Новините: Най-важното за деня, 17 юли

5622
Новините: Най-важното за деня, 17 юли
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 юли. 

ПРОТЕСТИ В ЯМБОЛСКО СПРЯХА ЕКИПИТЕ НА БАБХ

Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изтеглени към момента от селата Шарково и Крайново. Причината - барикади и стачки от граждани. В същото време зам.директорът на Одринската областна дирекция по храните Атилла Баязит, заяви, че няма огнища на зараза с чума по овце и кози (PPR) в Одринска област. Цветан Цветанов продължава пък продължава да твърди, че чума в България има в 7 населени места. А тук може да прочетете в детайл какви са легендите и фактите около заразата.

ОТ ОДРИН ОТРИЧАТ ЗА ЧУМА И ВАКСИНИРАТ, У НАС НЕ ПОЛЗВАМЕ ВАКСИНА ЗАРАДИ ОПАСНОСТ ОТ ЗАРАЗА

Няма огнища на зараза с чума по овце и кози (PPR) в Одринска област. Това заяви за Actualno.com зам.-директорът на Одринската областна дирекция по храните, селското стопанство и животновъдство Атилла Баязит.

ПОРОЖАНОВ: НЯКОИ ЖИВОТНОВЪДИ ИСКАТ ПО 300 ЕВРО ЗА ОВЦА, НЯМА ТАКИВА ЦЕНИ

Евтаназията на животните предизвиква обществено недоволство и инициирано такова – в Шарково дежурят народни представители, каза още Порожанов. По думите му към момента има хора, които стоят в заразеното огнище и те са потенциални носители на заразата.

БОРИСОВ ДАДЕ ЩЕДРИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И ТЪРГОВИЯТА С ЦИГАРИ

Полагаме огромни усилия в борбата с контрабандата. Oчаквам тази година с още 10% да изсветлее икономиката, а нивото на контрабандата на цигари да падне до 6% тази седмица. Акция „Пречупване“ се казва. Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по връчване на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г.

ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ОДОБРЯВАТ РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ, СОЧИ ИЗСЛЕДВАНЕ

След европредседателството ни и срещата на върха „ЕС – Западни Балкани”, страните от региона оценяват българския принос и чувстват страната ни по-близка. Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл", което обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

ЕВРОСТАТ: ДВАМА БЪЛГАРИ СЕ САМОУБИВАТ НА ДЕН

Двама българи на ден отнемат живота си, а броят на самоубийците у нас е бил 682 души, показват данни на Евростат за 2015 година. От тях 523 са мъже и 159 жени. Деветима българи на 100 000 души са отнели живота си през 2015 г., при среден показател 11 на 100 000 за ЕС.

ЗАЕВ: РУСИЯ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ НИЕ НЯМАМЕ АЛТЕРНАТИВА НА ЕС И НАТО

Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само да потвърди сътрудничеството, но и да го подобри, заяви Зоран Заев. 

ТРИСТРАНКАТА ИЗГОНИ МАЯ МАНОЛОВА ОТ ЗАСЕДАНИЕТО СИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си. Според председателя на Съвета, вицепремиера Валери Симеонов, общественият защитник няма право да присъства, тъй като заседанието е закрито и тя не е член на НСТС, предаде БГНЕС.

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ: ПРАВИМ ПРОТЕСТ И НА 1 ОКТОМВРИ

В началото всичко вървеше наред, имаше ги и нашите предложения в Законопроекта за хората с увреждания. В петък (13 юли) получихме мейл, в който няма нито едно наше предложение – всичко е същото. Всичко се базира на ТЕЛК, няма нищо индивидуална т.е. индивидуална оценка. Това заяви Вера Иванова, едно от лицата на инициативата "Системата ни убива", която е съставена от майки на деца с увреждания.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: СЛАГАМЕ КРАЙ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ТЕЛК ЗАРАДИ ШИПОВЕ В ГЪРБА И ДВА ИЗБИТИ ЗЪБА

Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов

СОБСТВЕНИКЪТ НA "COФИЯМEД" E НOВИЯТ COБCТВEНИĸ НA "ИΠK POДИНA"

Cлeд ĸaтo пpeди мeceц ĸoмплeĸcът нa "ИΠK Poдинa", вĸлючвaщ бившaтa пeчaтницa и нeдoвъpшeнaтa aдминиcтpaтивнa cгpaдa "Poдинa тayъp", бeшe oбявeн зa пpoдaн, имoтът вeчe имa нoв coбcтвeниĸ. Πo инфopмaция нa в."Kaпитaл" ĸyпyвaчът e дoĸтop Mиxaил Tиĸoв чpeз cвoятa ĸoмпaния "Изтoĸ плaзa". Heгoвoтo имe нaй-чecтo ce cвъpзвa c нaй-гoлямaтa вepигa бoлници в Бългapия "Coфиямeд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com