Новините: Най-важното за деня, 19 септември

4207
Новините: Най-важното за деня, 19 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня.

МАЙКАТА НА ХРИСТО - КАЗАХА НИ ДА ИЗЛЕЗЕ "ДА СЕ ИЗПИКАЕ НА УЛИЦАТА"

"Да излезе да се изпикае на улицата!" - това ни казаха от НСО, препредавайки думите на Цвета Караянчева". Това заяви Димитрина Русева - една от майките от "Системата ни убива" във връзка със ситуацията, предизвикана в сградата на Народното събрание преди няколко дни. Припомняме, че синът на Русинова - 24-годишният Христо, който е с физическо увреждане, не бе допуснат да ползва тоалетната на държавната институция. В ефир тя обяви, че "агресивното" поведение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е предизвикало реакцията на протестиращите.

НАСТИМИР АНАНИЕВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТВАРЯТ КУТИЯТА НА ПАНДОРА ЗА ТЕЖЪК ПОПУЛИЗЪМ

Със заключителните параграфи на Изборния кодекс управляващите отварят кутията на Пандора, алармира председателят на европейска партия Волт България Настимир Ананиев, коментирайки поправката за референдумите. Този ход, по думите му, дава възможност за много тежък популизъм, който ще ни залее и всъщност показва страха на ГЕРБ. "Само и само да спечелят малко време – няколко седмици, месец - два – три, за да избутат мандата, управляващите са готови на всичко, което е много, много притеснително", коментира пред Actualno.com той.

ТРАГИЧЕН ИНЦИДЕНТ С МОТОР ВЕЩАЕ ТУРБУЛЕНЦИИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАЖДАНСКАТА НИ АВИАЦИЯ

Само на 37 години от този свят си отиде главният директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГДГВА) Станимир Лешев. Тъжната вест беше официално потвърдена от Министерството на транспорта и информационните технологии (МТИТС), без обаче да бъдат давани подробности.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: ОГРОМНО ТЪРСЕНЕ НА ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ У НАС

Вече се усеща първи недостиг на противогрипни ваксини, съобщи Нова телевизия. Дни след като бяха доставени в аптеките, те вече са почти изкупени. От здравното министерство заявиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози. 88 000 от тях вече са доставени в аптечната мрежа и са на свършване.

189 РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ У НАС

189 са новите регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 у нас за последното денонощие, според данни от Единния информационен портал. Така, инфектираните с болестта в България стават общо 18 733. Направените PCR тестове за същия период са 6 042, или общо 488 865.

УЧИТЕЛ ОТ СТОЛИЧНО ОУ С COVID-19, КАРАНТИНИРАХА 4 КЛАСА

"Важна информация за родителите на учениците от 5"В", 6Б", 6"Г" и 7"А" клас на 107-мо ОУ "Хан Крум" в София." С това директорът на школото Данко Калапиш започва изказването си в своя профил във Facebook, веднага след което съобщава, че има заразен с коронавирус учител. Преподавателят е без симптоматика. Провеждал е учебни часове с децата от 4-те споменати класа в предходните 48 часа. В тази връзка учениците се поставят под карантина за следващите 14 дни.

КЗП: НЕ СУШЕТЕ МАСКИТЕ В МИКРОВЪЛНОВАТА

Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс. Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

ОСИГУРЕН Е ДОМ ЗА БЛИЗО 9 000 МИГРАНТИ ОТ "МОРИЯ"

По-голямата част от мигрантите, които останаха без дом заради пожара в мигрантския лагер на остров Лесбос, вече имат ново времененно жилище. Дни наред те бяха принудени да спят на открито, след като пламъците разрушиха лагера "Мория". Без място за живеене останаха около 12 700 мъже, жени и деца. Близо 9 000 от тях вече са настанени в набързо построения лагер.

УЧЕНИЦИ СЪБИРАТ КАПАЧКИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ДЕТСКА ЛИНЕЙКА

Ученици от Бургас събират пластмасови капачки с благотворителна цел. След тяхното рециклиране средствата ще бъдат използвани за купуване на детски реаномобил. Инициатори на акцията "Дари капачка - спаси живот" са ученици от XII-ти клас от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Вместо да изхвърля капачките от пластмасовите бутилки, ден след ден Кристина и нейният син ги събират, за да ги дарят в помощ на децата.

ИЗБЕРЕТЕ ХАРТИЯТА ПРЕД ЕКРАНА - ДОНЕСЕТЕ КНИГА, КОЯТО СТЕ ПРОЧЕЛИ, И ВЗЕМЕТЕ ДРУГА

"Имате книги, които няма да четете? Или вече сте прочели? Други хора също имат такива книги. Разменете ги." За това призовават организаторите на инициативата „Голямото книгоразменяне“. Тя се провежда в градинката зад Народната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“ в столицата. Целта е да се стимулира четенето и да се мотивират хората да избират традиционната хартиена книга пред използването на електронни устройства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com