Новините: Най-важното за деня, 19 май

6576
Новините: Най-важното за деня, 19 май
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com подбра за вас най-важното от новините на 19 май, неделя.

АФЕРАТА "ИБИСА" СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АВСТРИЯ

Австрийският канцлер Себастиан Курц драматично дръпна шалтера на коалиционното си правителство и обяви нови избори в събота, след като скрита камера взе главата на крайнодесния му заместник, коментира АФП. "Предложих на президента на републиката да се проведат нови избори, възможно най-скоро", каза Курц в телевизионно изявление. Президентът Александър Ван дер Белен обяви, че предсрочни избори са необходими. Той заяви, че видеоклиповете показват "смущаващ морален имидж, който прави лоша услуга на нашата страна и нейния народ", и "нагло без уважение към нашите граждани". По-късно Ван дер Белен обяви, че предсрочните избори ще бъдат през септември.

РУМЕН РАДЕВ ЗА НОВИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР: НЕ НАСТОЯВАМ ЗА ИМЕНА, А ЗА ЗАКОННОСТ

Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

БОРИСОВ: ПРИ ИЗБОРА НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НЕ СЕ МЕСИ НИТО ПРЕМИЕР, НИТО ПРЕЗИДЕНТ

„Като отиде магистратът сам на тази среща в президентството какво прави, за какво си говори. Има ясно разписани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в парламента и не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, което се проведе в зала "Арена Армеец" в София. „Освен това - Шенген, не че ни е важно, но е обидно да се справяме по-добре от други в ЕС, а да не сме част от пространството.", заяви още Борисов.

ДВАМА ЗАГИНАХА, ПАДАЙКИ В ЯМА В СВИНЕКОМПЛЕКСА НА ПОПИНА

Двама мъже са загинали, падайки в септична яма в свинекомплекса в силистренското село Попина. Инцидентът е станал вчера сутринта. Главният механик бил извикан заради авария в септичната яма. Според проверяващите от инспекцията по труда в Силистра, той не е трябвало да влиза,защото процесът на почистване бил механизиран.

СИН ПРЕБИ ДО СМЪРТ МАЙКА СИ ВЪВ ВОЙВОДОВО

Син уби 71-годишната си майка в хасковското село Войводово, заяви за "Дарик радио" директорът на полицията Ангел Цанков. Възрастната жена е била удряна с юмруци и ритници. След убийството - мъжът сам извикал полиция. Той е с тежко психично заболяване. Според разследващите е бил подлаган на лечение в болницав миналото.

ВЗРИВ В АВТОБУС С ТУРИСТИ КРАЙ ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ, ИМА ПОСТРАДАЛИ (ВИДЕО)

Експлозия разтърси автобус с туристи близо до египетските пирамиди, при което са били ранени 17 души, включително и чужденци, съобщaва BBC. Сред ранените са южноафриканци и египтяни.

"ЕЛ ПАИС": ЕВРОПА СЕ САМОУБИВА ДЕМОГРАФСКИ

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е последствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се страх от загуба на самобитността, пише Милагрос Оливо. Привържениците на подобна идеология искат да превърнат Европа в непристъпна крепост, която ще издържи на натиска на обсаждащите я на продънени лодчици имигранти. Те не искат да признаят, че съдбата на тяхната крепост зависи именно от тези, които се намират от външната страна на стената, пише авторът в „Ел Паис“. Европа вече отдавна се намира на пътя на демографското самоубийство. Сега в Евросъюза живеят 511 млн. души, но от 2015 г. смъртността превишава раждаемостта и ако числеността на населението на Европа все още не е започнала да намалява, то това е само поради това, че всяка година пристигат 1,3 млн. имигранти, смята Оливо.

СРЪБСКАТА ЦЪРКВА:ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ЮГОСЛАВИЯ, ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ Е ПРЕДАТЕЛ

Сръбските архиереи ще възстановяват и ще защитават сръбското религиозно влияние на територията на бивша Югославия. Това става ясно от множеството публикации в сръбския печат за Архиерейския събор на Сръбската православна църква /СПЦ/, който заседава тези дни в Белград. “Констатирано беше, че има дискриминация спрямо нашата църква почти навсякъде - в Хърватия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и най-вече в Черна гора, където бе приет антиевропейски и антицивилизационен проектозакон за Църквата и религиозните общности... “

НАПАДНАХА АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР В ГРЪБ (ВИДЕО)

Легендарната филмова звезда и бодибилдър Арнолд Шварценегер стана жертва на злополучен инцидент по време на спортното събитие "Арнолд Класик Африка" в Йоханесбург, Южна Африка. На видеоклип, записан от един от присъстващите в конгресния център Сандтън, се вижда, как Арнолд се снима със свои фенове, когато мъж се втурва към него и го рита в гърба.

ХОЛАНДИЯ СПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ (ВИДЕО)

Холандският изпълнител Дънкан Лаурънс спечели музикалното състезание Евровизия 2019 с баладата „Arcade”. Мадона изпълни новия си сингъл "Future" заедно с американската хип-хоп звезда Quavo на финалите на Евровизия в Тел Авив и призова феновете "никога да не подценяват силата на музиката да обедини хората".

ИВЕТ ЛАЛОВА СПЕЧЕЛИ КВОТА ЗА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио си осигури участие на Олимпийските игри в Токио следващото лято, след кат о спечели състезанието на 200 метра от турнира Сейко Голдън При в Осака, Япония.

ТЪРСИ СЕ МИНИ БАГЕР ЗА ЕДИНСТВЕНИЯ СЛОН В СОФИЙСКИЯ ЗООПАРК (ВИДЕО)

Единственият слон в Софийския зоопарк и един от малкото на Балканите – слоницата Артайда, спешно се нуждае от малогабаритна техника от типа на мини багерите "Bobcat", научи Actualno.com. С такава машина може бързо да се преустрои домът на слоницата след дългата зима, което вече е крайно належащо и е важно не само за комфорта, но и за здравето ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com