Новините: Най-важното за деня, 2 март

3360
Новините: Най-важното за деня, 2 март
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 2 март.

22 ОБЛАСТИ У НАС СА В “ЧЕРВЕНАТА ЗОНА“ ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА COVID-19

По данни на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) до 28.02.2021 г. 22 области са у нас в "червената зона" заради повишената 14-дневна заболеваемост от коронавирус. До 21.02.2021 бяха 19 области.

ОГРОМЕН РЪСТ: 2 588 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19, 117 ДУШИ СА ПОЧИНАЛИ ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. 2 588 са новооткритите заразени за 1 март, като така те се увеличават с огромните 2 256 спрямо регистрираните в неделя 332 случая. Направени са обаче рекорден брой тестове - 16 179, т.е. ръст с 13 648 спрямо отчетените предишния ден 2 531 теста. Така процентът на положителни проби се увеличава - от 13,11 на сто до 15,99%.

ДОЦ. Д. ВАСИЛЕВ: ПРИ ДНЕШНИТЕ ДАННИ ЗА COVID БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА И УЧИЛИЩАТА

"При днешните данни за новозаразени с Covid-19 реакцията би трябвало да бъде връщане на мерките - да се затворят заведенията и училищата". Това каза пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница.

СЛЕД ОТВАРЯНЕТО НА ЗАВЕДЕНИЯТА: 29 АКТА САМО ЗА ДЕН В СОФИЯ

В деня на отварянето на заведенията вчера само в София са били съставени 29 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, предава БНР. Различните видове нарушения се оказват от компетенциите на различни държавни органи, сред които е и Агенцията по храните.

ПРОФ. ЛЕАНДЪР ЛИТОВ: РАБОТИМ В ДВЕ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ COVID-19

"Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и по-специални консумативи, за да се провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат". Това каза пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет "Свети Климент Охридски", който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу Covid-19.

ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗВА, ЧЕ КЛАС ЛЕКАРСТВА ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ ПОМАГАТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

COVID-19 може да доведе до хипервъзпалително състояние, което да доведе до синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), миокардно увреждане и тромботични усложнения, наред с други последствия. Състоянието може да се повлияе добре от лекарствата от клас "статини". Това показва ретроспективен анализ на пациенти, приети с COVID-19 след 1-ви февруари до 12-ти май 2020 г., публикуван в Nature Communications.

НЕОБХОДИМИ ЛИ СА НОВИ ВАКСИНИ ЗАРАДИ МУТАЦИИТЕ НА КОРОНАВИРУСА

Ще помогнат ли вече съществуващите ваксини срещу вариантите на мутиралия коронавирус? Ако не, кога ще се появят нови и какво трябва да се направи за целта? Коронавирусът мутира. И колкото повече нови варианти се появяват, толкова по-често започва да се задава въпросът доколко са ефективни вече разрешените за използване ваксини.

КОРОНАВИРУСЪТ ПО СВЕТА: ЛЕКА-ПОЛЕКА ЗАРАЗАТА СЕ ЗАВРЪЩА

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 114 417 054 и 114 991 089 според американския университет "Джонс Хопкинс" и Worldometers – съответно долната и горната граница. От тях оздравелите са между 64 603 750, т.е. "Джонс Хопкинс" ревизира тези данни на 15 декември, 2020 година и намали оздравелите с близо 6 000 000 души, и 90 707 422 души според Worldometers, а смъртните случаи – между 2 537 563 и 2 550 192.

ЕКСПЕРТ: С БЪЛГАРСКО ФИНАНСИРАНЕ ЕВРОПЕЙСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТРУДНО МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ

Средната възраст на умиращите в страната се е повишила с 5 години, но изоставаме в сравнение с развитите европейски държави. Това заяви в предаването "Лице в лице“ по БТВ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

ИЗБОРИ 2021 – ЛИДЕРСКИ БИТКИ, ПОЛИТИЧЕСКО НОМАДСТВО И СПОРТНИ ВЕЛИЧИЯ

Социолози и анализатори обещават наближаващите парламентарни избори да бъдат едни от най-интересните и напрегнати през последните години. Предпоставките за това са две: от една страна бушуващата COVID-криза и икономическата разруха, която тя оставя след себе си, а от друга – критиките за начина, по който управляващите се справят с нея, както и антиправителствените настроения, изразени с дълга поредица от протести в центъра на София и други големи градове на страната.

“ГАЛЪП“: ФОРМУЛАТА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е 5+2

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат сигурни, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над прага от 4%. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР, дни преди началото на кампанията.

АНАЛИЗ: ЩЕ БЪДЕ ЛИ УДОБЕН СЛАВИ ТРИФОНОВ НА “ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА“ В БЪЛГАРИЯ?

Няколко думи за 'липсата на алтернатива'. Липсата на алтернатива, която наблюдаваме в лумпен интелигенцията и престъпниците, които ни спускат от 30 години, за да ни правят 'реформи'. Правителствата от 30 години са подставени лица, не ги избираме ние.

ЕКСПЕРТИ: ЖЕЛАНИЕТО НА БОРИСОВ И КОМПАНИЯ Е ПРОТЕСТЪТ ДА НЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ (ВИДЕО)

Желанието на Борисов и компания е протестът да не бъде представен в следващия парламент.  Това заявиха в предаването "Студио Actualno" експертите от гражданската платформа "Изправи се! Мутри вън!", Настимир Ананиев и Тихомир Василев.

ТАЙНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА АТОМНА КАТАСТРОФА В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ПРЕДИ ЧЕРНОБИЛ (ВИДЕО)

Грaд Oзeрcк e ocнoвaн прeз 1946 г., cкрит дълбoкo във вътрeшнocттa нa Руcия oт изтoчнaтa cтрaнa нa Урaлcкитe плaнини, oхрaнявaн c oгрaдa oт бoдливa тeл и прeдcтaвлявaщ руcкaтa вeрcия нa Зaбрaнeния грaд. В крaткaтa иcтoрия нa cвoeтo cъщecтвувaнe e нaричaн Грaд №40 и e изoлирaн oт външния cвят. Зa нeгo знaят caмo нaй-виcшитe функциoнeри нa кoмуниcтичecкия рeжим.

3 ИДЕИ КЪДЕ ДА ЗАВЕДЕМ ДЕЦАТА НА 3 МАРТ

Всеки от нас, който счита себе си за българин, трябва да е наясно какво празнуваме на 3 март. Това е национален празник на България и обикновено хората почиват на този ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com