Новините: Най-важното за деня, 20 февруари

5400
Новините: Най-важното за деня, 20 февруари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 февруари.

ОТХВЪРЛИХА ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО ВЪРХУ ЗАКОНА ЗА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, ЦЕНЗУРИРАЩ МЕДИИТЕ

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев и отново гласуваха върнатите за ново разглеждане разпоредби от Закона за личните данни. С ветото си държавният глава възрази срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПРОЦЕДУРАТА

Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума "Математици, информатици, роботици без граници", определен в пазарното проучване на "Сова 5" като най-подходящ за изработка на машините за гласуване на предстоящия евровот, заплаши, че ще се откаже. Това ще стане, ако до 2 седмици Централната избирателна комисия (ЦИК) и правителството не го извикат на пряко договаряне и ако не му бъде осигурено държавно финансиране за машините, предаде репортер на Actualno.com.

ПРАВНАТА КОМИСИЯ ОТЛОЖИ ВРЪЩАНЕТО НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ - ИЗЧАКВАЛА ПРЕЗИДЕНТА

Комисията по правни въпроси отложи първото четене на промените в Изборния кодекс, предвиждащи връщането на старото положение при преференциите. Това стана с 11 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се".

НА 18 - 19 МАРТ ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗБИРА НОВ СЪСТАВ НА ЦИК, УВЕРЯВА ДАНАИЛ КИРИЛОВ

14 дни ще е срокът за наминиране на кандидати от парламента за състава на ЦИК, а срокът за издигане на канидидати от неправителствени организации ще е 12 дни. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в Европейския парламент, също ще могат да заявят участие.

„ТОПЛОФИКАЦИЯ“ ОТНАСЯ 10 000 ЛВ. ГЛОБА, ЗАЩОТО СТЕФАН ОТ СМОЛЯН НЕ Е СТЕФАН ОТ СОФИЯ

„Топлофикация – София“ ЕАД отнася 10 000 лева глоба по Закона за защита на личните данни, защото поиска от смолянчанина Стефан Иванов да плати сметката на софиянец със същото име.

ГОДИШНАТА РЕЧ НА ПУТИН - ОБЕЩАНИЯ СЛЕД ОБЕЩАНИЕ "ЗА НАРОДА"

Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се въведе "данъчна ваканция" за руски граждани, които временно са останали без доходи. В годишната си реч към Федералното събрание на Русия той заяви, че държавата трябва да помогне на хората да излязат от сложната житейска ситуация. По думите му за борбата с бедността трябва да се сключат социални договори, от които да се възползват до 9 млн. души.

ОТПУСКАТ 30 МЛН. ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

Здравно министерство отпуска 30 млн. лева допълнителни средства на общинските болници. От сумата едва 2 млн. лева за психиатричните заведения в страната. Това е само първа стъпка, коментира в отговор на БГНЕС здравният министър Кирил Ананиев след заседание на кабинета.

ОТ ГЕРБ ЯРОСТНО АТАКУВАХА РАДЕВ И ПОИСКАХА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА НЕГОВ СЪВЕТНИК ЗАРАДИ ЗЛОУПОТРЕБА

Президентът Румен Радев да освободи члена на правния си съвет Борислав Цеков и излъчения от неговата квота в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, защото те са осъдени и глобени за злоупотреба с лични данни - за подкрепа за референдума на Слави Трифонов (бел. ред. - освен това и двамата бяха замесени в случая "Хаштаг"). Това призова депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебатите по ветото на държавния глава на Закона за личните данни.

БЪЛГАРИТЕ ИЗКУПУВАТ ИМОТИТЕ НА РУСНАЦИТЕ ПО МОРЕТО

Притиснат от високата инфлация и девалвираща валута, жизнения стандарт на руснаците се влошава. Държавните чиновници, които са били сред главните купувачи на ваканционни имоти у нас, вече нямат подобна възможност поради законови и финансови пречки.

КАКВО ОЧАКВА БАЛКАНИТЕ?

Еднодневната визита на руския президент Владимир Путин в столицата на Сърбия на 17 януари тази година и преди всичко, повече от стохилядната тълпа сърби, която дойде да види Путин край храма Свети Сава, потвърди, че днес в Сърбия обичат Русия и нейния президент, както никъде другаде по света. Наистина, трябва да се уточни, че не става въпрос само за Сърбия. Въобще целият сръбски народ обича руснаците, включително хората, които живеят във второто сръбско държавно образувание – Република Сръбска, която е свободна част от Босна и Херцеговина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com