗАПАДНИ МЕДИИ

Информация за лагер в Украйна, където деца са обучавани да стрелят от автомат „Калашников” стана основна тема в няколко европейски медии. Телевизия „Евронюз” показа лагер в Тернополска област, където е забелязана подобна практика. В репортажа се отбелязва, че обучаващият е член на радикалната националистическа партия „Свобода”, който е воювал в Донбас.

ПРОТЕСТИРАЩИ ВЪВ ВАРНА БЛОКИРАХА КРЪСТОВИЩЕТО ПРЕД ОБЩИНАТА

Пореден ден на протест с искания за оставка на правителството и смяна на системата беше организиран във Варна. Протестиращи отново за кратко блокираха кръстовището пред Община Варна.

ЦВЕТАНОВ ЗАЩИТИ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ И ОТНОВО НАПАДНА РУМЕН РАДЕВ

Оставката на Валери Симеонов е морален акт, тя ще заздрави коалицията, а няма да я разклати. Тя е дадена след съгласуване в малкия коалиционен партньор. Ще продължим да изпълняваме ангажинмента си към майките на деца с увреждания. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в ефира на bTV.

ЛЕКАРСТВАТА ЗА НАСТИНКА И КАШЛИЦА СА ВРЕДНИ ЗА МАЛКИ ДЕЦА, СОЧИ ИЗСЛЕДВАНЕ

Ново проучване, публикувано в BMJ показва, че няма достатъчно доказателства, че лекарствата с антихистамини помагат при запушен нос, а когато пациентът е млад, това може да бъде вредно. The New York Times пише, че лекарствата против кашлица всъщност не помагат на децата да кашлят по-малко.

ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ В СОФИЯ СЪБРА НЕДОВОЛНИ ОТ СИСТЕМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ

Пред Народното събрание се провежда протест с искане за промяна в модела на управление, съобщава БНР. Недоволни граждани искат българските граждани да бъдат в центъра на властта, да се промени политическият модел на управление и да бъде намален броят на депутатите.

МАРИН ЛЬО ПЕН: ЕС Е КОЛОНИЗИРАН ОТ ГЕРМАНИЯ, КОНФЛИКТЪТ С РУСИЯ Е ГРЕШКА

Лидерката на френската десница Марин льо Пен се обяви за свободна и демократична Европа и независимост на нациите. Тя е в София за среща с националистическите си съюзници от Източна Европа по покана на партията на Веселин Марешки "Воля".

ТРАГИЧЕН ИНЦИДЕНТ БЕЛЯЗА ПРОТЕСТИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Ужасяващ инцидент беляза началото на протестите срещу високите цени на горивата, предава Reuters. Жена, участничка в демонстрациите, е била блъсната от автомобил и по-късно почина в болница, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер.

ЗА ОСТАВКАТА НА ВАЛЕРИ ВЪВ ФЕЙСБУК: БЕШЕ ВРЕМЕ, РЕД Е НА БОРИСОВ

Вълна от коментари бе публикувана във Facebook по повод оставката на Валери Симеонов. Журналисти, социолози, политолози и политици коментираха изненадващото му решение. Публикуваме някои от тях.

САЩ ОТПРАВИ ОСТРО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ КИТАЙ, НО ПОЛУЧИ СПОКОЕН ОТГОВОР

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди, че санкциите и натискът срещу Китай ще останат, докато Пекин не промени търговското си поведение, предаде AFP. ”Въведохме мита за $250 милиарда върху китайските стоки и това число може дори да се удвои”, заяви той на бизнес форум в Папуа - Нова Гвинея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com