Новините: Най-важното за деня, 19 март

4972
Новините: Най-важното за деня, 19 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешния 19 март, вторник.

КАДЪР НА "ПАТРИОТИТЕ" ВЪВ ВЛАСТТА УТЕШАВА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ПО-НИСКИТЕ ИМ ПЕНСИИ С "АКТИВЕН ЖИВОТ"

Да, текстовете за новата пенсионна формула минаха без обществено обсъждане, защото става въпрос за процедура по Закона за държавния бюджет. Това каза бившият социален министър и депутат на ДПС Хасан Адемов. Това не е лъжа – че има увеличение на пенсиите, на два пъти по 20 лева увеличихме пенсията на възрастните хора, опонира Султанка Петрова, зам.-министър на социалната политика и труда, кадър на "Обединени патриоти". И добави, че в момента се прави анализ на новата формула за изчисление на пенсиите (бел. ред. - за пенсиониращите се от 1 януари тази година, като формулата ощетява една трета от тях, при това понякога с много високи проценти).

СЛЕД СРЕЩА ПРИ БОРИСОВ: НЯМА ДА ИМА НАМАЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ

Няма да има намаляване на пенсиите, а те ще се изчисляват както по стария начин, така и по новата формула. Държавата ще отпусне 50-53 млн. лв. великденски добавки към пенсиите. Това стана ясно след спешна среща при премиера Бойко Борисов, свързана с промените в изчисляването на пенсиите, което предизвика сериозно обществено напрежение.

ИМА ПОЧВА ЗА РАДИКАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров смята, че има има опасност от радикализиране на част от българското население, като най-уязвимо за подобна опасност е турцизираното циганско население. Той посочи и друга конкретна опасност пред националната ни сигурност, а именно обратното преминаване на джихадисти през територията на България.

МАНОЛОВА: ИМАЛО Е ЗАПЛАХИ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ МЕДИЦИ, МЕСТНИ ВЛАСТИ СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ СПРАТ

Спрете натиска върху медицинските специалисти. Това се посочва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в протестни действия. Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

С НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИШ МНОГО ПО-НИСКА ПЕНСИЯ

С новите правила за изчисляването на пенсии има хора, при които сумата намалява с 200%. За това алармира бившия депутат от "Реформаторски блок" Гроздан Караджов. Той говори за случай, в който пенсията на човек намалява с 480 лв. По думите му промяната не е направена като реформа с необходимото обществено обсъждане, никъде не са представени разчети. Обяснението на този факт от страна на депутата от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов беше, че обществено обсъждане е нямало, защото това е прокарано от управляващите като процедура по Закона за държавния бюджет за 2019 година.

ФРАНЦИЯ НЕ Е ЗАДЪРЖАЛА ИЗДИРВАН ДЖИХАДИСТ, ПЛАНИРАЛ АТАКИ В БЪЛГАРИЯ

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, който планирал атаки в района на Париж и в България, както бе съобщено по-рано на 18 март, а друго лице. При по-подробна проверка на самоличността на арестувания се оказало, че името му се различава с една буква от това на издирвания терорист. Външният му вид също не съответства на описанието на джихадиста, съобщи БНР. По-рано в. „Паризиен“ съобщи, че френската полиция е задържала през нощта срещу понеделник в Париж обявен за издирване с европейска заповед радикален ислямист, който планирал атентати във френската столица и в България.

НАРЕДБАТА ЗА КАСОВИТЕ АПАРАТИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗТИЧАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ ЗА ПАЦИЕНТИ

"Неприемливо е лекарските кабинети да бъдат приравнени с търговски обекти. Кое налага промяната в лечебните заведения, на мен все още не ми е ясно." Това казад-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в интервю за bTV относно новите данъчни изисквания за касовите апарати в лекарските кабинети.

БСП: ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ОЩЕТЕНИ ОТ ГЕРБ, ДА КАЖАТ КОЛКО СТРУВА СДЕЛКАТА С "ВОЛЯ"

ГЕРБ провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконфереция в централата на партията. "Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират. От 68 000 души, които се очаква да се пенсионират от 1 януари 2019 година, 31% ще бъдат ощетени и ще получат по-малки пенсии", обясни тя.

ЗАЩО БЛИЗО 50 ГОДИНИ КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР В СЛИВЕН ПЛАЩА НАЕМ НА МЮСЮЛМАНСКО НАСТОЯТЕЛСТВО

Годината е 1992-ра. Пресконференция на първия демократично избран кмет на Сливен – Христин Петков. Съвсем свойски той съобщава пред журналистите, че Общината ще „върне” сградата на Държавен куклен театър – Сливен на Сливенското мюсюлманско настоятелство. Гледаме притеснени и неразбиращи. Защо!? Отговаря ни се, че има реституционни претенции към имота и нищо не може да се направи…

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ ЕВРОПА И САЩ В СПОРА ЗА РУСКИЯ ГАЗ

Нарастващото напрежение между САЩ и Германия за газопровода "Северен поток-2", който ще увеличи обема на руския газ, вливащ се в Европа, продължава да подкопава трансатлантическия съюз. Доминирането на руския газ на пазарите на американските съюзници през Атлантическия океан неотдавна изостри напрежението между двете страни заради друг проект за тръбопровод, идващ от Русия към Европа, който ще минава през балтийските страни, Финландия, Швеция и Дания, достигайки на север Германия при областта Грайфсвалд.

СКРИТИЯТ СЪЮЗНИК НА ТЕРОРИЗМА - ТЕХНОЛОГИИТЕ

Тероризмът е ефикасен, защото винаги изглежда, че е наблизо. И винаги изглежда нов. И винаги изглежда личен. И това е вярно, откакто първата вълна от терористично насилие проникна в индустриалните градове на запад в края на 19 век. Той е личен, въпреки че, статистиката показва, че е по-вероятно да умрем в банална домашна катастрофа, защото, инстинктивно стигаме до извода, че след атака от другата страна на улицата, на града или, както е в случая на Нова Зеландия, в другата страна на света, ние мислим, че ще сме следващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com