Новините: Най-важното за деня, 18 август

2294
Новините: Най-важното за деня, 18 август
Снимка: БГНЕС

"Газпром" е последен вариант пред България за доставки на газ, но ако се стигне до възобновяване на разговорите с руската държавна компания, страната ни ще иска рестарт на доставките по текущия договор. Той е до края на 2022 г., но през април Кремъл спря синьото гориво, тъй като правителството на Кирил Петков отказа да плаща в рубли по схемата на Владимир Путин. Новият служебен министър на енергетиката Росен Христов обяви това на брифинг, след като инспектира газовата връзка с Гърция, като добави, че не вижда смисъл от нов договор с "Газпром".

ЦИК обясни за "мъртвите души": Подкрепяш партийна подписка и умираш след две седмици

"Във всички подписки почти има покойници. Възможно е човек, който се е подписал в подписката две седмици преди датата на внасяне, да е отишъл на по-добро място". С тези думи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева обясни казусът с "мъртвите души" в списъците за регистрация на партиите и коалициите. Тя добави, че след като има 2500 избиратели, подкрепили тази партия или коалиция, ЦИК са длъжни да я регистрират, а всичко останало е въпрос на законодателна промяна.

Сменен е изпълнителният директор на ДКК

Сменен е изпълнителният директор на ДКК, става ясно от съобщение на Държавната консолидационна компания. От днес за изпълнителен директор на ДКК е избран адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите.

Сигнал Борисов да бъде разследван заради всяване на паника на борсата

Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев е внесъл сигнал в Комисията за финансов надзор (КФН) срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Причината - всяване на паника около димитровградския торов завод "Неохим", чиито акции се търгуват на фондовата борса. Панев съобщи за действията си в личния си профил във Facebook. В края на миналата седмица Борисов обвини правителството на Кирил Петков за инфлацията. За целта той се включи предизборно на живо от Димитровград, за да даде пример как местният торов завод "Неохим" е спрял производството си заради високата цена на газа и вината за това е на предишния кабинет. Той обяви и че в завода има масови уволнения. Още същият ден Борисов бързо бе опроверган отново от Панев, който показа как заводът е на рекордна печалба през първото полугодие - 75 млн. лв., а приходите растат тройно.

Трифонов за неподадената си декларация: Не съм нарушил никакъв закон, платил съм си данъците

 И сега интересният въпрос – колко пари има Слави? 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Има контролни органи в държавата, които знаят отговора на този въпрос.(...) Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона. Не съм! В начина, по който съм спечелил парите, които имам, не съм нарушил никакъв закон, платил съм си данъците...". Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов в социалната мрежа по повод честите питания на онлайн потребители и журналисти към народни представители от ИТН защо Трифонов единствен не е подал декларация за имуществото си.

Здравният министър: Деца, пострадали при катастрофата с автобус, не са оздравели напълно, но не са в критично състояние

Двете деца, които останаха у нас за лечение след катастрофата със сръбския автобус на „Тракия”, не са напълно оздравели, но не са в критично състояние. Това заяви на брифинг здравният министър д-р Асен Меджидиев. Д-р Меджидиев съобщи още, че в университетската болница в Стара Загора остават още три деца, които са по-леко пострадали. "Евентуално утре те също ще бъдат приведени на сръбска територия", заяви той. "Не е имало натиск от сръбска страна кога децата да бъдат приведени в страната. Исключителна коректност и готовност от тяхна страна да окажат съдействие. Министърът на здравеопазването на Сърбия каза, че когато нашите екипи преценят, тогава децата ще бъдат изпратени на тяхна територия", каза още министърът на здравеопазването.

Увеличава се дебитът на водоизточника, който захранва Своге

Наблюдава се известно увеличение на дебита на водоизточника, който захранва град Своге и прилежащите села. Към 07:35 ч. е бил 54,72 л/сек. литър в секунда, съобщиха от ВиК София област, предава БНР. В Своге и околните населени места още е в сила частично бедствено положение заради липсата на водата. Стана ясно, че ВиК дружеството работи по изграждането на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и в рамките на деня ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге. Също днес ще започне и изграждането на нов сондаж, след като беше проведена среща с хидролози и беше уточнено мястото, информират от дружеството.

Гръцкият интерконектор вече е свързан с българската газопреносна мрежа

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен. Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

Собственикът на катастрофиралият сръбски автобус е с над 100 нарушения

Собственикът на катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки нарушения. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit При проверката на собственика и на наемателя, който има лиценз за транспорт на пътници, сръбското вътрешно министерство е открило общо 103 нарушения. Сред тях нарушаване на работното време, нарушения при тахографа и други. Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента е 3,5 млн. динара. Има образувано досъдебно производство и за нарушение по Закона за безопасност на движение по пътищата. На наемателя общата стойност на нарушенията са 424 000 динара, съобщи Нова телевизия.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com