Новините: Най-важното за деня, 18 юли

4186
Новините: Най-важното за деня, 18 юли
Снимка: iStock

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 юли. 

ТВЪРДЕНИЕ: "ХАКНАЛИЯТ" НАП Е ПРИТИСКАН ДА ПРИЗНАЕ ВИНА

Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков е категоричен, че той не е замесен в кибератаката срещу НАП.

ПУСНАХА ОБВИНЯЕМИЯТ ЗА ПРОБИВА В НАП ПРОГРАМИСТ КРИСТИЯН БОЙКОВ С "ПОДПИСКА"

Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка“ на Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, и го освободи от ареста, съобщи БНТ. Мотивите за налагане на най-леката мярка за неотклонение на 20-годишния мъж са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

"ТОЛГЕЙТ": ИМА ЛИ АПИ ДОСТЪП ДО СОБСТВЕНАТА СИ СИСТЕМА ЗА ПЪТНИ ТАКСИ? (Разследване на Actualno.com)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега обаче се пише поредната глава - фирмата "Телетол", която беше отстранена като национален доставчик, сигнализира на Actualno.com за редица нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и от австрийския оператор "Капш трафик солюшънс", подписал договора за изграждането на тол системата у нас. Четете още туктук и тук.

РАДЕВ: НЕ СЪМ ПРОТИВ F-16. АКО ДОЙДЕ С ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ, ЩЕ СТРУВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ

Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има нужните бойни способности. Това заяви президентът Румен Радев на традиционната посланическа конференция пред дипломатите в Централния военен клуб.

"Самолетът F-16 е прекрасен, но за да бъде този самолет оперативно готов да има (бойни) способности, това е най-малкото. На земята трябва да има и огромен пакет, включващ наземно стратегическо оборудване за планиране на мисии, подготовка и инфраструктура", заяви Радев. По думите му дори една малка част от този минимално необходим пакет да липсва, способностите на самолета деградират значително и той може дори да не излети.

ПО ДЕКЛАРАЦИЯ: ГОРАНОВ ЖИВЕЕ В ДАРЕНО ЖИЛИЩЕ, НО ПЕЧЕЛИ ОТ НАЕМ

Доход от наем е декларирал финансовият министър Владислав Горанов – човекът, който всъщност отговаря за контрола на работата на ръководството на НАП. Приходната агенция нашумя след безпрецедентния хакерски пробив в нейна база данни, който беше обявен в началото на тази седмица.

КАРАДАЙЪ КУПИЛ ДЪРЖАВЕН АПАРТАМЕНТ ОТ СЪПАРТИЕЦ НА ТРОЙНО ПО-НИСКА ОТ ПАЗАРНАТА ЦЕНА

Апартаментът, който лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е декларирал пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), е бил държавен преди 2003 година. Той го е придобил през ноември месец същата година от областната управа на София-град, сочат данни от Имотния регистър, предаде репортер на Actualno.com. Тогавашният областен управител Росен Владимиров е един от петимата заместник-председатели на Движението за права и свободи.

ОПРАВДАХА Д-Р ДИМИТРОВ ОТ ПЛОВДИВ, УБИЛ КРАДЕЦ В ИМОТА СИ

Съдът оправда лекаря, застрелял крадец в гаража си в Пловдив. Д-р Иван Димитров е оправдан за убийството, но получава две години условно с 4 години изпитателен срок за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. По-рано днес д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха и поиска по-лека присъда. В четвъртък сутрин адвокатите му поискаха делото да се гледа по съкратената процедура.

HÜRRIYET: ЕС НЕ ПОСТЪПВА МЪДРО, КАТО НАЛАГА САНКЦИИ НА ТУРЦИЯ

Заключенията от пет части, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз късно на 15 юли относно сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие са неуместни и проблематични по много причини. Това пише турското издание Hürriyet в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

КАК ДА СПАСИМ ИЗОСТАВАЩИТЕ РЕГИОНИ: НЯКОЛКО ИДЕИ ОТ ГЕРМАНИЯ

Могат ли условията за живот в града и в селото да бъдат еднакво добри? В Берлин имат план от 12 точки как да стане това. А дали той би бил приложим и в България, пита Андрей Гурков в анализ за Deutsche Welle.

От едната страна са процъфтяващите големи градове, които привличат младежта, от другата - измиращите села и западналите региони със застаряващо население, висока безработица и проблеми с транспорта, медицинското обслужване, интернет и изобщо - с качеството на живота.

ПЕНТАГОНЪТ ТЕСТВАЛ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КЪРЛЕЖИ КАТО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ

Камарата на представителите на САЩ призова за провеждане на разследване на потенциалното използване на кърлежи като биологично оръжие от страна на Пентагона, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитиран от "Фокус".

САЛВИНИ - ПРИСЛУЖНИКЪТ НА ПУТИН

Матео Салвини дълго време се гордееше с връзките си с Кремъл. Но сега тази близост с Москва може да му струва скъпо. Това пише в своя статия швейцарското издание Тages-Anzeiger.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЗЛД: НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ДА ПРАВИ ОДИТ НА IT СИСТЕМИТЕ СИ

На практика са източени личните данни на всеки един български гражданин. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов във връзка с безпрецедентната хакерска атака срещу НАП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com