Новините: Най-важното за деня, 18 ноември

9608
Новините: Най-важното за деня, 18 ноември
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Екипът на Actualno.com събра за вас най-важното от деня, 18 ноември.

ОБОБЩЕНИЕ НА ПРОТЕСТИТЕ - С ПОВЕЧЕ НАПРЕЖЕНИЕ НА НЯКОИ МЕСТА (СНИМКИ)

Като цяло днешният ден на протест против лошия стандарт на живот, против правителството, против цените на горивата и против по-високите данъци преминаха спокойно. Според данни на МВР в цялата страна са излезли 1750 автомобила и 3500 протестиращи. За сравнение - в цяла България протестите охраняваха 2000 полицаи. Арестувани са 4-5 души, но полицията не вижда сериозни проблеми от случилото се през деня. Безспорно обаче ВИДЕО от Кулата показа, че нещата не минаха съвсем безпроблемно.

НАЙ - СЕРИОЗНИЯТ ИНЦИДЕНТ НА ПРОТЕСТИТЕ ДО 19Ч. - ДРИФТИРАЩ ШОФЗОР В СОФИЯ

Най-сериозният инцидент днес е бил дрифтиращ шофьор на площад Народно събрание в София. Това съобщиха от МВР като обобщение на деня. Полицията е задържала шофьора. Той е дрифирал с лек автомобил Фолксваген Голф на площад "Народно събрание", докато там се е провеждал протест. Младежът е набор 1998г. и е криминално проявен.

КАРАКАЧАНОВ И СИДЕРОВ СЕ ЗАМЕРЯХА С ОСТРОУМИЯ В ДВА РАЗЛИЧНИ ТЕЛЕВИЗИОННИ ЕФИРА

Два сутрешни телевизионни блока, двама "лидери" на "патриотите" в България (бел. ред. - кавичките не са случайно поставени!) - така започна политическата неделна сутрин в България. Красимир Каракачанов и Волен Сидеров проведоха задочен диалог, в който взаимно си обясняваха нещата от политическия живот, кой как трябва да се държи, кой как не се държи и какво трябва да се промени.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА: ПРОТЕСТИТЕ СА ЕСКАЛАЦИЯ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА ГЕРБ

ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление, каза пред БНР Татяна Дончева - лидер на „Движение 21“. Според нея протестите са ескалация, следствие на некомпетентните решения на управляващите.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДСБ С ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО ДЕМОКРАТИТЕ НЕ СА НА ПРОТЕСТИТЕ

"Атанас Атанасов от “Демократична България“ обясни защо партията не се е присъединила и не е подкрепила протестите, а е нарекла това, срещу което протестират хората, „Коалицията Лукойл“. „Тези протести са изключително шарени, там според нас, има хора, които са вкарани от властта вътре, за да бъдат провокатори“, каза той пред БНР.

СЪЮЗЪТ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ С ОПИТ ДА ПРЕДОТВРАТИ "ФАЛИТА НА БРАНША"

Готвените в Евросъюза промени спрямо бранша ще доведат до фалит на фирми, сигурни са превозвачите. В декларацията се подчертава, че "приемането на балансирани, недискриминиращи, пропорционални и практически правила, които отчитат секторните специфики на отделните държави-членки е ключът към намиране на подходяща формула за промяна на законодателството на ЕС". Зад "пакет за мобилност" застават големите страни като Франция, Германия, Австрия и Италия.

ЦЕНТЪРЪТ НА СТАРА ЗАГОРА ГОТОВ ДО 20 ДЕКЕМВРИ, ИНАЧЕ САНКЦИИ

Забавянето на ремонта на центъра по проекта за зелена и достъпна среда в центъра на Стара Загора се е забавил по обективни и субективни причини според кмета на общината Живко Тодоров. По време на отчета за дейността на администрацията му през 2018 година той обясни, че за няколко месеца строителството било спряно от Института по паметниците на културата заради откритите гробове пред общината, които трябвало да се проучат от археолозите.

ЕК НЯМА ДА СТАРТИРА НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА ЗАРАДИ ПРОГНОЗИ СРЕЩУ РИМ

Европейската комисия не може да започне наказателна процедура срещу Италия заради прогнози. Това каза пред БНР италианският икономист д-р Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за догодина са прогнозни, а не вече доказани числа.

ЧЕШКИЯТ ПРЕМИЕР ПОПАДНА ПОД КРЪСТОСАН ОГЪН ЗАРАДИ СЪМНЕНИЯ ЗА КОРУПЦИЯ

Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих информация за банковите сметки на министър-председателя на републиката и лидер на Политическо движение "Действие на недоволните граждани" Андрей Бабиш, който е разследван по делото за незаконното придобиване на компанията "Щъркелово гнездо".

БРОЯТ НА ЖЕРТВИТЕ И ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ПРИ ПОЖАРИТЕ В КАЛИФОРНИЯ РАСТЕ

Броят на жертвите на горския пожар в американския окръг Бют, Северна Калифорния нарасна от 71 на 76 души. Както съобщава Ройтерс, това е заявил на пресконференция шерифът на Бют Кори Хонеа. Така общият брой на загиналите при пожарите, които в този момент горят в Калифорния, вече е 79 души.

ПАПАТА СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ СОЦИАЛНОТО НЕРАВЕНСТВО

Папа Франциск се обяви срещу социалното неравенство и призова богатите да чуят гласа на тези в нужда. Светият отец отбеляза Световния ден на бедните във Ватикана. „Викът на бедните всеки ден става по-силен, но се чува все по-малко, задушен от силата на имащите, които са малко, но стават все по-богати”, заяви папата малко преди традиционния обяд, който даде за 1500 изпаднали в беда хора и техни близки.

В БУКУРЕЩ ОТКРИХА ОТКРАДНАТ ШЕДЬОВЪР НА ПИКАСО

Една от седемте картини, които бяха откраднати през 2012 година от холандския музей „Кунстхал” в Ротердам, е била открита в Румъния.Седемте шедьовъра дело на Пабло Пикасо, Клод Моне, Пол Гоген и Люсиен Фройд, Мейер де Хаан и Анри Матис бяха откраднати при един най-дръзките обири в света за последните десетилетия, който според полицията продължил само три минути. Преди шест години холандските медии пък го определиха като „кражбата на века”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com