Новините: Най-важното за деня, 18 май

3221
Новините: Най-важното за деня, 18 май
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 май.

АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ: 0% ДДС ЗА ХЛЯБА, 20% ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ И ОТСТЪПКИ ЗА ГОРИВАТА

Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и ел. енергията. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, на който представи антикризисните мерки.

ПРОТЕСТИ И БЛОКАДИ ЗАТРУДНИХА ДВИЖЕНИЕТО В СТОЛИЦАТА (ОБЗОР)

Днешният масов протест на превозвачите, градски транспорт и таксита изглежда приключи. Репортер на Actualno.com видя голямо задръстване на "Цариградско шосе" в София в посока Пловдив.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК НА ГЕРБ В ЧЕЛОТО НА ПРОТЕСТА НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ (ВИДЕО)

Общественият транспорт има нужда не само от подкрепата на общините, но и от подкрепата на държавата. Тези думи изрече пред камерата на Actualno.com председателят на Съюза на транспортните синдикати в България.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДЛАГА СЪЗДАВАНЕТО НА СТРУКТУРА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ У НАС

Министерският съвет одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната власт, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на европейската прокуратура у нас. Със законопроекта се предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас. Това съобщи на брифинг началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

ВСС ПАК ОТЛОЖИ ДЕБАТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЕШЕВ, ЧАКА ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи дебатът по същество по исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев до влизане в сила на определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). "За" гласуваха 17 от кадровиците, Иван Гешев не участва в гласуванията. 

БНР ЩЕ ОСВОБОДИ ДИРИГЕНТА МАРК КАДИН, ОРКЕСТЪРЪТ - НЕДОВОЛЕН

БНР не назова конкретна причина защо ще освободи украинския главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин. Това стана ясно след като репортер на Actualno.com се свърза с Генералния директор на БНР Милен Митев.

ГОТВИ ЛИ СЕ КРЕМЪЛ ДА ИЗБИЕ ОБЯВЕНИТЕ ЗА ЕВАКУИРАНИ БОЙЦИ ОТ "АЗОВСТАЛ"?

 

Русия ще разпитва евакуираните украински бойци от "Азовстал" с намерение да установи дали те са участвали в "престъпления срещу цивилни", предаде украинското издание Kyiv Independent. Новината е факт на фона на поредното твърдение на говорителя на Путин Дмитрий Песков за "кръвожадно направена инсценировка в Буча" - при всички явни данни и доказателства как руската армия е вършила военни престъпления там. ОЩЕ: Клането в Буча, клането в Украйна: Светът води битка за истината с Русия

САЩ С НОВИ СТРАТЕГИИ КАК ДА ОБЕЗКЪРВИ ИКОНОМИЧЕСКИ РУСИЯ

 

Администрацията на Джо Байдън е готова да блокира напълно възможността на Русия да плаща на американските притежатели на облигации след изтичането на крайния срок следващата седмица. Това е ход, който означава, че Москва няма да може да извършва плащания по външния си дълг, и ще доближи Кремъл до ръба на фалита, пише Bloomberg.

ГЕРМАНСКИ ПРОФЕСОР: СВЕТОВНИЯТ РЕД СЕ РАЗПАДА ПОДОБНО НА ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ПРЕДИ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Германският професор по политическа икономия Хенрик Мюлер, който наскоро благодари на американския президент Джо Байдън за "спасяването на Европа" от Русия, казва на страниците на Der Spiegel, че западният световен ред се пука по шевовете. Неговата рецепта за спасение: Западът трябва да се сплоти още повече срещу Русия. Дали това не означава да гасиш огъня с керосин?

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ: ЗЕЛЕНСКИ УПОТРЕБЯВА НАРКОТИЦИ - ИСТОРИЯ НА ФЕЙКОВЕ (ВИДЕО)

От няколко месеца в социалните мрежи, в каналите на Telegram и в медиите се разпространяват няколко видеоклипа, които уж доказват, че украинският президент Володимир Зеленски употребява наркотици. Във видеоклиповете на масата на президента на Украйна може да се видят бял прах и пътечки, наподобяващи следи от кокаин, а самият политик сякаш признава, че е наркоман. Дали обаче са достоверни тези записи - ето какво показа проверка, публикувана в изданието "Проверени медии".

ЕКЗЕКУЦИИ И МЪЧЕНИЯ: HRW РАЗКАЗА ЗА ЗВЕРСТВАТА НА РУСКИТЕ ВОЕННИ В УКРАЙНА

Руските войски, окупирали значителна част от Киевска и Черниговска области са организирали екзекуции на мирни жители, подлагали са ги на мъчения и са извършвали други противозаконни действия, които могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления. Това се казва в изявление на Human Rights Watch (HRW).

НОВИТЕ РУСКИ ОРЪЖИЯ ИЗГЛЕЖДАТ ДОБРЕ НА ПАРАД, НО НЕ И НА БОЙНОТО ПОЛЕ

Всяка година парадът за Деня на победата на 9 май в Москва демонстрира най-новите руски оръжейни системи – и тази година, разбира се, имаше специално значение. Оръжията изглеждаха добре на парада – но високотехнологичните оръжия на Русия се представят далеч по-зле на бойното поле. Това пише пише британският военен експерт Франк Ледуидж в свой анализ за The Conversation. Ледуидж е старши преподавател по военна стратегия и право в Университета в Портсмут. Служил като офицер от военното разузнаване на Балканите и Ирак и е бил съветник на правителството на Великобритания в Хелманд, Афганистан, и Либия. Работил е в програмата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по правата на човека и е водил програмата на ОССЕ за превенция на изтезанията.

ИТАЛИАНСКИ ПРОЧИТ: ИТАЛИЯ, КАКТО ФРАНЦИЯ, Е СКЛОННА НА ОТСТЪПКИ ПРЕД ПУТИН ЗА УКРАЙНА

 

Италианският премиер Марио Драги призова за разрешаване на украинската криза чрез преговори, пише изданието Nicola Porro. То е създадено от известния италиански журналист Никола Поро, който има репутацията на либерал и либертарианец. Изданието цитира журналиста Лучо Карачоло, който смята, че украинският президент Володимир Зеленски не харесва тази позиция на Рим, тъй като може да влоши конфликта му с полка "Азов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com