Новините: Най-важното за деня, 17 октомври

3033
Новините: Най-важното за деня, 17 октомври
Снимка: Getty Images

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 октомври.

ОБРАТ: ТУРЦИЯ И САЩ СЕ РАЗБРАХА ЗА 5 ДНИ ПРИМИРИЕ В СИРИЯ (ВИДЕО)

Турция и САЩ се разбраха за временно прекратяване на огъня в Сирия. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и турският лидер Реджеп Ердоган успяха да се договорят за 5-дневно спиране на турската военна операция, която да позволи на кюрдските милиции YPG да се изтеглят от размирните райони, предаде Reuters.

ДЖОНСЪН И ЮНКЕР ОБЯВИХА В TWITTER: ИМА СДЕЛКА ЗА BREXIT, ДАЛИ ОБАЧЕ НЯМА НОВА БАРИЕРА?

Имаме сделка - това написаха почти едновременно в Twiiter британският премиер Борис Джонсън и все още действащият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА МАКЕДОНИЯ Е ВСЕ ПО-НЕСИГУРНО

Лидерите на Европейския съюз не могат да постигнат окончателно решение дали да започнат преговори с Македония. Въпросът със сигурност ще бъде дискутиран на двудневната среща на върха в Брюксел, но изгледите никак не са добри.

На този етап няма да има решение за преговори със Северна Македония за присъединяването на страната в Европейския съюз. Такова решение няма да бъде взето на двудневната среща на върха, която се провежда днес и утре, заяви новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Fokus.mk.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ПО-БЛИЗО ДО НАТО, ОТКОЛКОТО ДО ЕС

Докато несигурността дали Северна Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС е факт, процесът на ратифициране на Протокола за присъединяване към НАТО продължава. Още две държави - Италия и Великобритания - вчера дадоха зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към Алианса, предава БГНЕС.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ: МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЯМА, БЕЗ КОМПРОМИСИ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

България в никакъв случай да не отстъпва от червените линии, които постави на Северна Македония като условия за присъединяването й към ЕС, категоричен е археологът проф. Николай Овчаров. Научната общност да не мълчи, настоя той на пресконференция в БТА по повод отправеното от т. нар. македонски интелектуалци „Кърваво писмо“ до ЕС, изпълнено с неверни твърдения и упреци към България.

НОВИ ТЕЖКИ ВЪПРОСИ КЪМ ИВАН ГЕШЕВ

Още една съсловна организация, както и една неправителствена организация, официално отправиха своите въпроси към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Става въпрос за Софийския адвокатски съвет (САС) и за Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ).

УВОЛНЕНИЯТ ДИРЕКТОР НА БНР ЩЕ ОБЖАЛВА, НЕ ПРИЗНА НАТИСК ЗАРАДИ ГЕШЕВ (ВИДЕО)

С решението си СЕМ показа, че е над законите в България и цели дестабилизацията на БНР. Ще обжалвам, естествено. Това заяви освободеният от поста си на генерален директор на БНР Светослав Костов.

ПЕТР КЕЛНЕР НЕ УСПЯ С NOVA, НО ЩЕ КУПИ bTV

След като не успя да придобие Нова телевизия, най-богатият човек в Източна Европа – Петр Келнер почти сигурно ще стане собственик на другата голяма частна медия у нас – bTV Media Group. Новината съобщи в. Капитал, позовавайки се на 3 независими източника. Официалното обявяване на сделката се очаква днес или в близките дни.

СЛАВИ ТРИФОНОВ СИ КУПИ ТЕЛЕВИЗИЯ, ИЗБОРЪТ Е ИНТЕРЕСЕН

Шоуменът-политик е новият собственик на лиценза за излъчване на регионалната ТВ „Стара Загора”, предаде Lupa.bg. Изданието твърди, че медията наскоро получила и лиценз за национален ефир. Информацията изглежда достоверна и заради данни в Търговския регистър.

ГОВОРИТЕЛ НА ЦИК ПРИЗНА: НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ ИМ Е НАЙ-ТРУДНО ДА ОТЧИТАТ РЕЗУЛТАТИ

Първите камиони с бюлетини за предстоящите местни избори на 27 октомври днес потеглиха за пет области - Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище, а от утре – и към останалите градове, за да бъдат окомплектовани изборните книжа по общини и предадени на секционните избирателни комисии, за да започне навреме подготовката за изборния ден в изборните помещения. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. "Нормално е започнало транспортирането и предаването на бюлетините", увери той.

МЗХГ С НОВИ ПРАВИЛА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СВИНЕ И ПТИЦИ ЗАРАДИ АФРИКАНСКАТА ЧУМА

Министерството на земеделието и храните е разработило допълнителни изисквания при отглеждането на свине в личните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, с които да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания. причината са големите загуби за свиневъдството от африканската чума. Мерките са описани в изменения на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която е предложена на обществено обсъждане, съобщават от МЗХГ.

PEW RESEARCH CENTER: В БЪЛГАРИЯ НАЙ-МНОГО ТЪГУВАТ ЗА КОМУНИЗМА

30 години след падането на "Желязната завеса" повечето жители на Източна Европа одобряват политическите икономическите свободи, които им подари краха на комунизма. Но това не означава, че те са доволни от ситуацията в своята страна. Резултатите от проучване, проведено в 16 държави от Pew Research Center показват, че както много жители на Западна Европа, така и тези от бившия Източен блок са недоволни от своето икономическо и политическо ръководство, пише Handelsblatt.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com