Новините: Най-важното за деня, 18 октомври

6002
Новините: Най-важното за деня, 18 октомври
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 18 октомври.

АНАЛИЗ: БЮДЖЕТ 2021 РЕКОРДНО ХАРЧЕНЕ И БЕЗ КРИЗИСНИ МЕРКИ

Хюстън, имаме проблем. Съдейки по всички новини и изказвания от страна на правителството по темата, изглежда, че Бюджет 2021 ще е най-разточителният от много, много време насам. Целият процес по изготвяне на бюджета и дискусиите, които го обграждат са изключително озадачаващи за всеки човек с базова икономическа грамотност. Защо в момент на криза, затруднена бизнес активност, повишен риск от безработица, и свиващи се данъчни приходи се говори почти само и единствено за социални харчове, анализира Георги Вулджев за сайта ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика).

БОРИСОВ ОТ КРАВЕФЕРМА: НАВРЕМЕТО С БЕЛЧО И СИВУШКА СА ОРАЛИ, А СЕГА КАКВИ НЕЩА ИМА (ВИДЕО)

"Представи си ги онези хора навремето с Белчо и Сивушка как са орали браздата, а гледай сега какви неща има", коментира премиерът Бойко Борисов, след като разгледа селскостопанска техника в голяма кравеферма. Посещението беше излъчвано на живо във Фейсбук.

ГОРУБЛЯНЦИ БЛОКИРАХА ЦАРИГРАДСКО ЗАРАДИ СЪСТОЯНИЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА В КВАРТАЛА

Блокирано за движение е Цариградско шосе в София. Протестиращи жители на квартал "Горубляне" не допускат преминаване на автомобили нито в посока Пловдив, нито към столицата. За шофьорите са осигурени алтернативни маршрути. В началото на протеста се е стигнало до леко напрежение, но полицията е успяла да потуши и предотврати ескалация.

EURONEWS: ЕВРОДЕПУТАТИ ЗАСТАВАТ ЗАД ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Според публикацията, основния акцент в протестите е осъждането на широко разпространената, дълбоко вкоренена корупция и деградацията на принципа на правовата държава.

ЕМИЛ ДИМИТРОВ: КОЙ КАКВО ИЗХВЪРЛИ В БЪЛГАРИЯ ВИКА МОСВ ДА МУ ГО СЪБЕРЕ

"Кой какво изхвърлил в България вика Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да му го събере." Това коментира екоминистърът Емил Димитров по темата с образуваните нерегламентирани замърсявания в различни части на страната. "Оказва се, че с 2 лева можеш да регистрираш фирма в България. Законът ни е лош, защото не можем да регистрираме една площадка. Но рано или късно тези, които са генерирали отпадък, ще си го изнесат или ще си го унищожат на българска територия", категоричен е Димитров.

ЦВЕТАНОВ ТВЪРДИ, ЧЕ В ШУМЕНСКО СА ЗАПЛАШВАНИ ДА НЕ НАПУСКАТ ГЕРБ

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов твърди, че областната структура на управляващата партия в Шумен не позволява на свои недоволни членове да напуснат.

СЗО ПОСОЧИ КОЙ Е НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ ПРЕПАРАТ ПРИ ТЕЖКИ СЛУЧАИ НА COVID-19

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви, че досега само препаратът ДексаМетазон е показал своята ефективност при тежките случаи на COVID-19.

СЕДМИЧНИТЕ ДАННИ ЗА КОРОНАВИРУСА: НА ДЕН ТОЛКОВА ЗАРАЗЕНИ, КОЛКОТО ЗА СЕДМИЦА ПРЕЗ АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ

Ситуацията с новия коронавирус в България става все по-тревожна след поредната седмица на много сериозни ръстове по всички показатели, които предоставя Националният единен информационен портал за изминалата седмица. За периода 12.10 - 18.10.2020 поставихме 5 дневни рекорда на новозаразени и логично това е седмицата с най-много случай, с най-голям процент положителни тестове. Всъщност стигнахме дотам, че в 2 поредни дни (16.10 и 17.10, на които съответно излязоха отчетите за предишния ден) регистрирахме повече случаи за 24 часа, отколкото регистрирахме за седмица в периода от 10 август до 20 септември (общо 6 седмици).

НАМАЛЕНИЕ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Новите потвърдени случаи на COVID-19 в България са 603 при направени за последното денонощие 4602 PCR теста или това са 13,1% заразени. Това показват данните от Единния информационен портал. Всички PCR тестове общо са 607 409. От общо потвърдени 29 108 случаи на коронавирус 11 228 са активни.

ИМУНОЛОГ: ПРИТЕСНПВАТ МЕ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ НАМЕДИЦИТЕ

„Моля ви, внимавайте много, защото да не стане така, че няма да има кой да ни лекува. Имам чувството, че нашето общество приема нещата абсолютно спокойно. Навсякъде заведенията са пълни, улиците са пълни, все едно няма нищо. Има хора, които не вярват, че Земята е кръгла и още мислят, че Слънцето се върти около Земята. Ние не може да се съобразяваме с такива хора“, коментира той.

СТАНА ЯСНО КОГА ПУСКАТ ПРОТИВОГРИПНАТА ВАКСИНА

От понеделник ще може да си набавим противогрипна ваксина. Това обяви Николай Костов. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки уточни, че интересът тази година е много голям. Смятам, че ще изчерпят доста бързо, защото вече има записани хора. Това е предизвикано от огромното желание и дефицитът. По-високи цени няма да има заради това”, каза още Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com