Новините: Най-важното за деня, 19 септември

4325
Новините: Най-важното за деня, 19 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 септември.

ПАРТИЯТА НА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ - ИДЕОЛОГИЯ, КАК ОТИВА НА ИЗБОРИ, КОЙ ПОДКРЕПЯТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Политическия проект на бившите служебни министри на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната", няма да плаща пари на никого, за да стане част от съответната формация и да може да участва още в предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. В това увериха самите те на онлайн пресконференция по повод представянето на проекта си.

КИРИЛ ПЕТКОВ ОПРЕДЕЛИ 4 КРИТЕРИЯ ЗА ПРИЕМ В ПАРТИЯТА СИ (ВИДЕО)

Бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков на онлайн пресконференция представи политическия проект, с който той заедно с Асен Василев ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Политическият проект "Продължаваме промяната" се готви в последните 2-3 дни. Продължаваме промяната - в последните 4 месеца ние започнахме промяната, имахме конкретни цели. Целите бяха - да се освободи малкият и среден бизнес да работи спокойно, да бъде спряна корупцията, да привлечем високотехнологични инвестиции и цялото благоденствие, когато се събере, да се разпредели по-справедливо, обясни Петков.

ПРОУЧВАНЕ: НОВАТА ФОРМАЦИЯ ОКОЛО ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ НАБИРА 9% ПОДКРЕПА

Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. Това сочи проучване на "Тренд" от септември. Теренът на проучването е осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е обявен официално, но е имало ясни знаци в посока на неговата реализация.

АСЕН ВАСИЛЕВ: РУМЕН СПЕЦОВ Е БИЛ ЗАПЛАШВАН

Директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов е получавал заплахи, съобщи по бТВ бившият служебен министър Асен Василев. Заплахата е била насочена към съпругата и децата на Спецов, разкри още Василев. Той беше категоричен, че именно Спецов е най-подходящият човек за НАП.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ “ИМА ТАКЪВ НАРОД” СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА ДА НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО Е ЛЪЖА

"Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието. Различни социолози, политолози и хора с определени интереси обикалят телевизионните студия и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася. А тази теза се базира на лъжа, която в момента им е важно упорито да разпространяват. Твърдението, че “Има такъв народ” са виновни за това да няма правителство е лъжа.

ЯНАКИ СТОИЛОВ: ПАРТИИТЕ НА ПРОМЯНАТА ЗАКРЕПВАТ СТАТУКВОТО

„Голяма част от проблемите идват от заявената претенция за антисистемност на партиите на протеста. Те не си дадоха сметка, че с много от действията си способстваха за закрепване на статуквото.“ Този коментар направи по БНР Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието във втори служебен кабинет на Стефан Янев. Стоилов посочи, че с него не са били обсъждани общи действия по формирането на новия политически проект на Асен Василев и Кирил Петков “Продължаваме промяната“.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: БЕЗ КОАЛИЦИИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА

Без коалиции на всичко трябва да е ясно, че няма как да се управлява. Крайно е да се обединим около програмите. Това заяви бившият вицепремиер Екатериха Захариева пред БНТ. По думите ѝ партиите на протеста не искат да управляват, а имаха няколко шанса да го направят. Какво се прави по отношение на инфлацията, какво ще се случи с мерките, ако се стигне до затваряне?, запита Захариева.

МИРА КОЖУХАРОВА С НАДЕЖДА БРОИ ВАКСИНИРАНИТЕ, НО ТЕ ВСЕ СА МАЛКО

"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет". Toва заяви пред Нова телевизия вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: БЕЗ ОСОБЕНА ПРОМЯНА В ДАННИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи леко като процент. 951 са новооткритите случаи за 18 септември, като те бележат спад с 941 на дневна база, след като в петък откритите случаи бяха 1892. Направени са 12 448 теста (PCR и антигенни) т.е. с цели 12 741 по-малко спрямо отчетените 25 189 ден по-рано. Така процентът на положителни проби се увеличи леко - от 7,51% до 7,63 на сто.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ИЗОСТАВЯМЕ ПЛАТОТО И ТРЪГВАМЕ НАГОРЕ

По-малко на брой тестове, повече случаи на коронавирус - данните от третата седмица на септември за България подсказват, че е напълно възможно предвиждането на проф. Николай Витанов (а и не само) да има поне още един пик на Делта вълната и да тръгваме към него да се сбъдва. През изминалата седмица (13.09 - 19.09.21) (припомняме, че всеки дневен отчет се отнася за денонощието преди да излезе) има открити 1603 случая повече на седмична база. Сега са установени 10 893 случая спрямо 9290 преди седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com