Новините: Най-важното за деня, 19 юли

7291
Новините: Най-важното за деня, 19 юли
Снимка: iStock/Guliver

Държавата отложи временно евтаназията на дребно-преживните животни в Ямболско, КЗК забрани продажбата на "Инерком" и "Нова Броудкастинг груп", а трусовете в "Обединени патриоти" продължават.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 19 юли, четвъртък.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ ПРИЗНАХА, ЧЕ СА СПРЕЛИ ЕВТАНАЗИЯТА В ЯМБОЛСКО ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ

Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума по дребните преживни животни. Едното е в село Шарково, а другото в град Болярово. Евтанацията засега се отлага, но на място продължава да се осъществява дезинфекция по специални указания. 

От БАБХ междувременно съобщиха, че в Болярово е установена вторична зараза. Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано с вече установен случай.

ПОРОЖАНОВ СЕ НАУЧИ КАК ДА СЕ ИЗРАЗЯВА ЯСНО КЪДЕ ИМА ЧУМА ЧАК КОГАТО БАБА ДОРА ГО НАПАДНА (ВИДЕО)

При леля Дора няма констатирана положителна проба - ето, казвам го. Има констатирана положителна проба в самото село Шарково. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов по време на изключително напрегната среща с животновъди в град Болярово.

МВР НЕ ПОДСИГУРИЛО РАЙОНА С ЧУМАТА, ЗАЩОТО ТРЯБВАЛО ДА СЕ МОЛИ НА БСП

Какво да направим - да изнесем на ръце народните представители (бел. ред. - на БСП), да снимате кръв ли? Така вътрешният министър Валентин Радев се оправда в предаването "Още от деня" на БНТ (ВИДЕО) по въпроса с решението да бъде спряна "за малко" евтаназията на дребни преживни животни.

КЗК С ДВОЕН УДАР - ЗАБРАНИ ПРОДАЖБАТА НА ЧЕЗ И НА "НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП"

В две отделни свои решения, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България", както и продажбата на "Нова Броудкастинг груп".

СИДЕРОВ ПИТА СИМЕОНОВ: ЗАЩО ПОМАГАШ НА ДПС ДА СЕ ВЪРНЕ ВЪВ ВЛАСТТА?

Това, което каза вицепремиерът Валери Симеонов, не е вярно. "Атака" и ГЕРБ не работят за братя Домусчиеви или в интерес на някои други братя. Това заяви председателят на Парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров в право на отговор в ефира на БНТ.

Припомняме, че вчера (18 юли) вицепремиерът Валери Симеонов намекна за координирана според него акция на "Атака" и ГЕРБ по отношение на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които целят да обслужат бизнесмена Кирил Домусчиев и концесията на Българския морски флот (БМФ).

РУМЕН РАДЕВ: ПРОТЕСТЪТ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ ПРЕД МС НЕ ОТГОВАРЯ НА НУЖДИТЕ НА СТОПАНИТЕ В СТРАНДЖА

Протестът на животновъдите от вчера (18 юли) пред Министерския съвет не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на Странджа и с тяхното виждане как да възстановят поминъка си. Това заяви президентът Румен Радев. Държавният глава призова институциите за сериозна и устойчива политика към пограничните райони.

ПАРЛАМЕНТЪТ ЕДИНОДУШНО ПОДКРЕПИ ПРОЕКТА ЗА НОВИТЕ ПАТРУЛНИ КОРАБИ

Проектът за купуване на патрулен кораб за Военноморските сили бе подкрепен единодушно от всички политически сили в Народното събрание. От "БСП за България" остават резервирани заради риск от корупционни схеми, но също дадоха своята подкрепа. Решението беше взето с 135 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се".

И ТАЗИ ГОДИНА МОН ИЗДИРВА 31 000 ЛИПСВАЩИ УЧЕНИЦИ

Мащабната акция на институциите по включване в образователната система на липсващите ученици ще продължи и тази година с издирването на 31 хиляди деца и младежи.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА ОБВИНИ ПРЕЗИДЕНТА В ЛЪЖА

С изненада чух, че президентът коментира една тема, която силно ме впечатли, тъй като цифрите, които той коментира, бяха наистина впечатляващи, а именно че по време на служебното правителство (бел. ред. - на Огнян Герджиков) са събрани просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. лева, основно от енергетиката. Това е не силно преувеличено, това е лъжа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано днес (19 юли) Румен Радев направи изявление, като основно говори по темата с чумата по овцете и козите в региона на Странджа. Президентът обаче каза и следното: "Служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно, от определени компании не са търсени тези вземания".

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И РУСИЯ: АТИНА ОБВИНИ МОСКВА В ЛЪЖА

Гръцкото външно министерство обвини Русия в неуважение на страната и неразбиране на ценностите на гръцката политика след коментара на Мария Захарова по повод изгонването на двама руски дипломати от балканската държава.

ДОНАЛД ТРЪМП: ЧЕРНА ГОРА МОЖЕ ДА РАЗПАЛИ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Доналд Тръмп отново си навлече негативни коментари, след като нарече хората, живеещи в Черна гора, агресивни. В интервю за Fox News той сподели, че според него балканската страна е способна да "разпали Трета световна война".

Черна гора „допринася за мира и стабилността не само в Европа, но и по света, като нашите военни се бият заедно с американците в Афганистан”, се казва в изявление на правителството на Черна гора като отговор на твърденията на стопанина на Белия дом.

БРИТАНСКАТА ПОЛИЦИЯ Е РАЗКРИЛА КОЙ Е ОТРОВИЛ СЕМЕЙСТВО СКРИПАЛ

Британската полиция е идентифицирала лицата, отровили Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, съобщава вестник The Sun, цитиран от БГНЕС. Според изданието в заговора с цел убийството на семейство Скрипал са участвали няколко руснаци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com