Новините: Най-важното за деня, 19 февруари

4290
Новините: Най-важното за деня, 19 февруари
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ето кои бяха най-важните новини днес.

ЗА 147-МИ ПЪТ - ВЕЧНА ПАМЕТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

В деня, в който отдаваме почит към Апостола на свободата – 19 февруари, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще представи посланията на стотици деца от страната и от чужбина, както и тези на наследниците на Васил Левски – Христина Богданова и нейните деца Яна и Михаил, с които те участваха в кампанията. В същия ден в Музея за поредна година ще се проведе и образователната програма "Васил Левски – вчера и днес".

РУМЕН РАДЕВ: МИСИЯТА НИ НЕ Е ДА ОПЛАКВАМЕ ГЕРОИТЕ СИ, А ДА СБЪДВАМЕ МЕЧТИТЕ ИМ

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към българския народ по време на честването на 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

БОРИСОВ ЗА ЛЕВСКИ: ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВАМЕ, НЕ МОЖЕ КЪМ БЕСИЛОТО ДА Е ПРАЗНИК (ВИДЕО)

Обесването – това е нещо като Разпети петък. Не може към бесилото да е празник. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като поднесе цветя на Паметника на Васил Левски в София.

РЕПЕТИРАТЕ ДАЛИ ШЕ ВИ ОПРАВЯ ОЩЕ ДНЕСКА ИЛИ КВО? (ВИДЕО)

Репликата от заглавието излезе от устата на премиера Бойко Борисов на старта на днешното редовно заседание на правителството - по адрес на ръководителя на АПИ Георги Терзийски. И продължи: "Провокирате ме дали много бързо ше го направя или до следобед?!".

ТОЛ ТАКСИТЕ ЗА КАМИОНИТЕ ЩЕ СА МЕЖДУ 3 И 7 СТОТИНКИ НА КИЛОМЕТЪР - ЗАВИСИ ОТ ПЪТЯ И ОТ ЕКОСТАНДАРТА

Тол таксите за масовите тежкотоварни превозни средства - с тегло между 3,5 т и 12 т - ще са от 3 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя.

ДАНЪК "НОЩУВКА" ЗА ОНЛАЙН НАЕМАНИТЕ АПАРТАМЕНТИ ОДОБРИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕЗ ВРАТИЧКА В ЗАКОН

Имотите, предлагани през Airbnb и Booking, ще плащат туристически налог като еднозвездните хотели, решиха управляващите. Тази поредна промяна засягаща туристическия бизнес, беше гласувана окончателно днес в парламента. Налогът ще се събира за всяка нощувка и ще бъде в диапазона 40 - 80 стотинки на легло. Идеята е стаите, отдавани онлайн, да бъдат приравнени с еднозвездните хотели, като за тях са и посочените ставки.

БИВШ ВИЦЕПРЕМИЕР НАПОМНИ, ЧЕ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС НИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО РАНО ИЛИ КЪСНО

Плашат хората с изменения на цените, с някакви въздействия върху доходите – няма да е така. Това заяви проф. Христина Вучева, финансов министър и вицепремиер в периода 1994 – 1995 година.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: НА МОМЕНТИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ЛОГИЧНИ ХОДОВЕ

„Социологическите проучвания са се компрометирали от години, важно е какво ще решат избирателите. Аз съм практичен човек, опирам се на факти, а не на емоции. Цялата ми политическа активност е свързана с един референдум, на който гласуваха 3,5 млн. души. Обещанията се превърнаха в нещо ежедневно, не съм се срещал с някой, който си държи на думата“.

КПКОНПИ ВНЕСЕ В СЪДА ИСКАНИЯ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО ЗА НАД 7 МЛН.ЛВ.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ внесе иск за отнемане на почти 3 млн. лв. от Лазар Карадалиев, един от адвокатите на банкера Цветан Василев, за неизвършени услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи. Адвокатът е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група.

АВРАМОВА РАЗКРИ КОГА СЕ ОЧАКВА РЕШЕНИЕ НА КАЗУСА С ВИНЕТКИТЕ

На фона на хаоса с винетките и протестите на хората от околните на София квартали, регионалният министър Петя Аврамова отново лансира възможността всички общини да могат да сключват споразумения с АПИ за освобождаване на пътищата от винетна такса. В този случай обаче общините сами ще трябват да плащат за поддръжката на пътищата.

ФАНДЪКОВА ОБЯВИ КОИ СА ПЪТИЩАТА БЕЗ ВИНЕТКА ЗА СОФИЯНЦИ

"За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка." Това съобщи в профила си в социалната мрежа Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

БАЩАТА НА ВАЛУТНИЯ БОРД СТИВ ХАНКЕ - КАКЪВ БАЩА Е ВСЪЩНОСТ?

Макар и не толкова медийно очебийна, темата за влизането ни в чакалнята на еврозоната стана прилично гореща. Причината да се разбунят духовете стана председателят на Бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ИМА ДА ПЛАЩА НЕПЛАТЕНИ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА СТИПЕНДИИ ЗА ДАРОВИТИ ДЕЦА

Общо предвидените за 2020 година пари са 1,8 млн. лева, но почти 650 000 лева от тях са за доплащане на неплатени стипендии от 2019 година!

ПСИХОЛОГ: 1/3 ОТ СЕМЕЙСТВАТА В БЪЛГАРИЯ СЕ СПРАВЯТ АГРЕСИВНО ПОМЕЖДУ СИ

1/3 от семействата в България се справят агресивно помежду си и когато едно дете от най-ранна възраст вижда, че родителите са фрустрирани, т.е. когато имат някакви проблеми си го изкарват един на друг започват да смятат за норма да си изкарват проблемите с насилие. Т.е. не да търсят решение, не да търсят алтернативи, а да проявяват насилие. Те смятат това за норма, смятат, че така се прави и ние ще го правим и като деца, и като възрастни." Това каза психологът Иван Игов в коментар за последния случай на насилие над дете, случил се в Кубрат.

СЗО: БЪЛГАРИЯ Е НА 45-ТО МЯСТО ПО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ДЕЦАТА

Нито една държава не предлага на децата си нито шанс за здравословно отглеждане, нито подходяща обстановка за тяхното бъдеще, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от BBC. Експерти заявяват, че климатичните промени и вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат децата на риск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com