Новините: Най-важното за деня, 2 август

6063
Новините: Най-важното за деня, 2 август
Снимка: Facebook

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 2 август, неделя.

Българите по света бурно протестират срещу Борисов и Гешев (ВИДЕО)

Стотици живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието "Не сте сами!" нашите сънародници провеждат демонстрации в основни градове на два континента. Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV.

Защо се стигна до напрежение на протеста и нарушиха ли обещание от МВР? (ВИДЕО)

До напрежение се стигна по време на антиправителствения протест, след като полицията не допусна бус на "Системата ни убива" да стигне до Орлов мост. Той беше спрян на кръстовището на Софийския университет, заедно с майки на деца с увреждания вътре, и заобиколен от служители на реда. Според протестиращите от МВР първо обещали да пропуснат превозното средство, но след това се отметнали.

Майките от "Системата ни убива": Полицаи налетяха на две от децата (ВИДЕО)

Майките от "Системата ни убива" се оплакаха от полицейско насилие. Те публикуваха клип в своята страница във фейсбук, в което разказаха за това. "Не сме минавали границата, всичко бе съгласувано, ние винаги спазваме правилата, спазваме закона. Границата я мина полицията, които блъскаха дете.

От СДВР със странно обяснение защо не са допуснали буса на "Системата ни убива"

Бусът на "Системата ни убива" е спрян снощи от полицейските служители, за да се уточни къде иска да отиде. Той не бе допуснат от полицията, защото СДВР има принципна позиция - на кръстовището се допускат само коли, които твърдят, че носят храна или вода на протестиращите.

Сачева обвини майките от "Системата ни убива", че са деструктивни

Социалният министър Деница Сачева обвини протестиращите в "деструктивно" поведение и "тежка злоупотреба" с каузата на хората с увреждания.

Тя посочи това на извънреден брифинг, на който обяснява какво прави правителството за хората с увреждания. Събитието не беше планирано и бе обявено, след като майките от "Системата ни убива" заеха централна роля в протестите с белия си бус, обграден снощи от полиция пред Софийския университет.

Сигнал: Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

Бюрото за защита при главния прокурор се обзавежда с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от документацията за обществена поръчка на държавното обвинение. Класирането е обявено в петък, 31 юли, на сайта на прокуратурата. Печели "Порше БГ" ООД, която остава единствен участник, тъй като вторият е отстранен, предаде в. "Сега".

Намаление на случаите на коронавирус за денонощието, но при по-малко тестове

Установените нови случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 146 при направени 3955 теста, показват данните в Националната информационна система. Това дава процентно съотношение от 3,69 на сто, докато преди ден имаше 270 новозаразени – 4,83% от направените 5582 проби.

Трета поредна седмица на процентен спад на случаите на коронавирус в България, но не и като абсолютно число

150 случая на коронавирус по-малко при направени 2782 PCR теста повече – това е кратката равносметка за изминалата седмица (27.07 – 02.08.20, като датите отразяват излизането на отчетите в Единния информационен портал, а всеки отчет отразява положението в деня преди излизането му) в България. Така и като абсолютно число, и като процент на седмична база има тенденция за понижение на силата на заразата. Процентът за изминалата седмица е 4,32 на сто, при среден процент на заразяемост 4,36 на сто от 29 април насам, когато Националният оперативен щаб (НОЩ) започна редовно да подава данни за броя на новоустановени случаи и броя на направени PCR тестове дневно.

Протестиращи блокираха и международния път към Гърция

Протестиращи са блокирали международен път Е-79 към Гърция, съобщи bTV. Блокадата е на изхода на Благоевград в посока Кулата, на кръговото кръстовище след Полигона. От едната страна са застанали протестиращи със знамена, а посред платното са оставили автомобил. Препречено е пътното платно в посока София и се е образувала километрична опашка. Трафикът в посока Гърция се пропуска периодично. Малко по-късно протестиращите смениха тактиката и започнаха да пропускат колите в посока София, но препречиха трасето в посока на южната ни съседка.

Няма блокади по пътя за Гърция, движението е нормално

Движението по път I-1 и АМ "Струма" вече се осъществява нормално въпреки неделния интензивен трафик. Към момента няма нищо необичайно, което да се случва на територията на Област Благоевград, каза на брифинг директорът на ОПУ-Благоевград Иван Кунев, предаде БГНЕС.

Според Кунев няма възпрепятстване и блокиране на движението. Вчера при опит за блокиране на кръговото кръстовище в м. Полигона около 19:45 часа, полицаите са били на място и благодарение на усилията им не се е стигнало до продължително затваряне на пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com